Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Τι προβλέπει το σχέδιο Τσακαλώτου για μετά τα μνημόνια

Bloomberg: Τι προβλέπει το σχέδιο Τσακαλώτου για μετά τα μνημόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μνημόνιο,

«Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σχεδιάζει να κάνει η Ελλάδα με την οικονομική της ελευθερία μόλις απελευθερωθεί από τα δεσμά του μνημονίου της τον Αύγουστο;».

Με αυτήν την ερώτηση ξεκινά ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, το οποίο παρουσίασε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η «ολιστική αναπτυξιακή» στρατηγική που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μία σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», σύμφωνα με ένα αντίγραφο της παρουσίασης Τσακαλώτου που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, «με την ανεργία ακόμα πάνω από το 20%, η προτεινόμενη αυστηροποίηση των εργασιακών και οι αυξήσεις μισθών πιθανόν να πηγαίνουν κόντρα στην καθιερωμένη οικονομική λογική, ενώ οι πιστωτές έχουν εναντιωθεί στη δημιουργία μίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, φοβούμενοι ότι θα εξελιχθεί σε πεδίο διαπλοκής.

Στο ελληνικό αναπτυξιακό πλάνο, η κυβέρνηση υπόσχεται να υλοποιήσει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ακόμα να μειώσει περαιτέρω τα γραφειοκρατικά βάρη και να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας.

Πάντως, το Bloomberg επισημαίνει πως μέχρι στιγμής η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι μικρότερη από αυτήν που αναμενόταν, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,4%, έναντι αρχικών προβλέψεων από την Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7%.

Επίσης, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών χωρών διεθνώς, την ώρα που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώνεται και γερνά, ενώ οι τράπεζες είναι «φορτωμένες» με τον υψηλότερο λόγο «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.

Το Bloomberg επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να διατηρήσουν την Ελλάδα υπό αυστηρή επιτήρηση μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με τον Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δηλώνει σήμερα πως όσο αυστηρότερη είναι η επιτήρηση της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο τόσο το καλύτερο, καθώς η οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να κρατήσει το μέτωπο μέχρι να είναι ετοιμοπόλεμα τα F-16 – Αντεπίθεση το 2025

Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τον πόλεμο – Ανάλυση Bloomberg

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...