Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηχηρό μήνυμα σε διαπλοκή και «αντιεξουσιαστές» από τον Τσίπρα (βίντεο)

Ηχηρό μήνυμα σε διαπλοκή και «αντιεξουσιαστές» από τον Τσίπρα (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Θα καταργηθούν τα προνόμια του κυκλώματος της διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία είναι αφιερωμένη στην επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να καπηλευτούν τον αγώνα του λαού «για να βγει η χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας και να βγει η χώρα στο ξέφωτο μίας βιώσιμης ανάπτυξης» ούτε οι αντιεξουσιαστές ούτε οι υμνητές της χούντας.

«Όσο και αν προσπαθήσει το κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του δεν θα κερδίσει τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να καταργηθούν τα προνόμια για όλους, να τελειώσει αυτό το κύκλωμα που βγήκε εκτός ελέγχου και έφερε την Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «αυτά είναι τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ξεχωρίζουν τις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης».

Το δεύτερο μήνυμα του πρωθυπουργού αφορούσε την καπήλευση των αγώνων του λαού «ενάντια σε εξωτερική επιβολή νεοφιλελεύθερων αναποτελεσματικών μοντέλων, αλλά και στον αγώνα κατά της εγχώριας διαπλοκής και στον αγώνα για να εφαρμοστεί μία ταξική πολιτική υπέρ των χαμηλών στρωμάτων». «Τον αγώνα αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να τον καπηλευτούν», τόνισε. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και των αγώνων τους δήθεν αντιεξουσιαστές, που απουσίαζαν από τους αγώνες αλλά εμφανίζονται ως υπερασπιστές του λαού, που ελέω μίας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς θεωρούν ότι έχουν την απόλυτη εξουσία την εξουσία της ζωής και του θανάτου», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «δεν πρέπει να καπηλευτούν τους αγώνες ούτε αυτόκλητοι σωτήρες ούτε οι υμνητές της χούντας είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού».

Κάνοντας μία ειδική αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η πολιτική ήττα της Ευρώπης από τους τρομοκράτες θα επέλθει αν η Ευρώπη επιλέξει την συντηρητική αναδίπλωση πίσω από φράκτες και κλειστά σύνορα. Ήττα της Ευρώπης θα είναι η απομάκρυνσή της από τις αρχές του ουμανισμού και η προσχώρησή της στις φωνές της ακραίας και αντιδραστικής Δεξιάς». Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ως λαός έχουμε γνωρίσει την προσφυγιά και έχουμε χαραγμένες στην συλλογική μνήμη μας τις εικόνες των πατεράδων και των παππούδων μας».

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη «να δεσμευτούμε για το μέλλον των νέων, που είναι η κοινωνική κατηγορία που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση». Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για «δημοκρατική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ» και για να συγκροτηθεί ένα «εκπαιδευτικό σύστημα που θα στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών ιδανικών». «Απορρίπτουμε κάθε τι που αντιστρατεύεται τον ουμανισμό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε ότι «με τις παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας η ακαδημαϊκή ελευθερία και ντο αυτοδιοίκητο είχαν πληγεί κατάφωρα, πολλές φορές με προσχήματα που δυστυχώς ένωσαν ασύνδετες ιδεολογίες, όπως η νεοφιλελεύθερη με τις ακραίες ακροδεξιές αντιλήψεις».

Συνδέοντας την παρακαταθήκη «των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αγώνων με την σημερινή πραγματικότητα», ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Πολυτεχνείο αποτελεί την «ωρίμανση μίας βαθιάς ριζοσπαστικοποίησης που ξεκίνησε τα χρόνια της δεκαετίας του 1960» και συνδέεται με το έπος της Εθνικής Αντίστασης. «Είναι ημέρα έμπνευσης αναστοχασμού αλλά και προβληματισμού. Είναι σημείο διάρρηξης στο συνεχές του αυταρχισμού», υπογράμμισε. «Είναι στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για ελευθερία, δικαιοσύνη μπορεί να γίνει ισχυρότερο από το φόβο της καταστολής ή ακόμη και του θανάτου», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «είναι η απόλυτη στιγμή της ηθικής εξύψωσης του ανθρώπου. Είναι η απόλυτη στιγμή της ελευθερίας του ανθρώπου».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως η αυτοπυρπόληση του Γεωργάκη στη Γένοβα, στους αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη, στην απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη, στις «στιγμές και όσων βασανίσθηκαν αλλά επέλεξαν να μείνουν άγνωστοι». «Στα σκοτεινά υπόγεια του ΕΑΤ-ΕΣΑ γράφτηκαν οι πιο φωτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Το σύνθημα για «ψωμί – παιδεία – ελευθερία παραμένει στοίχημαα που η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει και θα κερδίσει, παραμένει», είπε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε ακόμη τους βουλευτές που έδωσαν αγώνες κατά της δικτατορίας και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λίγο αργότερα αναφέρθηκε ονομαστικά στον Νίκο Μανιό, τον Στάθη Παναγούλη, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και άλλους που ανήκουν σε άλλες πτέρυγες της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας «η μέγιστη προσφορά του Πολυτεχνείου ήταν η ακύρωση του πειράματος Μαρκεζίνη, δηλαδή της ψευδοφιλελευθεροποίησης της δικτατορίας με την διατήρηση του ελέγχου στην χούντα. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την Μεταπολίτευση, δυστυχώς όμως με βαρύ το τίμημα της κατοχής στην Κύπρο, με το εισαγόμενο πραξικόπημα και την εισβολή».

Για την Μεταπολίτευση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν η περίοδος της οικοδόμησης για πρώτη φορά μίας σταθερής και σχετικά μεγάλης σε διάρκεια, Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ανάρρωσης της ελληνικής κοινωνίας από την βαρβαρότητα του μετεμφυλιακού κράτους των εθνικοφρόνων». «Είναι η περίοδος της άνθισης της Δημοκρατίας, αλλά και της συγκρότησης ενός συνασπισμού πελατειακής εξουσίας και ενός αυτάρεσκου κράτους», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «ότι και να είναι η Μεταπολίτευση, το σίγουρο είναι ότι το τέλος της με τα μνημόνια, επαναφέρει τα λαϊκά αιτήματα για λαϊκή δημοκρατία και εμβάθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...