Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυνική ομολογία για το σχέδιο εκτροπής κατά του Τσίπρα – Ο ρόλος Στουρνάρα

Κυνική ομολογία για το σχέδιο εκτροπής κατά του Τσίπρα – Ο ρόλος Στουρνάρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ύπουλο σχέδιο εκτροπής του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία και προώθησης του Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τη συμφωνία που όπως διαφαίνεται θα φέρει στη Βουλή.

Οι ψίθυροι για επανάληψη της εκτροπής Παπανδρέου με το σενάριο Παπαδήμου να έχει προδιαγραφεί όπως φαίνεται πλέον πολύ πριν την προσφυγή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, φαίνεται να επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας.

Ήδη τόσο η Μαρία Σπυράκη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από αυτή του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο λαγού «έσκασαν» το σενάριο με πρόσφατες δηλώσεις τους. Η Μαρία Σπυράκη από την πλευρά της σημείωσε ότι «εάν στηρίξουμε εμείς τη συμφωνία, που θα το κάνουμε για το καλό της χώρας και δεν την στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αλλάζουν τα δεδομένα. Δεν είναι αναγκαστικό να παμε σε εκλογές, η κυβέρνηση θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη, οπότε πάμε σε άλλα σχήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Τρίτη και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, δεξί χέρι του τρισμέγιστου Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε θέμα αλλαγής του πρωθυπουργού και του υπάρχοντος κυβερνητικού σχηματισμού, εάν η συμφωνία πάει στη Βουλή και χαθεί η δεδηλωμένη των 162 βουλευτών που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος διευκρίνισε ότι δεν μιλά για εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλά για αντικατάσταση της κυβέρνησης.

«Βεβαίως θα ζητήσουμε σχηματισμό άλλης κυβέρνησης, από την ίδια Βουλή, χωρίς τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό! Γιατί, δεν έχει ξαναγίνει αυτό πιο παλιά; Εμείς δεν θέλουμε η χώρα να πάει ούτε σε εκλογές ούτε σε δημοψήφισμα. Πιστεύω ότι οι δύο φάσεις που περνάει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν της επιτρέπει να πάει ούτε σε εκλογές ούτε σε δημοψήφισμα. Οι κόκκινες γραμμές για μένα, είναι πολιτικές μπλόφες.

Σε παραλλαγή του εν λόγω σεναρίου έπαιξε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που… αποδέχθηκε μεν να παραμείνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας αλλά με «κεντρώους» υπουργούς: Εάν ο κ. Τσίπρας συνειδητοποιήσει την ανάγκη να επιλεγούν πρόσωπα κεντρώας αντίληψης χωρίς ιδεοληψίες και προτάξει ως μείζονα στόχο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία της χώρας, ναι, θα τον στήριζα», δήλωσε.

Η ειδική αποστολή έχει ανατεθεί ήδη πολύ καιρό πριν την 25η Ιανουαρίου στον νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Το γνήσιο τέκνο του εκσυγχρονισμού παλεύει για την (νεοφιλελ)ελεύθερη οικονομία έχοντας ζήσει πλουσιοπάροχα ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος από το Δημόσιο από όποιο πόστο μπορεί να φανταστεί κανείς. Όταν το καλοκαίρι του 2014 ο τότε κυβερνητικός συνασπισμός έβλέπε ότι πνέει τα λοίσθια και η πορεία προς τις κάλπες, όπου θα επικρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μη αναστρέψιμη στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκε σε εφαρμοφή το μακρόπνοο σχέδιο για την… μεθεπόμενη ημέρα.

