Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φορολογία: Επιδρομή σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αλλαγές στη φορολογία επηρεάζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζομένους με μπλοκάκι μεταξύ άλλων.

Στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ προτείνεται από το 2017 και μετά, να θεσπιστεί εισφορά, επί του φορολογητέου εισοδήματός τους, στο 20% αυτού. Το ποσό που θα καταβάλλουν θα προκύπτει από το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, με βάση τις δραστηριότητες που είχαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν σημαντικά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκια».

Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους και από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε στον ΟΑΕΕ από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους. Αντ’ αυτού θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Η αλλαγή ευνοεί μόνο τους επαγγελματίες με μπλοκάκια και χαμηλές αμοιβές που πληρώνουν σήμερα ασφάλιστρο 245 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, ένας επαγγελματίας που δηλώνει κάτω από 9.600 ευρώ ετησίως, ευνοείται αφού έχει την ευκαιρία να καταβάλλει στον ΟΑΕΕ, το μικρότερο ασφάλιστρο ύψους 117 ευρώ το μήνα. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα , ο ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα είναι ασφαλισμένος 10 χρόνια στον ΟΑΕΕ, στην 5η κατηγορία, πληρώνει 4.464 ετησίως. Με το νέο ασφαλιστικό αν δηλώσει μηδενικό εισόδημα θα πληρώνει περίπου 1895 ευρώ.

Ασφαλισμένος στην 5η κατηγορία , που πλήρωνε 44.64 ευρώ ετησίως, αν δηλώσει εισόδημα 20.000 ευρώ , θα υποχρεωθεί να πληρώσει 4.790 ενώ αν δηλώσει εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πληρώσει 8.085, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια.

Ωστόσο το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν σε εισφορές και φόρους ελεύθεροι επαγγελματίες και μπλοκάκια αποτελεί πάνω από το 55% του εισοδήματός τους

-Ασφαλιστικές εισφορές: 26,95% επί του καθαρού αποτελέσματος

-Φόρος εισοδήματος: 26% επί του καθαρού αποτελέσματος (για κέρδη έως 50.000 ευρώ ή 33% για κέρδη από 50.000 ευρώ και πάνω

-Τέλος επιτηδεύματος: 650-1000 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος

-Εισφορά αλληλεγγύης: 0,7-6% για καθαρό έσοδα άνω των 12.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Εφορία: Όποιος αποδέχεται οφειλές μετά από έλεγχο θα πληρώνει το μισό πρόστιμο

ΕΝΦΙΑ 2024: Έφτασε ο νέος λογαριασμός στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

Κασσελάκης: Επίθεση στη Δικαιοσύνη για στοχοποίηση του και μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...