Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Η επιλογή των ΗΠΑ να συνταχθούν με Ελλάδα και Κύπρο προκαλεί φόβο, αγωνία και απελπισία στην Τουρκία

Η επιλογή των ΗΠΑ να συνταχθούν με Ελλάδα και Κύπρο προκαλεί φόβο, αγωνία και απελπισία στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο και με πράξεις εκτός από διακηρύξεις ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα ως τον μοναδικό αξιόπιστο σύμμαχό τους στα Βαλκάνια και ως τον βασικό πυλώνα σταθερότητας από τον Δούναβη και τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τις ακτές της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Ουάσιγκτον φαίνεται αποφασισμένη να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του Ελληνισμού, να τις υποστηρίξει και να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, ως κληρονόμος και η ίδια του ελληνικού πολιτισμού όπως διακηρύττει ότι είναι.

Η εντυπωσιακή αυτή συνειδητοποίηση των ΗΠΑ ως προς τον ιστορικό τους ρόλο -όχι ως μια νέα δύναμη αλλά ως συνέχεια της Αθήνας και της Ρώμης- φαίνεται τόσο στην αναγνώριση της Ελλάδας ως ηγέτιδας δύναμης των Βαλκανίων όσο και ως προς την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δικαίωμά της να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές της.

Οι Αμερικανοί όμως το πάνε ακόμα παραπέρα, και στο στρατιωτικό σκέλος, αφού σύντομα η Εθνική Φρουρά της Κύπρου θα αποτελεί ένα ακόμα συμμαχικό των ΗΠΑ στράτευμα.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία όσο περνά ο καιρός αντιλαμβάνεται ότι ο νεοοθωμανικός ιμπεριαλισμός της δεν γίνεται αποδεκτός από τις ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι μάλιστα, σε πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα Hurriyet, εξέφρασαν όλη αυτή την αγωνία τους με τον πιο αμήχανο τρόπο.

Μαζί με την αγωνία έκδηλος είναι στο άρθρο της Hurriyet και ο φόβος ότι ο καιρός τους «τελειώνει», μιας και ο μεγαλύτερος τρόμος των Τούρκων είναι ότι κάποτε θα εκδιωχθούν από τα εδάφη της Μικράς Ασίας, στα οποία έφτασαν πριν χίλια περίπου χρόνια ως βαρβαρικές ορδές από τη Μογγολία.

Αν και πέρασαν τόσοι αιώνες, οι Τούρκοι δεν έχουν καταφέρει να νιώσουν τη γη που τους φιλοξενεί τόπο τους, γιατί οι αρχαίοι λαοί της, Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι, Ασσύριοι, φροντίζουν να τους το υπενθυμίζουν αντιμετωπίζοντάς τους ως κατακτητές και ξένους.

Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αδυναμία των Τούρκων, ότι δεν μπορούν να ριζώσουν στα χώματα που ζουν, ακόμα κι εάν το μεγαλύτερό τους μέρος δεν είναι γνήσιοι Τούρκοι αλλά αρχαίοι λαοί της Μικράς Ασίας που εκτουρκίστηκαν μέσω του εξισλαμισμού.

Είναι ο τουρκισμός δηλαδή που είναι ξένος, που αισθάνεται ξένος και τον αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι ως ξένο.

Έχοντας λοιπόν όλους αυτούς τους φόβους και τις αγωνίες, ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας προσπάθησε να «απαντήσει» σε αυτά που ο γράφων δημοσίευσε στην κυριακάτικη «Νέα Σελίδα» υπό τον τίτλο «Χαστούκι ΗΠΑ σε Άγκυρα και για το Κυπριακό».

Πρώτα παρατίθεται τι έγραψαν οι Τούρκοι και μετά ακολουθεί το άρθρο στην κυριακάτικη «Νέα Σελίδα» που συντάραξε την Άγκυρα.

Τι έγραψε η Hurriyet

«Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία που συνηθίσατε», σχολιάζει αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet εκφράζοντας την ελπίδα να έρθουν στα σύγκαλά τους αυτοί που σκέφτονται να μαγειρέψουν μια ένταση στην Μεσόγειο μέσω της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο αρθρογράφος Φατίχ Τσεκιργκέ, υποστηρίζει ότι μετά την ανακοίνωση ότι η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil θα ξεκινήσει γεώτρηση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ο αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ πήγε στην Κύπρο και ζήτησε αμερικανική στρατιωτική βάση στο νησί.

«Είναι δυνατόν να είναι εκεί η ExxonMobil και να μην είναι ο αμερικανικός στρατός; Τί πόλεμοι και πόλεμοι έγιναν γι’ αυτή την ExxonMobil…

»Από το Ιράκ μέχρι το Κουβέιτ, όπου βρισκόταν η ExxonMobil δεν βρισκόταν και ο αμερικανικός στρατός;», διερωτάται ο Τούρκος αρθρογράφος.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι ο λόγος που μπήκαν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ δεν είναι επειδή έχει ανάγκη το φυσικό αέριο της περιοχής αυτής.