Έτσι, τον Ιούλιο του 2014 ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, διορίζει εν μία νυκτί τον Γιάννη Στουρνάρα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η απόφαση αυτή του Αντώνη Σαμαρά είχε συναντήσει πρωτοφανείς αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο ακόμα και από το εσωτερικό της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Με αυτόν τον τρόπο ο Γιάννης Στουρνάρας από την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών μίας κυβέρνησης που έχει πάρει ατελείωτα μέτρα με μοναδικούς αποδέκτες τα συνήθη υποζύγια, ξαφνικά μετακομίζει στην ασφάλεια της ΤτΕ και εξασφαλίζει το απυρόβλητο, μπορώντας πλέον να επικεντρωθεί στο έργο του. Αυτό φαίνεται ωστόσο από τις μεταγενέστες κινήσεις του, είναι ότι δεν είναι να κάνει τόσο με την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως είθισται για τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, αλλά με το πριόνισμα του Αλέξη Τσίπρα, τόσο στον δρόμο του προς την εξουσία, όσο και μετά την ανάληψή της.

Το Δεκέμβριο του 2014, όταν ο κυβερνητικός συνασπισμός Σαμαρά – Βενιζέλου έδινε τα ρέστα του για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γιάννης Στουρνάρας προβαίνει στο πρώτο μεγάλο ατόπημα που επιβεβαιώνει το ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει, υπερβαίνοντας κάθε έννοια Συντάγματος και του θεσμικού του ρόλου. Έτσι, ο Forget it Giannis απευθύνει έκκληση να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής από την παρούσα Βουλή και να μην χρειαστεί να καταφύγει η χώρα σε εκλογές, σκορπώντας την τρομοκρατία για «ανεπανόρθωτη βλάβη» στην οικονομία λόγω εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο η δήλωση του κ. Στουρνάρα λειτούργησε αφενός ως προσπάθεια ενίσχυσης της τρομοκρατικής εκστρατείας που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Σαμαρά και αφετέρου ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς οι πολίτες εν μέσω πανικού άδειαζαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προς όφελος… μπαούλων και ξένων τραπεζών.

Από το κυβερνητικό μετερίζι πλέον, συνεργάτες του πρωθυπουργού πνέουν μένεα κατά του Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον ότι μονίμως επιχειρεί να ναρκοθετήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ακολουθώντας πιστά την επιχειρηματολογική ταύτιση της ηγεσίας της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και διαπλεκόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με κέντρα εξουσίας που κινούνται δορυφορικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο σενάριο αυτό έχει αναφερθεί και δημόσια ο κοινοβουλευτικός εκρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ενώ εδώ και δέκα ημέρες από την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν μύδρους κατά του κεντρικού τραπεζίτη και ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι, με τον τελευταίο ωστόσο να απολαμβάνει την πρωτοφανή στήριξη του Μάριο Ντράγκι… (για αυτό το λόγο τοποθετήθηκε και στη συγκεκριμένη θέση εξάλλου)

Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για μακιαβελικούς σχεδιασμούς που θα μείνουν σχέδια επί χάρτου, τονίζουν στο tribune ότι δεν υπάρχει περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας, πόσω μάλλον απωλειας της δεδηλωμένης, καθώς «η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα εντάσσεται στο πλαίσιο του έντιμου συμβιβασμού και όχι της άτακτης υποχώρησης».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξουν διαρροές, θεωρείται απίθανο να προέλθουν από συντεταγμένη κίνηση, καθώς ο πρωθυπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις και καθημερινή επικοινωνία με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά θα προέρχονται από μεμονωμένες κινήσεις βουλευτών μικρών συνιστωσών και σε καμία περίπτωση δεν θα φτάνουν το διψήφιο αριθμό.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο επανάληψης του σεναρίου Παπαδήμου με κεντρικό πρόσωπο τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ακόμα και στην περίπτωση που χαθεί η δεδηλωμένη από την ψηφοφορία της συμφωνίας στη Βουλή, «η μόνη λύση είναι οι εκλογές, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αττικόν για Καλλιάνο: «Ενώ ψήφισε μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, απειλεί γιατρούς και νοσηλευτές»

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών – Πλήγμα στην εκλογική διαδικασία

Κασσελάκης για Τέμπη: «Ο ελληνικός λαός δεν θα πάει για μία ακόμη φορά στις κάλπες χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια»

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...