Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εγκρίθηκε η τελευταία δόση 15 δισ. του Μνημονίου – Τέλος στα σενάρια εμπλοκής

Εγκρίθηκε η τελευταία δόση 15 δισ. του Μνημονίου – Τέλος στα σενάρια εμπλοκής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Μνημόνιο, Πάνος Καμμένος,

Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

«Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν το τέλος του προγράμματος του ESM», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση του επικαιροποιημένου Μνημονίου και για την έγκριση της τελικής δόσης στη Γερμανία θα καθυστερήσουν, έως τον Αύγουστο.

Όπως εξήγησε ο Κ. Ρέγκλινγκ, η καθυστέρηση αυτή συνδέεται με το ότι η Ελλάδα καλείται να βρει ισοδύναμα μέτρα, ύψους 28 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, λόγω της διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά ως το τέλος του έτους.

Για μια ακόμη φορά, όμως, η Γερμανία έπαιξε στις καθυστερήσεις και ο εκπρόσωπός της στο συμβούλιο των διοικητών του ESM ήταν ο μοναδικός που ζήτησε να παρουσιαστούν ισοδύναμα για τα 28 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει η μη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που φέρουν το βάρος του προσφυγικού. Για το 0,00186% της δόσης!

Στη συνέχεια θα πρέπει να τροποποιηθεί η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» των ευρωπαϊκών θεσμών και μετά το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι από τη δόση αυτή, βάση της απόφασης του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, τα 3,3 δισ. ευρώ θα διοχευτευθούν στο “μαξιλάρι” ρευστότητας που θα λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις εξόδους της στις αγορές χρήματος από τον Αύγουστο και μετά. Με τον τρόπο αυτό είναι διασφαλισμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τουλάχιστον 2,5 χρόνια, στην περίπτωση δηλαδή που μέσα σε αυτό το διάστημα η χώρα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές, πράγμα απίθανο.

“Πλάτες” Καμμένου για τα ισοδύναμα

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα 28 εκατ. ευρώ, το «αντίτιμο», δηλαδή, για να αρθεί το τυπολατρικό βέτο της Γερμανίας για τη δόση των 15 δισ. ευρώ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην αυξήσει μέχρι το τέλος του 2018 τον ΦΠΑ στα νησιά που ταλαιπωρούνται από το μετανασευτικό έδωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας το τμήμα που αφορά την περικοπή προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα προέλθει από αναδιοργάνωση μονάδων, συρρίκνωση ανενεργών στρατοπέδων και περικοπή παλαιών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Θα αποπληρώσουμε πρόωρα τα δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου

Βενιζέλος κατά Μητσοτάκη για την κινδυνολογία περί κλεισίματος τραπεζών και νέων μνημονίων

Όταν έρχονται τα σύννεφα…

Τσαπανίδου: Mήνυμα σε ΠΑΣΟΚ για τη συνεργασία του με τη ΝΔ και αυτοκριτική για τους ΑΝΕΛ

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μεγάλο κόλπο» με τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...