Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πού τα βρίσκουν και πού διαφωνούν κυβέρνηση και θεσμοί

Πού τα βρίσκουν και πού διαφωνούν κυβέρνηση και θεσμοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο στο Χίλτον, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 19:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες Αθήνα και εκπρόσωποι δανειστών έχουν καταλήξει σε συμφωνία στα περισσότερα, ωστόσο παραμένουν ακόμη τα «αγκάθια» ως προς τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια.

Γι’ αυτά, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα έχουν επιλυθεί μέχρι αύριο, Σάββατο, αν και πηγές από το «κουαρτέτο» εκτιμούν πως οι διαφορές είναι ακόμη μεγάλες.

Πού συμφωνήσαμε
•Στις 100 δόσεις. Η πλευρά των δανειστών επέμεινε να βγαίνουν από την ρύθμιση όσοι είναι εκπρόθεσμοι έστω και μια ημέρα, ενώ ο νόμος προβλέπει μετά από πάροδο 30 ημερών. Τελικώς αποδέχθηκαν η εξέλιξη αυτή να έρθει σε… δόσεις. Να υπάρξει δηλαδή κλιμακωτή μείωση του ορίου των 30 ημερών εντός του 2016. Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι κάθε εξάμηνο θα μειώνεται το όριο κατά 15 ημέρες. Ετσι, στο τέλος του επόμενου έτους θα ισχύσει η «δαμόκλειος σπάθη» για τους οφειλέτες έστω με μια μέρα καθυστέρηση στην καταβολή μιας δόσης.
•ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Συμφωνία και εδώ καθώς κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει καμιά εμπλοκή, θα πάμε κανονικά με τα ισοδύναμα». Ακόμη επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί αυτά τα ισοδύναμα, πληροφορίες όμως θέλουν μεγάλο μέρος να καλύπτει η φορολόγηση του τζόγου
•Γενόσημα: Επετεύχθη σύγκλιση των δύο πλευρών αν και ακόμη παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο
•Αλλαγές πλαίσιο του ΤΧΣ

Διαφωνίες

Μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία ως προς:
•Τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως «αύριο το κλείνουμε και αυτό», όμως το κουαρτέτο μιλά για «μεγάλη απόσταση».
•Τα «κόκκινα» δάνεια: Οι δανειστές δεν θέλουν συγκεκριμένο νόμο-πλαίσιο αλλά θέλουν αλλαγές επί της στρατηγικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων
•Το αγγελιόσημο. Η Αθήνα έχει ζητήσει να συζητηθεί στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης, συνολικά μαζί με το ασφαλιστικό. Το κουαρτέτο συντηρεί την συζήτηση – αν και όχι πιεστικά – καθώς θα επιθυμούσε να συζητηθεί τώρα. Πάντως κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το θέμα δεν απασχόλησε καθόλου τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

 

Αισιόδοξος εμφανίστηκε προσερχόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος όμως άφησε να εννοηθεί πως συμφωνία για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας  δεν θα υπάρξει στην συνάντηση της Παρασκευής.

«Μάλλον δεν θα αργήσουμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Ες αύριον τα σπουδαία όπως όλα δείχνουν, με τη διαπραγμάτευση του Σαββάτου να προμηνύεται μακρά ώστε να υπάρξει συμφωνία για το «καυτό» θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και να συνεδριάσει το EuroWorking Group την Κυριακή ώστε να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 2+10 δισ. ευρώ.

Κατά τα άλλα ο κ. Σταθάκης τόνισε πως κουαρτέτο και κυβέρνηση συμφώνησαν στις 100 δόσεις, στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων καθώς και στην κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο οποίος θα αντικατασταθεί από το τέλος ύψους 5 λεπτών στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

Στέφανος Κασσελάκης: Διαθέτει το πατρικό του σπίτι στην Ιωάννα Κολοβού μετά την έξωση

Γάμος ομόφυλων: «Κανένα σχόλιο» η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο «όχι» της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Μ. Καπνισάκης: Προτάθηκε στον Στ. Κασσελάκη να γίνει υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 – Διαψεύδει ο Μαρινάκης – Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάρις Κουκουλόπουλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κουρασμένη κυβέρνηση»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...