Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

TPP: Η υπερκυβέρνηση των πολυεθνικών είναι εδώ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε την TPP ως την “πιο προοδευτική συμφωνία στην ιστορία” κρατώντας στο σκοτάδι τα πιο σημαντικά της σημεία.

Οι οργανώσεις δημοσίου συμφέροντος που απέκτησαν πρόσβαση στο έγγραφο της Συμφωνίας που προέκυψε μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα επτά πιο χαρακτηριστικά σημεία της συμφωνίας που θα έπρεπε να απασχολούν την κοινή γνώμη αλλά ουδείς ασχολείται είναι τα εξής:

1. Δίνει την ελευθερία σε περισσότερες από 9.000 πολυεθνικές να παραβιάζουν τους νόμους που προστατεύουν το περιβάλλον και να αποφεύγουν τα δικαστήρια.

2. Δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στις λέξεις “κλιματική αλλαγή”. Η Greenpeace αλλά και άλλες οργανώσεις έχουν καταγγείλει τη συμφωνία καθώς επιτρέπει στις εταιρείες να κινούνται δικαστικά ενάντια στις κυβερνήσεις που προσπαθούν να προστατεύσουν το περιβάλλον.

3. Η ανεργία θα αυξηθεί κατακόρυφα. Η Wall Street Journal έχει εκτιμήσει π.χ. πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα αυξηθεί μέχρι το 2025 με τέτοιο ρυθμό που θα οδηγεί περίπου 323.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο στην ανεργία.

4. Το Κεφάλαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IP) καθορίζει τις διατάξεις για την άσκηση ενός εκτεταμένου, διακρατικού νομικού καθεστώτος και την επιβολή, τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων νόμων στα κράτη-μέλη της TPP. Τα εδάφια του κεφαλαίου περιλαμβάνουν συμφωνίες σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (για το ποιος θα μπορεί να παράγει αγαθά ή φάρμακα), τα πνευματικά δικαιώματα (για ποιος θα μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες), τα εμπορικά σήματα (για το ποιος θα που μπορεί να περιγράφει τις πληροφορίες ή τα εμπορεύματα ως αυθεντικά) και για τα βιομηχανικά σχέδια. Το μεγαλύτερο τμήμα του κεφαλαίου Enforcement είναι αφιερωμένο στην εξειδίκευση νέων μέτρων αστυνόμευσης, με εκτεταμένες συνέπειες για τα ατομικά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες, τους εκδότες, τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, καθώς και για τα δημιουργικά, πνευματικά, βιολογικά και περιβαλλοντικά κοινά (commons). Προτείνονται ειδικά μέτρα και περιλαμβάνουν, υπερεθνικά δικαστήρια επίλυσης διαφορών στα οποία τα κυρίαρχα εθνικά δικαστήρια αναμένεται να υπόκεινται, αλλά και στα οποία δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

5. Θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές φαρμάκων. Ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς προειδοποίησε για τους κινδύνους που υπάρχουν στο θέμα της υγείας “Καθώς οι τιμές των φαρμάκων μας παραμένουν στα πιο ψηλά επίπεδα παγκοσμίως, αν δεν υπήρχαν τα γενόσημα, οι τιμές θα είχαν φτάσει στα σύννεφα. Τα νέα μονοπωλιακά δικαιώματα που φέρνει η συμφωνία για τις φαρμακοβιομηχανίες, θα μπορούσαν να κοστίσουν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους”. Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

6. Θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τροφίμων. Η συμφωνία μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές τροφίμων να προσβάλλουν αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στην παρασκευή και διατήρηση των προϊόντων.

7. Θα απαγορεύει τον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων. Οι χώρες δεν θα προστατεύονται από κερδοσκοπικές επιθέσεις “γερακιών” που στη συνέχεια θα εγκαταλείπουν τη χώρα. Η συμφωνία βάζει επιπλέον τέλος στους φόρους επί χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στην ουσία η TPP δίνει την εξουσία στις πολυεθνικές εταιρείες έναντι των κρατών. Αν μια κυβέρνηση πάρει μέτρα τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στη χώρα, τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος στα διεθνή δικαστήρια και να πετύχει την αναίρεση της απόφασης ή ακόμα και να ζητήσει αποζημιώσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα; “Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, μία τέτοιου είδους συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ανάκαμψη για την ΕΕ ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ”…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...