Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ξεκόβει” την αναβίωση του 2015 ο Τζανακόπουλος – Καρφί στον… αντιευρωπαίο Σόιμπλε

“Ξεκόβει” την αναβίωση του 2015 ο Τζανακόπουλος – Καρφί στον… αντιευρωπαίο Σόιμπλε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε την Παρασκευή  πως δεν υπάρχει κανένα σενάριο αναβίωσης της κρίσης, λέγοντας πως «δεν θα ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015″, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως το κλίμα στη Μάλτα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού τόσο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέχει από το κλίμα που επιχείρησε να βγάλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο. Απέκλεισε επίσης το σενάριο για προσφυγή στις κάλπες από την κυβέρνηση.

Η λογική όλων είναι ότι πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές και συμφωνήθηκε η ανάγκη να κάνουν όλες οι πλευρές τα απαραίτητα βήματα και αν είναι εφικτό να κλείσουν όλες οι διαφορές και μέσα στον Φεβρουάριο» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως για την καθυστέρηση της β’αξιολόγησης ευθύνεται το ΔΝΤ ενώ τόνισε ότι «ο λόγος που δεν υπάρχουν καθυστερήσεις είναι ότι η ελληνική πλευρά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αποδέχονται τις προβλέψεις ΔΝΤ για το 2019. Υπό αυτή την έννοια τίποτα δεν έχουμε συμφωνήσει σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ».

“Δεν έχει αλλάξει η θέση μας, ότι όσα ζητεί το ΔΝΤ είναι παραλογισμοί”

Στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει η αξιολόγηση και στο αν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου, είπε ότι «δεν έχει αλλάξει η θέση μας, ότι όσα ζητεί το ΔΝΤ είναι παραλογισμοί».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε επίσης ότι βρισκόμαστε στη φάση όπου προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές ως προς το θέμα του υπολογισμού. «Όσο κι αν βγαίνουν διάφοροι και λένε ότι μπορούν να περιμένουν ως τον Ιούνιο θα είναι επιζήμιο και για την Ευρώπη μία αναζωπύρωση της κρίσης» σχολίασε.

Παράλληλα, κάλεσε τη Ν.Δ. να σταματήσει να κρύβεται και να επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις του ΔΝΤ.

Σχετικά με το δημοσίευμα του Bloomberg περί προαπαιτούμενων και την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σημείωσε ότι ο συντάκτης του κειμένου δεν γνωρίζει το τεχνικό σκέλος του προγράμματος.

«Στην αρχή η συμφωνία, στη συνέχεια τα προαπαιτούμενα και μετά η έκθεση πάει στο Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είμαστε μπροστά στο χρονοδιάγραμμα γιατί έχουμε υλοποιήσει το 1/3 των προαπαιτούμενων πριν την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα».

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, στόχος είναι μια συνολική συμφωνία, η οποία όμως πρέπει να είναι κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή, ενώ απέρριψε τα σενάρια περί 4ου μνημονίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλοί αρέσκονται σε κινδυνολογία όπως και η ΝΔ».

«Δουλεύουμε σκληρά για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι ο μόνος στόχος της είναι η ολοκλήρωση της β αξιολόγησης. Παράλληλα, κάλυψε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη για τις δηλώσεις του περί δραχμής, λέγοντας πως τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν, και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό «δεν είναι προαναγγελία κάποιου στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης«.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...