Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανάχωμα στη Δεξιά με άρωμα “Δημοκρατικής Παράταξης” στήνει ο Τσίπρας

Ανάχωμα στη Δεξιά με άρωμα “Δημοκρατικής Παράταξης” στήνει ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μπορεί σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η ατζέντα των σημερινών συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα να αφορούσε κυρίως το “φλέγον” προσφυγικό ζήτημα, ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος πολλά ζήτήματα και της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, με αιχμή του δόρατος τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την εκλογή Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία.

Δίνοντας συνέχεια στην άτυπη διαμάχη της με το “μεταρρυθμιστικό” μπλοκ, η Φώφη Γεννηματά, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης έδειξε να απομονώνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά και την δημόσια αμφισβήτηση της κεντρικής πολιτικής θέσης ότι “μας χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ”, αίροντας ουσιαστικά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην κατεύθυνση της συνεννόησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι την κεντρική “ατάκα” που εμπεριείχε όλη την ουσία των κινήσεων και των σχεδιασμών του Μαξίμου να την είπε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη Φώφη Γεννηματά, όσο και στον Φώτη Κουβέλη, όταν υπογράμμιζε την “ανάγκη να συνεννοηθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση”.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Φώτη Κουβέλη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις μαζεμένες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Φώτη Κουβέλη με τον οποίο συμφώνησαν, όπως είπαν, στην ανάγκη να συμβάλλουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση και για να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

Μετά τη συνάντηση που κάποιοι χαρακτήρισαν ως πολιτικό «αρραβώνα» ο πρωθυπουργός τόνισε πως «παλεύουμε και πιστεύουμε ότι είμαστε από καλύτερες θέσεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθότι διαμορφώνονται δυνατότητες για περισσότερες και ισχυρότερες συμμαχίες της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο»

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις θέσεις του ως προς τα ζητήματα που συζητήθηκαν, είπε ότι η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό θα είναι ανοικτή και, απαντώντας για τα σενάρια περί επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετοχής του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.

Ειδικότερα, ως προς το κοινωνικοασφαλιστικό είπε ότι “υπάρχει ανάγκη να προκύψουν διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να είναι δίκαιη η κατανομή και των βαρών και η αντιμετώπιση της αποτελεσματικότητας του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αντικείμενο κομματικών ή και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων”.

Για το προσφυγικό σημείωσε ότι είναι μείζον, εθνικό ζήτημα και πως “το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων οφείλει να προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις, αλλά και με στήριξη μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση ενός, πλέον, εθνικού ζητήματος”.

Πρόσθεσε ότι “διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν και στα ζητήματα των αγροτών και θέλω να πιστεύω ότι προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτατα”.

Είπε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία “πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προτεραιότητες διότι η διέξοδος μπορεί να αναζητείται συστηματικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου”.

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε και “τις απαράδεκτες πιέσεις που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασκούν οι δανειστές που οφείλουν να αντιληφθούν ότι η λιτότητα και το περίφημο δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που λειτουργεί ως ασφυκτικός κορσές πρέπει και να χαλαρώσει και να εγκαταλειφθεί”.

“Η χώρα πορέυεται μέσα από δυσκολίες και το κυβερνητικό έργο οφείλει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των δανειστών και ταυτόχρονα και όλα εκείνα που βαριά πέφτουν στις πλάτες της κοινωνίας”, τόνισε.

Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται και στηρίζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι βασικές συντάξεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθούν και πως είναι αντίπαλος προς την οποιαδήποτε σκέψη για κάτι τέτοιο. Βεβαίως το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να επανακαθορισθεί, πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν θα γίνει πιο συγκεκριμένη η συνεργασία καθώς μιλά για συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι “μιλώ αυτή την ώρα για το κυβερνητικό έργο, για την προοδευτική διακυβέρνηση η οποία οφείλει να επιτύχει, αποφεύγοντας λάθη και προχωρώντας προς τα μπροστά με συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στη δίκαιη κατανομή των βαρών, στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανακαθορισμό ακόμη και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας”.

Ως προς το εάν είναι απαραίτητη εκ μέρους της κυβέρνησης η διεύρυνση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και τον προδοευτικό χώρο, απάντησε: “Όχι, δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο”, για να προσθέσει πως “αυτό που αφορά στην προσωπική μου πολιτική άποψη είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διαμορφούμενο φαινόμενο διπολισμού και όχι δικομματισμού”.

Είπε ειδικότερα ότι στη χώρα προωθείται η συγκρότηση αυτών των δύο πόλων και προσδιοριστικό χαρακτηριστικό αυτού του νέου διπολισμού “θα είναι απο τη μια ένας νεφελώδης νεοφιλελευθερισμός, όσο και νεφελώδης μεταρρυθμισμός, και από την άλλη ένας πόλος, ενδεχομένως με περισσότερα του ενός κόμματος, που θα αφορά στην προοδευτική πορεία της χώρας και στο προοοδευτικό αριστερό περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής”.

«Αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις μαζεμένες. Από την άλλη μεριά όμως αυτό ίσως να είναι και ενδιαφέρον, γιατί κανείς, όταν βρίσκεται σε μια ήρεμη περίοδο, πρέπει να ακολουθήσει την πεπατημένη. Όταν βρίσκεται σε μια ταραχώδη περίοδο θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να ξεπεράσει αυτές τις πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός νωρίτερα υποδεχόμενος τον Φ. Κουβέλη.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτές οι κρίσεις αναδεικνύουν, και στον τόπο μας και στην Ευρώπη, τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις. Προοδευτικές δυνάμεις που πρέπει να έχουν πρόταση και τόλμη για την επίλυση όλων των γόρδιων δεσμών των παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής, της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης αστάθειας, σε αντίθεση με συντηρητικές δυνάμεις που υψώνουν τείχη και ακολουθούν μια μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που είναι αποτυχημένη», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε πως «παλεύουμε και πιστεύουμε ότι είμαστε από καλύτερες θέσεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθότι διαμορφώνονται δυνατότητες για περισσότερες και ισχυρότερες συμμαχίες της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Αλλά Φώτη, γνωρίζεις ότι εμείς τις μάχες που έχουμε να δώσουμε, δεν τις δίνουμε με τις κοινωνικές ομάδες εντός της χώρας αλλά με όσους θέλουν τη χώρα σε δυσμενή θέση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε «και αυτές είναι οι κρίσιμες μάχες για τις οποίες χρειάζεται και υποστήριξη των προοδευτικών δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια αλλά και συνείδηση του εθνικού καθήκοντος, διότι είναι εθνικές μάχες αυτές, είναι και κοινωνικές και εθνικές μάχες».

Εξοστρακισμός της ΝΔ μέσω… προσφυγικού

Με έμφαση στο προσφυγικό αλλά και με αιχμές κατά της ΝΔ με αφορμή το εν λόγω ζήτημα, η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να στείλει πολιτικό μήνυμα νέας αποστασιοποίησης από τη συντηρητική παράταξη. “Τα είπα και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δυστυχώς τότε η ΝΔ είχε επιλέξει να μη συνταχθεί” σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θέτοντας εκ νέου διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, την ώρα που στο εσωτερικό της Συμπαράταξης υπάρχει ανοιχτό μέτωπο μεταξύ των “βενιζελικών” που υπό τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τάσσονται ανοιχτά υπέρ των διαύλων επικοινωνίας με τη Συγγρού του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτών που επιζητούν έναν τρίτο πόλο με μία υφέρπουσα προοπτική μίας συνεργασίας της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την κοινή διαπίστωση ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλή την πρωτοβουλία που πήρε η κ. Γεννηματά να συναντηθούν για το προσφυγικό, “δεδομένου ότι είναι ένα θέμα που υπερβαίνει μικροκομματικές αντιθέσεις”, όπως είπε ο πρωθυπουργός. “Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, διεθνές ζήτημα, αλλά τη χώρα μας ιδιαίτερα. Θα έλεγε κανείς ότι παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “παρότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έξω από μικροκομματικές αντιθέσεις, ωστόσο, έχει σημασία αν κανείς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέσα από μια προοδευτική αντίληψη για την ανάγκη να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες, στους κυνηγημένους αυτού του κόσμου, στους αδύναμους που φεύγουν από τον πόλεμο για να βρουν τη δυνατότητα να ζήσουν ή αν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά αντανακλαστικά όπως δυστυχώς επικρατούν σε αρκετές χώρες μιας συντηρητικής Ευρώπης σήμερα”.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, ότι υπ’ αυτή την έννοια, θεωρεί ότι οι προοδευτικές δυνάμεις τόσο στον τόπο όσο και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να ψάξουν κοινούς τόπους για μια κοινή γραμμή.

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά είπε ότι πράγματι προκάλεσε αυτή τη συνάντηση γιατί πιστεύει ότι το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα. “Τα είπα και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δυστυχώς τότε η ΝΔ είχε επιλέξει να μη συνταχθεί”, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά , για να υπογραμμίσει ότι “πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για την απομόνωση της χώρας μας και τον κίνδυνο απένταξης της από τη ζώνη Σένγκεν”. Είπε ακόμη ότι “ανεξάρτητα από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ολιγωρίες τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στις διαστάσεις του αυτό το ζήτημα”. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα και ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μόνη της.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει πάρει και παίρνει πρωτοβουλίες. Υπενθύμισε ότι είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη Σύνοδο της Μάλτας με συγκεκριμένες προτάσεις, και ότι έστειλε επιστολή το περασμένο Σάββατο στον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ, τον Πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάννι Πιτέλα, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Σημείωσε ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον Τζ. Πιτέλα, με μια πολύ θετική δήλωση για τη χώρα. Εξαιρετική ανταπόκριση, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Η κ. Γεννηματά είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τόνισε ότι “είναι ώρα κοινής δράσης Ελλάδας και Ευρώπης”, για να συμπληρώσει ότι αυτό είναι το μήνυμα της συνάντησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...