Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι θα πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – Το “δώρο” των καναλαρχών και οι συμμαχίες

Τι θα πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ – Το “δώρο” των καναλαρχών και οι συμμαχίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τα 246 εκατ. ευρώ των καναλαρχών στις βαλίτσες και με τη Διακήρυξη των Αθηνών για μία άλλη Ευρώπη υπό μάλης βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τα αποτελέσματα της ευρωμεσογειακής Συνόδου να έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και τη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου (Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ελλάδα) εντός της ΕΕ για μία κοινωνικότερη και αναπτυξιακή ατζέντα να είναι γεγονός, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παραθέσει τα πλάνα του για την “δίκαιη ανάπτυξη” έχοντας στη φαρέτρα του και το “όπλο” των νέων συμμαχιών.

“Η συνθηκολόγηση που προσάπτουν στην κυβέρνηση δεν συνάδει με τις κινήσεις και τις προσπάθειες ανατροπής της λιτότητας και αλλαγής της Ευρώπης” σχολιάζουν χαρακτηριστικά από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στις 20:00 το βράδυ από το βήμα του Βελλίδειου Ιδρύματος θα κάνει τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και θέλοντας να γυρίσει σελίδα στο νέο κεφάλαιο της “δίκαιης ανάπτυξης” θα θέσει τους στόχους για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προσέλκυση επενδύσεων σε βάθος τριετίας.

Στο μέτωπο της κοινωνικής ατζέντας ο πρωθυπουργός δεν θα μπει στον “πειρασμό” της παροχολογίας, καθώς όπως σημειώνουν συνεργάτες του “ούτε τα περιθώρια υπάρχουν αλλά ούτε και η πρόθεση για κάτι τέτοιο”.

Επίσης, η πυρετώδης επεξεργασία των πρωθυπουργικών εξαγγελιών όλων των τελευταίων ημερών αποσκοπούσε σε ένα βασικό στόχο: Ό,τι πει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ να είναι εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τα 246 εκατ. ευρώ από τους καναλάρχες, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικές δράσεις υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, θα προχωρήσει στην εξαγγελία θεσμικών αλλαγών που θα μπορέσουν να ανακουφίσουν τα συνήθη υποζύγια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν και όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία έχει ξεπαγώσει η κυβέρνηση και ολοκληρώνει εν μέσω πρωτοφανούς δημοσιονομικής και χρηματοδοτικής ασφυξίας και σε κόστος πολύ μικρότερο του αρχικά προϋπολογισθέντος (αφού προηγήθηκε επαναδιαπραγμάτευση με τους εργολάβους). Σε αυτό το σημείο ιδιαίτερη μνεία θα γίνει και στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έτερος άξονας της ομιλίας Τσίπρα αναμένεται να αφορά στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα πιο δίκαιο φόρο ακινήτων ενώ όλα δείχνουν πως απευθυνόμενος τόσο στο επιχειρείν όσο και στα νοικοκυριά θα ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος των 100 δόσεων για την ληξιπρόθεσμες οφειλές, γεγονός που θα δώσει ανάσα και παράλληλα θα τονώσει τα κρατικά ταμεία.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνει ο πρωθυπουργός στη βραχυπρόθεσμη λύση για το χρέος που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Η φράση όμως του πρωθυπουργού “Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας” δείχνει τόσο τις προθέσεις της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, αλλά και να μη δεχθεί πιέσεις κυρίως του ΔΝΤ να υπάρξουν νέα μέτρα σε αυτό τον τομέα με αντάλλαγμα υποσχέσεις για το χρέος.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στα σχολεία, τα οποία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ανοίγουν τη Δευτέρα χωρίς κενά, επίτευγμα το οποίο κατάφερε η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου μέσα στα πρωτοφανή δημοσιονομικά δεδομένα της εποχής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Ελένη Μενεγάκη: Τέλος από το MEGA

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...