Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι συμβαίνει με τον ανασχηματισμό – Οι “καραμπόλες” και το “καρφί” στο ΣτΕ

Τι συμβαίνει με τον ανασχηματισμό – Οι “καραμπόλες” και το “καρφί” στο ΣτΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μπορεί επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου να έσπευσε να “σβήσει” τη φωτιά από τη διαρροή του ΣτΕ για τις δομικές αλλαγές στα υπουργεία, τονίζοντας πως είχαν σταλεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα προς έγκριση από πριν “παγώσει” ο ανασχηματισμός λόγω τηλεοπτικών αδειών, ωστόσο οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται στο συρτάρι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να τις ανασύρει.

Η Ηρώδου Αττικού έβαλε εκ νέου στον πάγο τα σενάρια ανασχηματισμού, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣτΕ για τη διαρροή, με κυβερνητικές πηγές να παραπέμπουν στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη πως ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στην δομή της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό» έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εξέφραζαν μάλλον δυσφορία για την διαρροή από το ΣτΕ.

«Η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται» σημείωναν.

Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές πως πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να ξεμπλέξει το κουβάρι των τηλεοπτικών αδειών και του ΕΣΡ, προκειμένου να προχωρήσει σε “καθαρό” τοπίο στις περαιτέρω πολιτικές αποφάσεις του, τόσο για το πολιτικό περιβάλλον όσο και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οι χθεσινές εξελίξεις και η ανανέωση του ραντεβού της Διάσκεψης των Προέδρων για την Τετάρτη αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει μέσα από τις ασφυκτικές πιέσεις για την απομόνωση της ΝΔ να αποσπάσει την συνταγματικά προβλεπόμενη συναίνεση για την Ανεξάρτητη Αρχή.

Οι αλλαγές στις δομές των υπουργείων

Οι αλλαγές που στις δομές που διέρρευσαν από το ΣτΕ επιβεβαιώνουν τα περί επικείμενου δομικού ανασχηματισμού και δίνουν ένα στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού για το νέο σχήμα, καθώς στόχος είναι να διορθωθούν δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί στη μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης.

Έτσι, με δύο Προεδρικά Διατάγματα του πρωθυπουργού, δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ γίνεται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία άλλων υπουργείων.

Τα δύο αυτά Προεδρικά Διατάγματα, κρίθηκαν νόμιμα από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, με τις υπ. αριθμ. 209 και 210 γνωμοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τα δύο Προεδρικά Διατάγματα, δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από γραμματείες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης . Πρόκειται για τις γενικές γραμματείες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδοχής. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελείς υπηρεσίες Ασύλου, Αρχής Προσφύγων και Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ακόμη, δημιουργείται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από την γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

Επίσης, ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού, που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015.

Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργείται υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μεταφέρεται σε αυτό η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, δημιουργείται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, μετονομάζονται τα εξής υπουργεία:

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Ελένη Μενεγάκη: Τέλος από το MEGA

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...