Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σακελλαρίδης: Το μπαλάκι είναι τώρα στα χέρια των πιστωτών

Σακελλαρίδης: Το μπαλάκι είναι τώρα στα χέρια των πιστωτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών είναι εφικτή, «αρκεί να τη θέλουν όλοι», υποστηρίζει σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Είναι φανερό ότι έχουμε μπει στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Διαπραγμάτευση που ξεκίνησε την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης και διεξάγεται εν μέσω της πρωτοφανούς πιστωτικής ασφυξίας που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές στην ελληνική οικονομία» αναφέρει ο κ. Σακελλαρίδης και συνεχίζει:

«Μετά και τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και την ανταλλαγή των ολοκληρωμένων σχεδίων των δύο πλευρών, διαπιστώνουμε ότι:

1. Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε στο ακέραιο τη δέσμευσή της να διαπραγματευτεί σκληρά και να μην υποταχτεί σε μνημονιακά τελεσίγραφα.

2. Η κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθεί ο κοινός τόπος για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Κινούμενοι με αποφασιστικότητα και διαλλακτικότητα, καταθέσαμε στους δανειστές ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο λύσης που διασφαλίζει για τα επόμενα χρόνια τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας καθώς και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το σχέδιο μας δεν αποτέλεσε αναπαραγωγή του προγράμματός μας, αλλά ενσωμάτωσε τα σημεία σύγκλισης που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για ένα πλαίσιο συμφωνίας που μπορεί κάλλιστα να γίνει αποδεκτό, αφού συνδυάζει τον σεβασμό στη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας με την τήρηση των κανόνων της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η πλευρά των δανειστών κινήθηκε στον αντίποδα. Κατέθεσε ένα χαρτί 5 σελίδων, το οποίο γράφτηκε χωρίς να λάβει υπόψη τις διαπραγματεύσεις αυτών των τεσσάρων μηνών.

Πρόκειται για μια στείρα επανάληψη του μνημονιακού προγράμματος που πέραν ότι αντιβαίνει στη λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη, επιτείνει τόσο την ανθρωπιστική κρίση όσο την ύφεση. Οπως είναι αυτονόητο, απορρίψαμε αυτήν την πρόταση.

Το ερώτημα όμως, που εύλογα γεννάται, είναι πώς μπορεί κανείς να περιμένει συμφωνία καταθέτοντας μια πρόταση που υπερβαίνει όλα τα εσκαμμένα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη συμφωνίας. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι διατεθειμένη να συνθηκολογήσει και να αποδεχτεί τη συνέχιση πολιτικών που πέντε χρόνια τώρα καταστρέφουν την κοινωνία και την οικονομία.

Η στάση μας υπαγορεύεται από τους θεμελιώδεις κανόνες της δημοκρατίας, τις ανάγκες της κοινωνίας και την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης. Το σχέδιό μας είναι απολύτως ρεαλιστικό. Το μόνο ρεαλιστικό».

«Το μπαλάκι είναι τώρα στην άλλη πλευρά» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η συμφωνία είναι εφικτή. Αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση για μια συμφωνία που θα δώσει πραγματικά λύση και δεν θα αναπαράγει το μνημονιακό αδιέξοδο. Εμείς θα επιμείνουμε στον διάλογο, αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε τελεσίγραφα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Επιστρέφει στην πολιτική και αναλαμβάνει θέση-κλειδί στη Νέα Αριστερά

Οι επικρατέστεροι για την διαδοχή του Αλέξη Tσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Με την ψήφο μας να βάλουμε φραγμό σε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη Δεξιά διακυβέρνηση

Χρήστος Σπίρτζης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να «ξεπλυθεί» από τις ευθύνες της λέει «όλοι φταίνε»

Νέες καταγγελίες: Εμπλοκή Predator-ΕΥΠ σε εσωκομματικές εκλογές ΝΔ, παρακολούθηση Τσίπρα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...