Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες αποφάσεις πήρε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιες αποφάσεις πήρε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οικονομία, προσφυγικό και το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Π.Γ. συμφώνησε πως η οικονομία έπειτα από την παρατεταμένη και βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε μια φάση ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη.

Στο κείμενο των αποφάσεων τονίζεται πως με την τρίτη αξιολόγηση «μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία», καθώς και ότι στόχος πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών στη βάση των συμφωνηθέντων ώστε, να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τις τελικές διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 με ταυτόχρονη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται επίσης πως «το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει τόσο μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ των θεσμών και αυτό είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, αλλά και μια δικαίωση για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε όλες τις σύνθετες δυσκολίες».

Για το κοινωνικό μέρισμα

Για το κοινωνικό μέρισμα τονίζεται πως η δημοσιονομική πορεία και για το 2017 είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή του και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016. Η Π.Γ τονίζει πως το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης, πρέπει να κατευθυνθεί στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, με μέριμνα να ωφεληθούν όσο το δυνατό ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. «Στόχος μας είναι να αφήσουμε πίσω μας όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο και τις λογικές που μας οδήγησαν σε αυτήν», υπογραμμίζεται στις αποφάσεις.

Επίσης τονίζεται πως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο είναι η συμμετοχή της κοινωνίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

«Η αλλαγή του οικονομικού μεταπρατικού μοντέλου που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με πλήρη συστολή της παραγωγικής βάσης, βρίσκεται στην προμετωπίδα του νέου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας, το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση με πλήρη συμμετοχή των κοινωνικών- παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια τα οποία ήδη πραγματοποιούνται», σημειώνεται επίσης στο κείμενο των αποφάσεων.

Στην Π.Γ συζητήθηκαν τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια καθώς έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί πέντε από τα 13 προγραμματισμένα Συνέδρια, στη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.

Παράλληλα η Π.Γ συζήτησε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η οποία «ήρθε ως επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα», σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η οποία τονίζει ότι με αφορμή την επίσκεψη στις ΗΠΑ «αναδεικνύεται πως σωστά η κυβέρνηση ακολουθεί μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η όποια συμβάλλει ώστε η χώρα μας να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών».

Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης πως θα στηρίξει τις προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση και κυρίως τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, συμβάλλει στο στόχο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, υπογραμμίζεται επίσης στο κείμενο αποφάσεων.

Για την Ισπανία

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, σύμφωνα με την Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ «οι πολιτικές εξελίξεις δεν προοιωνίζονται μια θετική έκβαση» καθώς κατά την Κουμουνδούρου «η πολιτική της “σιδηράς πυγμής” με την οποία η κυβέρνηση Ραχόι επέλεξε να αντιμετωπίσει τις αντισυνταγματικές και τυχοδιωκτικές ενέργειες της καταλανικής κυβέρνησης Πουτζντεμόντ, όξυνε την καταλανική κρίση με άγνωστες για το μέλλον συνέπειες.

Είμαστε αντίθετοι στην απόσχιση της Καταλονίας, παραμένοντας, ταυτόχρονα προσηλωμένοι στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης μέσω του διαλόγου της ισπανικής κυβέρνησης με τις καταλανικές αρχές στη βάση των συνταγματικών προβλέψεων».

Για το προσφυγικό στο κείμενο των αποφάσεων της Π.Γ τονίζεται πως η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ακραία κατάσταση, όσον αφορά τις ροές αλλά καθώς και από τη στάση που κράτησαν μια σειρά από κυβερνήσεις της ΕΕ. «Βασική μας αρχή, να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, κυρίως στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Βασικός μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια αποδείχθηκαν οι τοπικές κοινωνίες που κράτησαν και κρατάνε αξιοθαύμαστη στάση. Υποδέχτηκαν αυτούς τους ανθρώπους που έψαξαν καταφύγιο από τη φρίκη του πολέμου, έδειξαν αλληλεγγύη και κατανόηση», σημειώνεται επίσης. Επίσης τονίζεται η στάση της Ελλάδας έγινε αντικείμενο επαίνου από τη διεθνή κοινότητα.

Η Π.Γ τονίζει πως οφείλει η Ε.Ε να συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση νομίμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες και στην εγκατάσταση διαδικασιών υποδοχής ταυτοποίησης εκτός Ευρώπης.

Να επιταχύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης με συμμετοχή όλων των κρατών μελών, αλλά και να ενισχύσει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών και τέλος να πάρει τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η κρίση στις χώρες αυτές, γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει κυρίως να κάνει με τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στην Ευρώπη και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Τέλος την Πολιτική Γραμματεία απασχόλησαν τα μέσα της Αριστεράς , η εφημερίδα «Αυγή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «105,5 Στο Κοκκινο». Χαρακτηρίστηκε αναντικατάστατος ο ρόλος τους, «ιδιαίτερα τη σημερινή περίοδο της συστηματικής επίθεσης λάσπης και παραπληροφόρησης από μερίδα των ΜΜΕ», σύμφωνα με την Κουμουνδούρου.

«Απόφαση και κατεύθυνσή μας είναι να αναβαθμίσουμε τα Μέσα Ενημέρωσης του κόμματος, μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου οικονομικής βιωσιμότητας, συνεργειών και δημοσιογραφικής ανασυγκρότησης των Μέσων μας», σημειώνει η Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας τονίζει ότι η ίδρυση ομίλου στα ΜΜΕ «πρέπει να αποτελεί το στόχο μιας διαδικασίας που αφορά και τα δύο Μέσα Ενημέρωσης.

Η σύμπραξη και συνέργεια των δύο μέσων είναι στοιχεία απαραίτητα για την αναδιοργάνωσή τους, την οικονομική τους βιωσιμότητα και τη ριζική αναβάθμιση της παρέμβασής τους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη με αίσθημα ευγνωμοσύνης

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...