Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: O Mητσοτάκης νομιμοποιεί τα περιθωριακά φαινόμενα -Πολιτικός καιροσκόπος ο Σαμαράς

Τζανακόπουλος: O Mητσοτάκης νομιμοποιεί τα περιθωριακά φαινόμενα -Πολιτικός καιροσκόπος ο Σαμαράς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επίθεση στη ΝΔ για τη στάση που κρατά στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, έκανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιανία με θέμα «Βαλκάνια με Ειρήνη, Σταθερότητα, Συνανάπτυξη».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλόγισε μικροπολιτική στάση στην αξιωματική αντιπολίτευση και σημείωσε πως η ακολουθούμενη πολιτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «νομιμοποιεί τα περιθωριακά φαινόμενα».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «ένας κόσμος βρίσκει πολιτική νομιμοποίηση και δημιουργεί τα επεισόδια που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό με επιθέσεις και προπηλακισμούς αλλά και απειλές απέναντι σε υπουργούς και βουλευτές».

Πρόσθεσε πως τα φαινόμενα αυτά είναι περιθωριακά και δεν μπορούν να επικρατήσουν και τόνισε την ανάγκη να εξηγηθεί αναλυτικά στον κόσμο τι συνεπάγεται η Συμφωνία των Πρεσπών και ποια είναι τα οφέλη για τη χώρα.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως από την αρχή των διαπραγματεύσεων και έως σήμερα έχουν εναποθέσει ψεύδη, και έχει κατακλυστεί ο δημόσιος διάλογος από ψευδείς ειδήσεις.

Χαρακτήρισε πάντως ιστορική τη Συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στη στάση της ΝΔ από την αρχή της διαπραγματεύσεις και τα μπρος πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι της πλήρους αλλαγής της στάσης του, μετά τα συλλαλητήρια.

Καυτηρίασε τη στάση του μέσα και έξω από τη χώρα και τα επιχειρήματα που έθετε σε κάθε στάδιο της διαπραγμάτευσης με στόχο, όπως εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας, «να μπορέσει να δημιουργήσει όρους συνεννόησης στο δικό του κόμμα». Συμπλήρωσε δε πως«η ΝΔ είχε αποφασίσει να είναι απέναντι σε οποία συμφωνία και να ερχόταν».

Ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε πως στη συζήτηση στη Βουλή κατά την πρόταση δυσπιστίας διεφάνη η στροφή της ΝΔ προς την εθνικοφροσύνη, για να προσθέσει πως ήταν «θλιβερό για ένα κόμμα που τα τελευταία 15 χρόνια είχε πάρει σαφέστατες αποστάσεις από τις ακροδεξιές φωνές».

Ο υπουργός Επικρατείας άσκησε δριμύτατη κριτική και στον Αντώνη Σαμαρά υπενθυμίζοντας τις διαχρονικές του ευθύνες στο ζήτημα. «Δεν θα κάνουμε δικαστήριο για τον Σαμαρά, άλλωστε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψαν τις ευθύνες του στη Βουλή» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και καταλόγισε πολιτικό καιροσκοπισμό στον πρώην πρωθυπουργό.

Επί της ουσίας της Συμφωνίας ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας πως εξασφαλίστηκε πλήρως η εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί τα τελευταία δέκα χρόνια και επιπροσθέτως διασφαλίζονται οι αυστηρότεροι όροι ως προς τη Συνταγματική αναθεώρηση της γείτονος και την απάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων.

Για τη γλώσσα και την εθνότητα ο κ.Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως έχει υπάρξει διαστρέβλωση των άρθρων της Συμφωνίας, κάνοντας αναφορά καταρχήν στο γεγονός ότι η Μακεδονική γλώσσα καταρχήν αναγνωρίστηκε από τον Αβέρωφ και ακολούθως από τον ΟΗΕ, ωστόσο πρόσθεσε πως στη Συμφωνία των Πρεσπών ρητώς αναφέρεται πως η μακεδονική γλώσσα των γειτόνων δεν έχει καμία σχέση με οποιονδήποτε τρόπο με την Αρχαία Ελληνική και επίσης δεν έχει σχέση με την ιστορία την κληρονομιά και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Για την ιθαγένεια ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως τα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων στην ιθαγένεια αναφέρουν Μακεδόνες, ενώ μετά τη συμφωνία θα αναφέρουν «Μακεδόνες, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» ενώ συμπλήρωσε πως δεν προκύπτει από τη Συμφωνία αναγνώριση έθνους.

Καταλήγοντας στην τοποθέτηση του ο υπουργός Επικρατείας στηλίτευσε τη στάση όσων σηκώνουν το λάβαρο του ψευδοπατριωτισμού τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η συμφωνία είναι επωφελής για την Ελλάδα καθώς «εξοικονομεί μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο, βοηθά στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και παρουσιάζει την Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη που επιλύει και δεν δημιουργεί προβλήματα στα Βαλκάνια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής της ΝΔ Αγγ. Δεληκάρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...