Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργιώδες παρασκήνιο για να κλείσει η αξιολόγηση: Οι εντολές Τσίπρα

Οργιώδες παρασκήνιο για να κλείσει η αξιολόγηση: Οι εντολές Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον συσχετισμό εκείνο που θα μπορέσει να οδηγήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αναζητά πυρετωδώς το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που το μπαράζ διαβουλεύσεων στην Κουμουνδούρου συνεχίζεται για να μπορεί η χρυσή τομή να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός “έντιμου συμβιβασμού”.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ και οι υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις της μπορεί να αποτέλεσαν “όπλο” στα χέρια όσων θέλουν να εγκαλέσουν την κυβέρνηση, ωστόσο λειτούργησε… θετικά.

Και αυτό διότι απελευθέρωσε εκείνες τις δυνάμεις ανά την Ευρώπη που εναντιώθηκαν ανοιχτά – σε σημείο που προκάλεσε έκπληξη – στις προβλέψεις του ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας έτσι μέχρι κεραίας το επιχείρημα του Μαξίμου πως για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει όλα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία, αλλά η πολιτική διαφωνία μεταξύ Ταμείου και Ευρώπης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Με αυτόν τον τρόπο επί της ουσίας το ΔΝΤ κατάφερε να… εκθέσει εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τόσο καιρό κατηγορούσε την κυβέρνηση για δήθεν καθυστερήσεις, υιοθετώντας τη ρητορική και την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ.

Παρά την οριακή διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου απομένουν μόλις 12 μέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζουν τους συσχετισμούς τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες “όλες οι πλευρές σε ανώτατο επίπεδο θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης” επαναλαμβάνουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως επιβεβαιώνεται ότι “η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων δεν θέλουν επ’ ουδενί τεχνητή αναζωπύρωση της κρίσης στην κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη με εκλογές, Τραμπ, προσφυγικό και κρίση ασφαλείας”.

Στις επίμαχες πρωτοβουλίες εντάσσονται και συντονισμένες κινήσεις τόσο από την πλευρά του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Γερμανία με την εκρηκτική άνοδο του SPD και το έντονο επικριτικό κύμα προς τους Χριστιανοδημοκράτες και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (όπως επιβεβαιώνεται από μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στο Βερολίνο) εκτιμάται ότι μπορούν να λειτουργήσουν μεσοπρόθεσμα προς όφελος της Αθήνας.

Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας στους συσχετισμούς αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, η συζήτηση έγινε πάνω στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης που θα εισηγηθεί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Ρήγας στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.

Ειδικότερα, τα ζητήματα που τέθηκαν αφορούν στην κυβερνητική πολιτική, την ευρωπαϊκή στρατηγική και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και ζητήματα λειτουργίας του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις θέσεις του κόμματος και της κυβέρνησης.

Παρουσιάζοντας στην ΠΓ το πολιτικό του σχέδιο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σημείωσε τον στόχο για εμβάθυνση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, να παραχθεί βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα στα εργασιακά, την υγεία, την παιδεία και εν γένει την κοινωνική πολιτική. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επανεκκινήσει και το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

“Μαραθώνιος” Τσακαλώτου

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τίμερμανς. Την σκυτάλη αναμένεται να πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά και την αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group, σε μια ύστατη προσπάθεια οι δανειστές να πειστούν πως η ψήφιση προληπτικών μέτρων 4,2 δισ. ευρώ είναι αδύνατη ακόμα και συνταγματικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, αυτό που θα διερευνηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 20 Φεβρουαρίου είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση που θα οδηγήσει στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και στο κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Μάρτιο.

Με αυτό τον τρόπο στόχος είναι να μην χαθεί το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης, ο οποίος όπως επιβεβαίωσε και χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στόχος της κυβέρνησης.

Αντίβαρο για υποχωρήσεις

Από το Μαξίμου τονίζουν πως «υποχωρήσεις σε θέματα αρχών δεν πρόκειται να γίνουν», γνωρίζοντας ωστόσο πως μία “έντιμη συμφωνία” δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να γεφυρωθούν από όλες τις πλευρές οι αποστάσεις.

Ως εκ τούτου, στα κιτάπια του οικονομικού και κυβερνητικού επιτελείου αναζητούν τα αντισταθμιστικά εκείνα μέτρα που θα μπορούν σε κοινωνικό επίπεδο να ισορροπήσουν τις όποιες υποχωρήσεις, με αυτή της μικρής μείωσης του αφορολόγητου για μετά το 2019 εντός του κόφτη (αν χρειαστεί να ενεργοποοηθεί) να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πιθανές φοροαπαλλαγές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ή μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα μπορούσε να ήταν μια πρωτοβουλία που θα λειτουργούσε θετικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ στο τραπέζι φέρεται να έχουν μπει και αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά.

Αυτό το οποίο παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο κομμάτι των εργασιακών, όπου οι πιέσεις που θα ασκηθούν – ειδικά από την πλευρά του ΔΝΤ – θα είναι αφόρητες. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι μεγάλος με δεδομένο το πολιτικό κόστος που θα επισύρουν τυχόν υποχωρήσεις σε αυτό το πεδίο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν, ωστόσο πως η τελική πρόταση που θα έρθει στη Βουλή θα είναι ισορροπημένη και «ζυγισμένη» με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν ουσιαστικές αντιρρήσεις στο εσωκομματικό που θα προκαλούσε ερωτηματικά για την τελική ψήφισή της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Επί Μητσοτάκη αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος – H απάντηση Μαρινάκη

Κασσελάκης: Δείτε κάτι «αστέρια» του Κυριάκου Μητσοτάκη (βίντεο)

Κασσελάκης: «Ο κόσμος έχει κουραστεί με την αλαζονείες του 41%»

Φάμελλος σε Γεωργιάδη: Είστε το συνώνυμο του χαρατσιού σε κάθε υπηρεσία δημόσιας υγείας

Κασσελάκης: Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και όχι ψηφοθηρικά πριμ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...