Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δραγασάκης: Δυνάμεις της ΕΕ και εγχώρια συμφέροντα θέλουν δεξιά παλινόρθωση

Δραγασάκης: Δυνάμεις της ΕΕ και εγχώρια συμφέροντα θέλουν δεξιά παλινόρθωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το αίτημα για σχεδιασμό, από τώρα, της μεταμνημονιακής εποχής διατυπώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές καθιστά ορατές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Η συμφωνία με τους δανειστές, όπως αποτυπώνεται στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, αποσαφηνίζει σημαντικά και δίνει ορατότητα στις προοπτικές. Συγκεκριμένα:

Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους περιλαμβανομένου και του βραχυχρόνιου δανεισμού του κράτους (έντοκα γραμμάτια) δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Η οριοθέτηση αυτή σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και με την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης, της σύνδεσης δηλαδή της εξυπηρέτησης του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης, θωρακίζουν τη χώρα έναντι κινδύνων ανόδου των διεθνών επιτοκίων ή μελλοντικής ύφεσης.

Ακριβώς γι’ αυτό, παρ’ όλο που οι ρυθμίσεις αυτές δεν συνιστούν οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, προκάλεσαν ήδη πτώση των επιτοκίων, πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας και αύξηση της συμμετοχής ξένων κεφαλαίων στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων.

Μπορεί, λοιπόν, συνολικά η συμφωνία να απέχει σε ορισμένα σημεία από τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης, ωστόσο περιέχει δυνατότητες προς αξιοποίηση. Πρώτον, καθιστά εφικτή την πρόσβαση στις αγορές και την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος σε 12 μήνες από σήμερα, όπως και τον τερματισμό του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας της χώρας, που είναι συνδεδεμένο με αυτό.

Δεύτερον, η απόφαση του Eurogroup προβλέπει με τρόπο ρητό τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της προσπάθειας, στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Όμως τα προβλήματα δεν τελείωσαν.

Πρώτον, το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει αντιφατικό. Οι «εταίροι» ενεργούν πρωτίστως ως δανειστές. Και καθώς δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα του κράτους-οφειλέτη, ισχύει μόνο το «δίκαιο» του ισχυρού. Έτσι οι δανειστές μπορούν κατά βούληση να τροποποιούν την ατζέντα και τους κανόνες, να μετακινούν τα «γκολπόστ», να προκαλούν συνειδητά αβεβαιότητα βλάπτοντας την οικονομία. Και είναι μυωπική η στάση της αντιπολίτευσης που «τυφλωμένη» από αντικυβερνητικό μένος υποτιμά τους κινδύνους που αυτές οι πρακτικές εγκυμονούν, όχι για την κυβέρνηση αλλά για τη χώρα.

Δεύτερον, δεν είναι κρυφό ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την ελληνική οικονομία σε μια κατάσταση διαρκούς καταστολής, «μέχρι να γίνει ανταγωνιστική» -σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια- μέσω της διαρκούς «εκκαθάρισης» της οικονομίας και της φτωχοποίησης της κοινωνίας. Και θέλουν το χρέος άλυτο πρόβλημα, για να λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός πίεσης και πειθάρχησης, ακόμη και εκβιασμού», αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης.

* Ολόκληρο το άρθρο του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης – Οι πολίτες θα του στείλουν ηχηρό μήνυμα στις 9 Ιουνίου

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...