Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tσίπρας – Πούτιν: Επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο

Tσίπρας – Πούτιν: Επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο Αλ.Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Βλ. Πούτιν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Ο Αλ.Τσίπρας πρόσθεσε ότι η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίξει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμφωνία για αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης.

Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου, κατά τον πρωθυπουργό, μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησαν τις προοπτικές “για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε δε, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και η σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Επιπλέον, τόνισε ότι συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

 

Για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους

“Για το αεροσκάφος που συνετρίβη έχω μιλήσει πολλές φορές. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό μπορεί να επιτεθεί στο δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε δεν θα το κάναμε έτσι. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος. Πυροβόλησαν και τον πιλότο κι αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας. Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις αλλά δεν υπάρχουν», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπλήρωσε πως: «Δεν ασχολούμαστε με το κουρδικό κράτος, Είναι θέμα του κουρδικού λαού».

Απάντηση για την ανταλλαγή της ουκρανής πιλότου

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ανταλλαγή της ουκρανής πιλότου, με δύο ρώσους στρατιωτικούς ο ρώσος πρόεδρος απάντησε: «Δεν επιβάλαμε εμείς τις κυρώσεις, εμείς λάβαμε απαντητικά μέτρα. Όταν αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θα κάνουμε αντίστοιχο βήμα για τους εταίρους μας. Στόχος ήταν να γυρίσουμε τους δύο Ρώσους πολίτες που φυλακίστηκαν στην Ουκρανία. Δεν μπορούσα να πάρω απόφαση μην ξέροντας την απόφαση των συγγενών των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν. Μετά από αυτή τη συνάντηση, η χήρα και η αδερφή τους, με παρακάλεσαν να καταργηθεί η ποινή της Σαβτσένκο. Υπάρχει και το θέμα των ανθρώπων που συνελήφθησαν στο Ντονμπάς. Όλα τα άτομα που είναι τώρα στις ουκρανικές φυλακές πρέπει να γυρίσουν σπίτια τους. Δεν είναι απλή διαδικασία, όμως» ενώ αναφερόμενος στο θέμα της Κριμαίας σημείωσε: «Αυτό το ζήτημα έκλεισε για πάντα, στην Κριμαία, βάση της επιθυμίας των ανθρώπων που ζουν εκεί. Υπάρχει μια παροιμία ρωσική που λέει: “Μακάρι το μοσχάρι σας να φάει το λύκο μας”».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...