Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Koτζιάς: Δεν θα κάνω τη χάρη κανενός να παραιτηθώ

Koτζιάς: Δεν θα κάνω τη χάρη κανενός να παραιτηθώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Γελοιότητες” χαρακτήρισε τα όσα κυκλοφόρησαν περί δήθεν παραίτησής του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος για να μιλήσει σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη. Τα απέδωσε σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.

«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

“Μήπως επιθυμεί να επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών ο Ερντογάν;”

Σε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «νευρικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μην αφήσει η νευρικότητα αυτή της Αγκυρας να εκδηλωθεί πάνω στη χώρα μας με τη δημιουργία ανθελληνικού μετώπου.

Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη είπε ο κ. Κοτζιάς και απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ερντογάν έθεσε το ρητορικό ερώτημα, μήπως επιθυμεί να επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών.

Στη διάρκεια της ομιλίας του και αφού ξεκαθάρισε ότι μιλάει πλέον ως πρόεδρος της Κίνησης «Πράττω» και όχι ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πολλές πλευρές της Συνθήκης της Λωζάννης δεν έχουν εφαρμοστεί από την Τουρκία.
«Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Ιμβρος και η Τένεδος είναι αυτοδιοικούμενες περιοχές; Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης θα έπρεπε οι 246.000 ομογενείς Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη να είναι σήμερα και 80.000 μουσουλμάνοι στη Θράκη, ενώ σήμερα έχουμε 130.000 μουσουλμάνους -και καλά κάνουν και αβγατίζουν-και 2.500 Ελληνες ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη; Εδώ υπήρξε συνέχεια των παραβιάσεων», επισήμανε.

Σε όσους του καταλογίζουν «εθνικισμό» απάντησε ως εξής: «Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη! Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς».

Ως προς τις προκλήσεις από την πλευρά της Αλβανίας ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «εθνικισμό της αλβανικής ελίτ» και σημείωσε ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Τίρανα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό και τόνισε πως η Ελλάδα θέλει τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας.

Σχετικά με το προσφυγικό είπε ότι θα λυθεί με την ειρήνευση στη Συρία. Προειδοποίησε πως πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν εκατομμύρια προσφύγων από τη συγκεκριμένη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Τραμπ δεν ήταν ατύχημα

Στην ομιλία του ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι «ατύχημα». «Δεν είναι κάτι που έγινε κατά λάθος. Ο Τραμπ είναι προϊόν του γεγονότος ότι στην αμερικανική κοινωνία υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πιστεύουν και θεωρούν ότι δεν τους λαμβάνουν υπόψη, υπάρχουν εκατομμύρια λευκοί εργάτες που νιώθουν να βρίσκονται στο περιθώριο και υπάρχουν-και αυτό είναι καινούργιο φαινόμενο-τα μεγάλα αμερικάνικα μεσαία στρώματα που συμπιέζεται το εισόδημα τους και ο τρόπος ζωής τους», παρατήρησε.

“Δεν βλέπει πέρα από την μύτη της η ΕΕ”

Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «δεν βλέπει πέρα από τη μύτη της», είναι υποταγμένη στα νεοφιλελεύθερα διδάγματα και δεν έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται κρίσεις. Δεν έχει ούτε όραμα, ούτε προσανατολισμό.

« Η νέα Ρώμη, που πάει να διαμορφωθεί το Βερολίνο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και όλης της Ευρώπης, διότι έχει να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πέσει μέσα σε μια βαθιά παγίδα. Η ανικανότητα της Ε.Ε. να διαχειριστεί τις κρίσεις στηρίζεται στην αντίληψη του κ. Σόιμπλε ότι αν βοηθάς κάποιον, τότε του κάνεις κακό. Πρέπει να τον αφήνεις και να τον πιέζεις, να πιέζεται, να καταστρέφεται να μάθει μέσα από αυτό. Ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ενωση τη χώρα μας είναι μια από τις βασικές αιτίες που εμφανίστηκε εθνικισμός και ρατσισμός σε όλη την Ευρώπη», παρατήρησε και πρόσθεσε πως η Ε.Ε. χρειάζεται μια βαθιά μεταρρύθμιση.

“Να μην μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που μας έφεραν ως εδώ”

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας, μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση του «Παράλληλου Προγράμματος». Υπενθύμισε ότι η Συμφωνία με τους θεσμούς το καλοκαίρι του 2015 ήταν προϊόν συμβιβασμού, που περιέχει δύσκολα σημεία, και σημείωσε πως «δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που μας έφεραν ως εδώ».

Απηύθυνε έκκληση για τη συγκρότηση ενός μετώπου διάσωσης της χώρας και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να αφήσει τον πατριωτισμό στην ακροδεξιά.

Έπλεξε το εγκώμιο του παρισταμένου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά, λέγοντας ότι είχε μεγάλες επιτυχίες (σύλληψη αλβανικής μαφίας, συμμορίας 81 ατόμων στην Αθήνα, χτύπημα του εμπορίου ναρκωτικών στα Εξάρχεια κ.α.)

Σε δήλωση του ο κ. Τόσκας επισήμανε κι αυτός την ανάγκη δημιουργίας μετώπου από τις πατριωτικές δυνάμεις του τόπου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουϊκ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χάρης Τσιόκας, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου κ.α.

Στην αρχή της εκδήλωσης, που έγινε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ, τον λόγο πήραν ο συντονιστής Θεσσαλονίκης της Κίνησης «Πράττω» Γιώργος Καλαϊτζίδης και ο συντονιστής Βόρειας Ελλάδας Κώστας Τσαντίλης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...