Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι δανειστές απαιτούν επιπλέον μέτρα 3 δισ. – Στον αέρα και η δόση του 1 δισ.

Οι δανειστές απαιτούν επιπλέον μέτρα 3 δισ. – Στον αέρα και η δόση του 1 δισ.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους οι δανειστές και τώρα απαιτούν επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν και αντιρρήσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, οι δανειστές εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει και θα ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό με μέτρα 2-3 δισ. ευρώ μόνο για το 2016.

Εκτιμάται δε ότι μέχρι το 2018 τα επιπλέον μέτρα μέχρι το 2018 θα πρέπει να φτάσουν τα 6-8 δισ. ευρώ. Πηγή των θεσμών έλεγε ότι «δεν ολοκληρώσαμε ποτέ την αναλυτική δουλειά με τις ελληνικές αρχές, ούτε συμφωνήσαμε μαζί τους ότι ο προϋπολογισμός, όπως ψηφίστηκε, θα πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Πρακτικά αυτό σημαίνει επιπλέον μέτρα ύψους από 1 μέχρι 3 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν με την κυβέρνηση στις 18 Γενάρη, με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Όσον αφορά την δόση του 1 δισ. ευρώ η εκταμίευση κολλάει στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, καθώς έχει προκύψει σημαντική εμπλοκή στο θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του EuroWorking Group της Πέμπτης οι θεσμοί ζήτησαν την άμεση υλοποίηση δύο βασικών εκκρεμοτήτων στον τομέα της υγείας.

Πρόκειται για την (βασική) εκκρεμότητα που έμεινε εκτός του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο ψηφίσθηκε την Τρίτη από την Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται περικοπή της τάξεως του 40% η οποία θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας.
«Τις ξαναστήνουμε αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντρα που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν (προσωρινά) τις τιμές.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως αισιοδοξούν ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος», καθώς θα πρέπει τη Δευτέρα να δοθεί από τον ESM το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Περίπου 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Ε.Ε.

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Γεραπετρίτης: «Εξαιρετικής σημασίας η στήριξη της Ουκρανίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...