Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι ειπώθηκε στη γεωπολιτική συζήτηση Ισραηλινών και Ελλήνων δημοσιογράφων

Τι ειπώθηκε στη γεωπολιτική συζήτηση Ισραηλινών και Ελλήνων δημοσιογράφων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανοιχτή συζήτηση μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων δημοσιογράφων και αναλυτών για τις «γεωπολιτικές αλλαγές και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», στη διάρκεια της οποίας εθίγη εκτενώς και η σταθερή τα τελευταία χρόνια σύσφιγξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, διεξήχθη την Τρίτη το μεσημέρι στην Αθήνα.

Στη συζήτηση, που διοργανώθηκε από την «Καθημερινή» σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, συμμετείχαν ο Nahum Barnea, πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, η Dana Weiss, παρουσιάστρια ειδήσεων και πολιτική συντάκτις του «Saturday Night News» Channel 2, ο Amos Harel, στρατιωτικός ανταποκριτής της εφημερίδας Haaretz, ο Νίκος Κωνσταντάρας, διευθυντής σύνταξης της «Καθημερινής», και ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής.

Συντονιστής ήταν ο διπλωματικός ανταποκριτής της «Καθημερινής», Αθανάσιος Έλλις.

Έγιναν εκτενείς αναφορές στο Ισλαμικό Κράτος και τονίσθηκε ότι η σουνιτική – τζιχαντιστική απειλή δεν μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, ενώ επισημάνθηκε ότι η εξάλειψη μιας εξτρεμιστικής ομάδας –από τη στιγμή που υπάρχει το τζιχαντιστικό υπόβαθρο– θα γεννά άλλες.

Για το Ισραήλ, η μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή εξακολουθεί να παραμένει το Ιράν, παρά τη συμφωνία της Βιέννης που προβλέπει σαφή και αυστηρό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Το Παλαιστινιακό αναφέρθηκε ως ένα πρόβλημα στο οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση και τούτο διότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει πειστεί ότι η επίλυση θα έχει μεγαλύτερο όφελος από τη μη λύση.

Η προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ χαρακτηρίσθηκε πολύ σημαντική, παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πολιτικού κατεστημένου εντός του Ισραήλ φοβόταν ότι, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αυτή θα πάγωνε.

Αντίθετα, προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η συνεργασία των δύο χωρών εξακολουθεί όχι μόνο να υφίσταται, αλλά και να βαθαίνει.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, επισημάνθηκε μια καθυστέρηση η οποία οφείλεται σε εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες εντός του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί αναλυτές τόνισαν ότι το θέμα έχει γίνει σημείο λαϊκίστικης πολιτικής αντιπαράθεσης εντός του Ισραήλ, από την πλευρά κυρίως της αντιπολίτευσης, η οποία δύσκολα μπορεί να προσάψει κάτι κατά του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που –όπως τονίστηκε– έχει σταθερά ερείσματα και μεγάλη απήχηση στο εσωτερικό.

Τέλος, κατέστη σαφές ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, οι οποίες διερράγησαν μετά το περιστατικό του «Mavi Marmara» το 2010, δύσκολα θα επανέλθουν στο σημείο όπου βρίσκονταν πριν από το επεισόδιο.

Για το Ισραήλ τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της Τουρκίας το οποίο δεν θα ξεπεραστεί εύκολα στο άμεσο μέλλον, ειδικά όσο στην ηγεσία της Τουρκίας βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν, αν και τα συμφέροντα υπέρ της αποκατάστασης της σχέσης παραμένουν «ισχυρά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...