Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισχυρό μήνυμα Ομπάμα υπέρ Τσίπρα: Τελειώστε με το χρέος άμεσα

Ισχυρό μήνυμα Ομπάμα υπέρ Τσίπρα: Τελειώστε με το χρέος άμεσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διπλό μήνυμα αναμένεται να στείλει από την Αθήνα ο Αμερικανός προέδρος Μπάρακ Ομπάμα, για αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και για ελάφρυνση του χρέους, όπως ανέλυε σε εκτενές άρθρο του από χθες το μεσημέρι το TRIBUNE, υπογραμμίζοντας τους λόγους για τους οποίους η εκλογή Τραμπ κάνει την επίσκεψη Ομπάμα πιο σημαντική από ποτέ.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο, ειπώθηκε συγκεκριμένα ότι ο πρόεδρος των Η.Π.Α. θα αναγνωρίσει τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες στα χρόνια της κρίσης, με την υπόμνηση ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έχει προσωπικά ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.

Παραλλήλως, αφού θα απονείμει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για όσα έχουν γίνει ως τώρα ως προς τη νομοθέτηση και εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, εκτιμάται πως θα αναφερθεί, σύμφωνα με τον κ. Μπ. Ρόουντς, και στη «δουλειά», που πρέπει ακόμη να γίνει.

Στο θέμα του χρέους πιο συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος συντάσσεται με το ΔΝΤ για διευθέτηση του χρέους, χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό απολύτως κρίσιμο για την επιστροφή της βιωσιμότητας στην ελληνική οικονομία. Στο σημείο αυτό εξάλλου, ο κ. Μπ.Ρόουντς εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία των ελληνικών προσπαθειών, υπό δύο όρους:

Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αφενός, τη συμφωνία των θεσμών για διευθέτηση του ελληνικού χρέους αφετέρου.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές έως ότου Πρόεδρος φύγει από τη θέση του», υποσχέθηκε επίσης ο στενός συνεργάτης του. Και αποκάλυψε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εδώ και χρόνια ήθελε να επισκεφθεί τη χώρα μας. Επιθυμία η οποία διαμορφώθηκε στη βάση της βαθιάς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, της ταύτισης απόψεων σε θέματα οικονομικής σταθερότητας, συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Από την Αθήνα τέλος, ο πρόεδρος Ομπάμα θα εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του. Σύμφωνα με τον Μπ. Ρόουντς, η ομιλία αυτή θα εστιασθεί στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.

Πρώτος σταθμός η Ελλάδα

Ο Μπαράκ Ομπάμα προετοιμάζεται να αναχωρήσει την Δευτέρα για το τελευταίο του ταξίδι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν πως αναμένεται να χρειαστεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, όπου θα περιηγηθεί στον Παρθενώνα, θα εκφωνήσει ομιλία για την παγκοσμιοποίηση και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έπειτα θα μεταβεί στην Γερμανία όπου θα έχει επίσημο δείπνο με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα τους την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, κατά τις συναντήσεις του στην Γερμανία ο Ομπάμα θα συζητήσει την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και την Συρία.

Στο Περού, τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του, θα παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της APEC (Οικονομική Σύνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) και κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα Λίμα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Το ταξίδι θεωρείται το αποχαιρετιστήριο του απερχόμενου προέδρου καθώς και μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η υποστήριξη στις συμφωνίες που υπεγράφησαν υπό την προεδρία του Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμφωνίες για το εμπόριο και το κλίμα.

Ο Ρόουντς όμως τονίζει ότι ο Ομπάμα αναμένει να χρειαστεί να απαντήσει σχετικά με την επιρροή που θα έχει σε αυτές τις συμφωνίες η εκλογή Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική εκστρατεία να διαπραγματευθεί εκ νέου, ακόμη και να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτές τις συμφωνίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...