Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι τέσσερις δράσεις στην Υγεία – Τσίπρας: 239 τοπικές μονάδες και χιλιάδες προσλήψεις

Οι τέσσερις δράσεις στην Υγεία – Τσίπρας: 239 τοπικές μονάδες και χιλιάδες προσλήψεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τους τέσσερις άξονες και τις βασικές πρωτοβουλίες που προωθεί άμεσα το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ανέλυσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο αμφιθέατρο του υπουργείου, μετά από συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας εκτενή αναφορά στα κακώς κείμενα, το πάρτι διασπάθισης και τις ατελείωτες “ρεμούλες” στο χώρο της Υγείας μέχρι το 2015, οι οποίες αποκαλύπτονται πλέον και εντός του κοινοβουλίου από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες αυτές που στόχο έχουν μέχρι το 2018 να αλλάξουν πλήρως το χάρτη της δημόσιας και δωρεάν υγείας, τονίζοντας πως “θα κερδίσουμε τη μάχη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας”.

“Άμεσος στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας”, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργείο Υγείας.

Είπε ότι οι περιοχές αυτές έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας και βέβαια με βασικό κριτήριο την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του τοπικού πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι για την στελέχωση των δομών αυτών προκηρύσσονται άμεσα πάνω από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού που είναι αναγκαίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συνολική εικόνα αυτή την ώρα είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με περίπου 9.000 άτομα που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια.Από αυτούς οι 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί είτε αναμένονται να προκηρυχθούν θέσεις για άλλα περίπου 9.500, εκ των οποία οι περίπου 5.000 θα είναι μόνιμο προσωπικό (εκ των οποίων οι 2.000 αναμένεται να είναι γιατροί).

Το νούμερο των 9.000 δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν 9.000 όσοι υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί είχαμε και κάποιες αποχωρήσεις, αλλά αντιστρέψαμε πλήρως τη ροπή που ήταν για 4 χρόνια δραματική μείωση προσωπικού και για πρώτη φορά από το 2015 και μετά έχουμε αύξηση του προσωπικού.

Ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επισήμανε ότι την περασμένη Τετάρτη, υπογράφηκε από τον Υπουργό η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία και πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις.

Σημείωσε, δρομολογείται η παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Πρόκειται, είπε, για προσωπικό που καλύπτει ζωτικές ανάγκες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και ότι ήδη προετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

 

Όσον αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ήδη δημιουργήθηκε μια επιτροπή η οποία θα αξιολογεί τα καινοτόμα φάρμακα όχι με δημοσιονομικά κριτήρια αλλά με κριτήριο το τι πραγματικά χρειάζεται ο ασθενής και δεσμεύθηκε ότι δεν θα λείψει κανένα φάρμακό από κανέναν.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, όπως τους ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, υπάρχει η αναβάθμιση θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων ώστε να έχουν ουσιαστική φροντίδα όσοι τη χρειάζονται, ενώ αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ μίλησε για ριζική αναβάθμιση στις αεροδιακομιδές και την πρόσληψη 186 διασωστών, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των 90 νέων ασθενοφόρων στα οποία έρχονται να προστεθούν 143 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλα 30 που δωρίζονται από τον αγωγό TAP.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στην εισαγωγή της ιατρικής κάνναβης στη φαρέτρα των γιατρών, στην αναβάθμιση του Κέντρου Αιμοδοσίας, στα νέα μέτρα εξυγίανσης για τα ιατρικά συνέδρια και την εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας όταν το 2015 παραλάβαμε τη διακυβέρνηση ήταν κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Στα όρια της κατάρρευσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργείο Υγείας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι αυτή η κατάρρευση έγινε συνειδητά και στοχευμένα, με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές. Επιλογές που λένε ότι ο καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αντίληψη ξεπερασμένη, και προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου.

Πολύ πριν την κρίση, η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για κατασπατάληση πόρων, για προκλητικές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και προμηθειών, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Για βρώμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Μια διαρκής λεηλασία εξωφρενικής κλίμακας του δημόσιου συμφέροντος. Με πρώτα θύματα τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι παρά τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας με τα μνημόνια, το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα μέχρι τον Γενάρη του 2015.

Είπε ότι στόχος των μνημονιακών περικοπών τη περίοδο 2010-2014, δεν ήταν η αδιαφάνεια και η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που συμπιέστηκε ακόμα περισσότερο.

«Η συναλλαγή με συμφέροντα και η διαφθορά παρέμειναν ανέγγιχτες, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού και βασικών υλικών πολλαπλασιάστηκαν, ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους μεγάλωσε, τα νοσοκομεία μας οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της λειτουργικής κατάρρευσης», είπε, περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το 2015.

Το να σταθεί στα πόδια του ο χώρος της Υγείας ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι «πρόκειται για έναν τιτάνιο αγώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που παρά το ότι ήδη έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν είναι εφικτό να μεταμορφώσει πλήρως την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει ότι η εικόνα δεν είναι ευχάριστη και ότι πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν. Γνωρίζει όμως ταυτόχρονα, όπως είπε, ότι τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και κυρίως το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, δίνουν μια μεγάλη μάχη, έναν δύσκολο αγώνα για να ξαναστήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα πόδια τους. «Και τη μάχη αυτή θα τη στηρίξουμε όσο μπορούμε και πιστεύω ότι θα τη κερδίσουμε».

Ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου 2015-2018, έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Είναι σε εξέλιξη στην Βουλή μια διαδικασία διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων στο χώρο της Υγείας, σκανδάλων που αφορούν την γνωστή υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την χρεοκοπία και την εκχώρηση του Ντυνάν, τις εκτεταμένες δωροδοκίες από την Novartis, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υποθέσεις, σημείωσε, που ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Και είναι πράγματι μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από τη πορεία της Εξεταστικής», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δύσοσμες αποκαλύψεις, ακόμα περισσότερο και από τους τόνους των σκουπιδιών που άρχισαν να μαζεύονται από χτες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν…», σχολίασε.

Σημείωσε ότι πρόκειται για αποκαλύψεις «που φανερώνουν τη φτήνια και τον ευτελισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που είχε μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

Ένα πολιτικό σύστημα που, όπως είπε, την ίδια στιγμή που βύθιζε το ΕΣΥ, φρόντιζε να βολεύει τους δικούς του ανθρώπους, να τρέφει αργόμισθους, να χρηματοδοτεί δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, να χαρίζει δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες, ακόμη και να μη πληρώνει νοσήλια.

«Προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στην σίτιση, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την λειτουργία των νοσοκομείων και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και αυτό, όπως σχολίασε, «παρά τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετωπίζουμε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια. Και ναι θα τα καταφέρουμε να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες με ίδια μέσα».

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Κασσελάκης: «Το ΕΣΥ επί Μητσοτάκη έγινε ΕΓΩ»

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Καταγγελία γιατρών ΕΣΥ: Έβαλαν ασθενή να πληρώσει απογευματινό χειρουργείο για έκτακτο περιστατικό!

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...