Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλάκης: Στα αζήτητα 400 εκατ. ευρώ για τους μετανάστες

Χριστοδουλάκης: Στα αζήτητα 400 εκατ. ευρώ για τους μετανάστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αντιπολίτευση στην απελθούσα κυβέρνηση έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, καταγγέλλοντας ότι άφησε στα αζήτητα 400 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία τα οποία θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα των μεταναστών.

Για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Μετανάστευσης δημιουργούν ομάδα συντονισμού των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προκειμένου να διαχειριστεί τα εννιά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία που αφορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Για το σκοπό αυτό δέκα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας με εμπειρία σε κοινοτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν από αύριο δουλειά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο την άμεση εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων.

Από τα κονδύλια αυτά το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό βάρος έχουν το Ταμείο Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων. Από το Ταμείο Ασύλου η Ελλάδα προσδοκά να λάβει πόρους 400 εκατομμυρίων ευρώ, «η εκταμίευση των οποίων δεν έχει ξεκινήσει είτε λόγω ελλιπούς προετοιμασίας ή άλλων καθυστερήσεων», όπως επισήμανε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου για το προσφυγικό ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, τα οργανωτικά ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί και προσδοκάται ότι με τη σημερινή επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα θα επιλυθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων έχει προϋπολογισμό 330 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε είδους βοήθεια σε άπορους, μεταξύ των οποίων και πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα, προωθείται η οικονομική στήριξη των νησιών που είδαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης σε ποσοστό ακόμα και 70%, λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνταχθεί μέσα σε δύο εβδομάδες έκθεση επιπτώσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης, τον ΕΟΤ και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Πέντε νησιά δέχονται αυτή τη στιγμή τον κύριο όγκο προσφύγων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης, η Λέσβος δέχεται το 50% των προσφύγων, η Κως το 28%, η Χίος το 14%, η Σάμος το 12% και η Λέρος μικρότερο ποσοστό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Η προβλήτα στη Γάζα μπορεί να γίνει ένα διεθνές προσφυγικό κουτί της Πανδώρας

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...