Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το “παιχνίδι” των αγωγών και τα κέρδη στο τραπέζι Τσίπρα – Ομπάμα

Το “παιχνίδι” των αγωγών και τα κέρδη στο τραπέζι Τσίπρα – Ομπάμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ενεργειακά και γεωστρατηγικά σχέδια που αναβαθμίζουν σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας μέσα από τους αγωγούς φυσικού αερίου υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα στις συναντήσεις που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε πως τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα για τους αγωγούς TAP και IGB, το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, τη Ρεβυθούσα και τα κοιτάσματα και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Για αυτό το λόγο εξάλλου στη συνάντηση που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, το παρών έδωσε και η βοηθός υπουργός εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία στο παρελθόν έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και έχει ασχοληθεί με θέματα ενέργειας και αγωγών στην ευρύτερη περιοχή.

“Συζητήσαμε για τα ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για τις προοπτικές με τη διάνοιξη νέων δρόμων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο με διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν είναι τυχαία η ειδική αναφορά στα ζητήματα των αγωγών, η οποία γίνεται συνολικά στο γερμανικό Τύπο, τονίζοντας την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και εξηγώντας έτσι τη στήριξη των ΗΠΑ στο θέμα του χρέους.

Στόχος των ΗΠΑ δεν είναι άλλος από την αποδυνάμωση του ενεργειακού ρόλου της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή και εν συνεχεία στην Ευρώπη, μέσα από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν ο αγωγός TAP και ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, με τον πρώτο να μεταφέρει αζέρικο αέριο προς την Κεντρική και νότια Ευρώπη και τον δεύτερο να έχει σχεδιαστεί ως πρώτο βήμα ενός μεγάλου άξονα μεταφοράς αερίου, του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου», που θα ξεκινάει από τη Βόρεια Ελλάδα και θα συνδέει τα δίκτυα των χωρών της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, φτάνοντας ακόμα και μέχρι την Ουκρανία, σπάζοντας το μονοπώλιο της Μόσχας.

Σε αυτό το έργο εντάσσεται και η δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, μπορεί το έργο του Turkish Stream που θα επεκτείνεται και στην ελληνική επικράτεια να αναζοπυρώνεται μετά την αναθέρμανση των σχέσεων Μόσχας – Άγκυρας, θέμα το οποίο τέθηκε επί τάπητος και στην πρόσφατη επίεσκψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, ωστόσο θα λειτουργεί επικουρικά, μεταφέροντας μικρές ποσότητες ρωσικού αερίου.

Έντονο είναι επιπλέον το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να θέλει να διατηρήσει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...