«Δεν το έχει. Αλλά πλέον ο κόσμος διαμορφώνεται όχι ανάλογα με τις ανάγκες αλλά ανάλογα με τα σχέδια που έχει για το μέλλον ο δυνατός», υποστηρίζει.

Ο Φατίχ Τσεκιργκέ υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε να δώσει βάση όχι μόνο στους Αμερικανούς αλλά και στους Ισραηλινούς και τους Γάλλους.

«Ο στόχος της “νοτίου Κύπρου” είναι καθαρός.

»Να δώσει μερίδιο στους μεγάλους αδελφούς και να στραφούν εναντίον της Τουρκίας.

»Κι επίσης να δημιουργήσουν τετελεσμένα στα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” (σ.σ. ψευδοκράτος) και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Ασφαλώς εκμεταλλεύονται και την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Ο Τούρκος αναλυτής καταλήγει λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει παράδοση να χρησιμοποιεί τη διπλωματία μέχρι τέλους, ωστόσο διερωτάται εάν αυτοί που για χρόνια πωλούσαν όπλα μετατρέποντας το Αιγαίο σε μια «λίμνη πολέμου» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αυτοί που σχεδίασαν το χάρτη της Μέσης Ανατολής με βάση τις έρευνες πετρελαίου, τώρα θέλουν να δημιουργήσουν την ίδια τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ακριβώς γι’ αυτούς το λέω. Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία που συνηθίσατε. Μην το κάνετε», καταλήγει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, που δεν μπορεί να συγκρατήσει τον πανικό του επειδή όπως φαίνεται η Δύση επέλεξε να πάψει να υποκύπτει στους τουρκικούς εκβιασμούς και αποφάσισε να εμπιστευτεί τον φυσικό της σύμμαχο, τον Ελληνισμό.

Το άρθρο στη Νέα Σελίδα

Ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, που εποφθαλμιά μερίδιο που δεν δικαιούται από τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, έστειλαν οι ΗΠΑ.

Στις 20 Αυγούστου ο Αμερικανός Α/ΓΕΣ, Μαρκ Α. Μίλλι, επισκέφθηκε τη Μεγαλόνησο.

Ο Αρχηγός του Αμερικανικού Στρατού συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, παρουσία της Αμερικανίδα πρέσβειρας στο νησί, Καθλίν Ντόχερτι και του Βρετανού ύπατου αρμοστή Στίβεν Λίλι, για να συζητήσει «περιφερειακά θέματα ασφαλείας».

Η κ. Ντόχερτι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, δήλωσε ότι «αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό παράδειγμα της ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Λευκωσίας σε θέματα ασφάλειας», ενώ στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η επίσκεψη του στρατηγού Μίλλι αποτελεί σκέλος του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Έμπειροι αναλυτές υπογράμμισαν στη Νέα Σελίδα ότι γίνεται σαφές πως ενώ η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, οι Αμερικανοί επιλέγουν να σταθούν στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζοντας τον στρατό της ως συμμαχικό τους παράλληλα με το αναφαίρετο δικαίωμά της στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Αναλύοντας την επίσκεψη Μίλλι στην Κύπρο ο διοικητής της κυπριακής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Σίγμα», υποστήριξε ότι η επίσκεψη και η σύσκεψη σηματοδοτούν την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Φρουράς ως του νόμιμου στρατού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κυπριακός Στρατός είναι ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την τουρκανταρσία, όμως, κατέστη αναγκαία η διάλυση του Κυπριακού Στρατού και η ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, η οποία, ωστόσο, δεν αναγνωριζόταν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ως ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, υποστήριξε ο αντιστράτηγος Πενταράς, δεν μπορεί να εξισώνεται ο τουρκικός κατοχικός στρατός με την Εθνική Φρουρά, όπως γινόταν από το Σχέδιο Ανάν.

«Μετά την πλήρη αναγνώριση της Εθνικής Φρουράς ως του νόμιμου στρατού της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα της διάλυσης της Εθνικής Φρουράς πριν από τη συγκρότηση του νέου κυπριακού κράτους», είπε ο κ. Πενταράς, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να το έχει υπόψη της η διαπραγματευτική ομάδα στο Κυπριακό, όταν θα έρθει η ώρα.

Εξαιτίας των γεωπολιτικών ανασχηματισμών στην περιοχή αλλά και των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών, οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν παρουσία στην περιοχή διότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους που είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας, είπε ο αντιστράτηγος Πενταράς, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού είναι συνδεδεμένη και με το ζήτημα της άρσης τους αμερικανικού εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και τονίζοντας πως το γεγονός ότι η συνάντηση του Αμερικανού στρατηγού με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς έγινε κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών έχει κι αυτό τη σημασία του.

Άρση εμπάργκο όπλων

Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Α/ΓΕΣ Μίλλι στην Κύπρο, έγινε γνωστό ότι στο νόμο που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, περιέχεται και πρόνοια που αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη δεύτερη.

