Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Στουρνάρας παραδέχεται ότι η οικονομία ανακάμπτει, αλλά δεν θέλει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

O Στουρνάρας παραδέχεται ότι η οικονομία ανακάμπτει, αλλά δεν θέλει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υπέρ της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αν και διαπιστώνει πως «η οικονομία ανακάμπτει» εκτιμά ότι η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο-ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί τόσο το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελές για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί. Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη “σφραγίδα του αξιόχρεου” από τους οίκους αξιολόγησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

Παρά ταύτα ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. «Η οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως παρατήρησε η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Οργιάζει η παραοικονομία στην Ελλάδα – Υπολογίζεται στα περίπου 35 δισ. ευρώ ετησίως

Αλλαγές σε δάνεια, servicers και εξωδικαστικό μηχανισμό

Πληθωρισμός Απληστίας: Η Ελλάδα η ακριβότερη της Ευρώπης – Η κυβέρνηση «παρατηρητής»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...