Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η επίδειξη δύναμης Τσίπρα – Καμμένου και η «ειδική αποστολή» Σακελλαρίδη

Η επίδειξη δύναμης Τσίπρα – Καμμένου και η «ειδική αποστολή» Σακελλαρίδη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τις ισορροπίες να είναι πλέον εύθραυστες με τις απώλειες της Πέμπτης, η κυβέρνηση πορεύεται στο ναρκοπέδιο του Ασφαλιστικού.

Η διαγραφή του Στάθη Παναγούλη και του Νίκου Νικολόπουλου και η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους 153 βουλευτές στενεύουν περισσότερο το μονοπάτι στο οποίο καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση προς τον τρίτο και μεγαλύτερο κάβο των προαπαιτούμενων που είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τους πιστωτές να έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται να κάνουν πίσω στις σκληρές απαιτήσεις τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το e-mail με το οποίο ενημερώθηκαν οι κυβερνητικοί συντάκτες για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Προκόπη Παυλόπουλο πυροδότησε προς στιγμής νέα εκλογικά σενάρια, μετά και τη διαγραφή των δύο βουλευτών, με το συναγερμό ωστόσο να αποβαίνει άμεσα άκυρος.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος γνωρίζοντας ότι μετά και το σκόπελο των πλειστηριασμών βαδίζουν ολοταχώς στη διακεκαυμένη ζώνη του Ασφαλιστικού προχώρησαν σε μία συντονισμένη κίνηση ισχύος και παραδειγματισμού για τυχόν επίδοξους αντάρτες, με το βλέμμα κυρίως στα μέσα Δεκεμβρίου που η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να κυρώσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την επίμαχη μεταρρύθμιση, η οποία όπως διαφαίνεται θα περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές σε συνταξιοδοτικές αποδοχές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων.

Έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη διαγραφή του ιστορικού στελέχους Στάθη Παναγούλη από την κοινοβουλευτική ομάδα, λίγες ώρες μετά την παραίτηση από τη βουλευτική έδρα του μέχρι πρότινος στενού του συνεργάτη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μην διαγράψει τον κ. Παναγούλη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση και διατήρηση της πολιτικής της ανεκτικότητας, σε κάθε ένα από τα επόμενα δύσκολα νομοσχέδια μία ομάδα επίδοξων «ανταρτών» θα απειλούσε με καταψήφιση, δημιουργώντας προσκόμματα στο κυβερνητικό έργο και θέτοντας σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν παράλληλα συνεργάτες του πρωθυπουργού στον «έντιμο» όπως τον χαρακτηρίζουν τρόπο με τον οποίο παραιτήθηκε ο κ. Σακελλαρίδης και το «κοντράστ» που δημιουργήθηκε με την περίπτωση του Νίκου Νικολόπουλου που δεν δέχθηκε να παραδώσει την έδρα του. Κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα τόνιζαν μετά την επώδυνη για την κυβέρνηση ψηφοφορία, ότι με την κίνησή του αυτή ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δημιούργησε ένα ηθικό προηγούμενο που θα αφήσει έκθετους όποιους θελήσουν στο μέλλον να διαφοροποιηθούν από την κεντρική κυβερνητική πολιτική και να διατηρήσουν τα βουλευτικά τους προνόμια και τη βουλευτική αποζημίωση.

Την ίδια ώρα, πάρα τις πολύ λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται για το κυβερνητικό επιτελείο, αξιωματούχοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι όσο πιο οριακή είναι η κοινοβουλευτική επικράτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τόσο πιο δύσκολα μπορεί ένας βουλευτής να αποφασίσει να διαφοροποιηθεί, καθώς η κίνησή του αυτή θα συνεπάγεται πτώση της κυβέρνησης και νέες περιπέτειες για ολόκληρη τη χώρα.

Πάντως, σε ερωτήσεις για το κατά πόσο τυχόν «ατύχημα» θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εκλογές, συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν χθες ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις παρούσες συνθήκες και με ανοιχτά τα όλα τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας είναι καταστροφικό, σημειώνοντας με νόημα ότι εφόσον χρειαστεί θα βρεθούν οι απαιτούμενες εφεδρείες.

Διευκρίνιζαν ωστόσο πως τα σενάρια για οικουμενική που διακινούνται ευρέως τις τελευταίες ημέρες από εκδοτικά συγκροτήματα και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι στο «τραπέζι».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Αποπέμφθηκαν από τον Μητσοτάκη οι Παπασταύρου και Μπρατάκος – Το παρασκήνιο

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...