Πρόκειται για τον ίδιο νόμο που επιβάλει και περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 μέρες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η πρόνοια αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της κυβέρνησης Τραμπ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, τονίζοντας ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει στην Τουρκία (τη δυνατότητα να ασκεί) ντε φάκτο βέτο σε μια στενότερη στρατηγική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

»Ο νόμος του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη πολιτική», πρόσθεσε ο Ελληνοαμερικανός λομπίστας, μην παραλείποντας να σημειώσει το θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν η συνεργασία του HALC με τη Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και ο βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα.

Μυστικό δείπνο με την ExxonMobil

Τις ίδιες ημέρες έγινε γνωστό ότι η ExxonMobil παρέθεσε «μυστικό δείπνο» σε Κύπριους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπερπολυτελές εστιατόριο De Warande των Βρυξελλών.

Σκοπός της συνάντησης του αντιπροέδρου της εταιρείας, Τρίσταν Άσπρεϊ με τον επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη και τους ευρωβουλευτές Νεοκλή Συλικιώτη, Τάκη Χατζηγεωργίου και Δημήτρη Παπαδάκη, ήταν η ενημέρωση για το γεωτρητικό πρόγραμμα της ExxonMobil και τη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Αμερικανοί αναμένεται να «τρυπήσουν» στα μέσα του τέταρτου τριμήνου του έτους, με δύο ή περισσότερες γεωτρήσεις, στο ανατολικό μισό του Τεμαχίου 10, στον πολλά υποσχόμενο στόχο «Δελφίνι», ενώ πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η γεώτρηση στον «Γλαύκο».

Πρόκληση με «Πορθητή»

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους φαίνονται αποφασισμένοι να στείλουν στις αρχές Σεπτεμβρίου το γεωτρύπανο τους «Fatih» (Πορθητής) στην Ανατολική Μεσόγειο για να κάνει γεώτρηση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να «βγουν από τα νερά τους» και να επιχειρήσουν να τρυπήσουν στην περιοχή ανοιχτά του Ακάμα, πράγμα που στην ουσία θα αμφισβητεί πλέον και έμπρακτα τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας αλλά και τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των τριών χωρών.

Η απάντηση της Συμμαχίας

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ Συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου (Eastern Mediterranean Alliance – EMA) δεν παρακολουθεί με σταυρωμένα τα χέρια.

Έτσι, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, μια ελληνική φρεγάτα θα πλεύσει προς τα εθνικά χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, για να συμμετάσχει μετά από πρόσκληση σε αμερικανο-αιγυπτιακή άσκηση.

Έμπειροι αξιωματικοί από το ελληνικό Πεντάγωνο σχολίαζαν, πως η άσκηση ανάμεσα στην Αμερική και την Αίγυπτο αναμένεται να γίνει την ίδια περίοδο που η Άγκυρα έχει δηλώσει την πρόθεση να βγάλει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih».

Θα είναι απορίας άξιο αν η Τουρκία θα τολμήσει να λύσει τους κάβους του «Πορθητή» λένε οι ίδιες πηγές, με πλοία του αμερικανικού στόλου να κινούνται στην περιοχή, κοντά στην Κύπρο αλλά και τουλάχιστον δυο ελληνικά πολεμικά σκάφη.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές από την πλευρά τους εκτίμησαν μιλώντας στη Νέα Σελίδα ότι ο ασφυκτικά στριμωγμένος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζωτική ανάγκη να αποκτήσει ξανά φίλους στη Δύση, οπότε οποιαδήποτε προκλητικότητα στην περιοχή δεν είναι προς όφελός του.

Επίσης, στις 13 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου θα πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη εδώ και καιρό επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.

Οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνουν για την πραγματοποίηση τριμερούς σε επίπεδο ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κρατά και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών.

Πάντως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία να αποφύγει κάθε προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρεσβευτές τους στη Λευκωσία, στις τοποθετήσεις τους στο Συνέδριο των Αποδήμων στα τέλη Ιουλίου, έκαναν σαφές ότι θα πολεμήσουν στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν απειληθεί η κυπριακή ΑΟΖ και η ελεύθερη Κύπρος.

Ισραήλ και Αίγυπτος εξέφρασαν την «ευχή»-σαφή προειδοποίηση μέσω των πρεσβευτών τους να μη χρειαστεί να εμπλακούν στρατιωτικά στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Τουρκία και στην πειρατική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Ισραηλινός πρέσβης Σάμι Ρέβελ δήλωσε ότι η χώρα του έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και στηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της και ευχήθηκε να μην χρειαστεί να υπάρξει οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση από το Ισραήλ στην περιοχή εξαιτίας αυτών των προκλήσεων.

Τα ίδια ακριβώς είπε και η πρέσβης της Αιγύπτου, Μάι Τάχα Μοχάμεντ Χαλίλ, λέγοντας ότι το Κάιρο στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της και καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι δεν θα φθάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό στην περιοχή» και «θα προσφέρουμε όποια δυνατή βοήθεια στην Κύπρο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...