Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι θα γίνει με τις συντάξεις – Όλη η αλήθεια και το παρασκήνιο της κόντρας Μαξίμου – ΝΔ

Τι θα γίνει με τις συντάξεις – Όλη η αλήθεια και το παρασκήνιο της κόντρας Μαξίμου – ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με το θέμα της περικοπής ή όχι στις συντάξεις να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς για την ανταλλαγή στοιχείων για την δημοσιονομική πορεία της χώρας δίνει ένα πρώτο σαφές δείγμα των προθέσεων για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι εκπεφρασμένη σε όλους τους τόνους και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα η βούληση να μην περικοπούν, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το 2019. Αυτό επανέλαβε σαφές και στη χθεσινή του συνέντευξη στο Euronews.

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση για τις συντάξεις»

Από την πλευρά του σήμερα, ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μεταμνημονιακής επαφής με τους θεσμούς για την ανταλλαγή στοιχείων και ανεφερόμενος στο θέμα των συντάξεων με αφορμή το πρωινό ρεπορτάζ του ΑΠΕ που έκανε λόγο για “συμφωνία ακύρωσης του μέτρου”, τόνισε πως “αυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Με λίγα λόγια, ο ανώτατος αξιωματούχος δεν είπε ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του μέτρου για τις συντάξεις, απλά ότι αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Και τούτο, διότι εφόσον οι θεσμοί αποδεχθούν – όπερ και έχει γίνει – πως η περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 δεν αποτελεί διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο, τότε είναι πλέον με τη χώρα εκτός μνημονίου, στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην περικοπή ή όχι.

Και δεδομένου ότι οι στόχοι για 3,5% πιάνονται, ισχύει η βούληση ακύρωσης του μέτρου.

Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών στο χρόνο εφαρμογής των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς βεβαίως να επιβάλουν οι δανειστές «ποια μέτρα θα γίνουν πότε».
«Εχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε ο αξιωματούχος σε διευκρινιστική ερώτηση, τονίζοντας πολλές φορές πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Ερωτώμενος για το εάν προλαβαίνουν να συμφωνήσουν για τις συντάξεις και η όποια απόφαση να αναγραφεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου), ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί τους ξένους, αλλά φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε να έχει απαλειφθεί το συγκεκριμένο μέτρο έως την 1η Οκτωβρίου. «Ο,τι είναι καλό, είναι καλό να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς», είπε χαρακτηριστικά.

Μπέρδεμα με το ΑΠΕ

Το ΑΠΕ με τηλεγράφημά του στις 6 το πρωί επικαλέστηκε «ευρωπαϊκές πηγές» και ισχυρίστηκε ότι οι περικοπές συντάξεων δεν θα γίνουν, με συμφωνία των θεσμών.

Με τίτλο «Οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Σε ρόλο ισορροπιστή η Κομισιόν

Τη δήλωση του Προέδρου Γιούνκερ ότι «τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν» επανέλαβε στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστάιν.

«Στην Επιτροπή δεν μιλάμε για πηγές, αλλά για μία πηγή και αυτή είναι ο Πρόεδρός της, ο οποίος δήλωσε “Pacta sunt servanda”», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου.

Από το πρωί που δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, οι θεσμοί στις Βρυξέλλες σχολιάζουν προσεκτικά τις πληροφορίες. Παρόλο που δεν επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ στο οριστικό του θέματος, ωστόσο υπενθυμίζουν ότι η αποστολή στην Αθήνα δεν είχε σκοπό ούτε να διαπραγματευτεί, ούτε να αποφασίσει.

Επομένως, τα τεχνικά κλιμάκια θα ενημερώσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, οι οποίοι θα αποφασίσουν τελικά αν οι θεσμοί δεν μιλούν πλέον για αναβολή της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωση του μέτρου. Έτσι κι αλλιώς, οποιαδήποτε απάντηση θα δοθεί στο Eurogroup Νοεμβρίου. Σε αυτό, υπενθυμίζεται, δεν θα συμμετέχει –εκ της διαδικασίας- ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Εμπαιγμός των συνταξιούχων από τη ΝΔ

Την ίδια ώρα όμως που το κόμμα της Πειραιώς εμφανίζεται να υπερασπίζεται με ανακοινώσεις του τους συνταξιούχους, ο αντιπρόεδρός του, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του χθες στο γερμανικό ίδρυμα Hanns Seidel και σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για τις συντάξεις είπε τα εξής:

«Επιπλέον όμως αυτού με όσα διακηρύσσουν υπουργοί της για ανατροπές διαρθρωτικών αλλαγών και για παροχές που έρχονται υπονομεύει την προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης που είναι τελικά
η λέξη-κλειδί».

Με δεδομένο το γεγονός πως η μοναδική αλλαγή που βρίσκεται σε καθεστώς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα της μείωσης ή όχι των συντάξεων αντιλαμβάνεται κανείς πως η πραγματική θέση της ΝΔ, όπως εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρό της είναι πως κακώς γίνεται η διαπραγμάτευση για τη μη περικοπή των συντάξεων ώστε να μην υπονομευτεί η προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε ότι ο κ Χατζηδάκης είναι συνεπέστατος σε αυτά που λέει σε αντίθεση με το ίδιο του το κόμμα.

Η Εφημερίδα των Συντακτών στο ρεπορτάζ της υπενθυμίζει ότι ήταν αυτός που πριν από λίγο καιρό είχε «μαλώσει» μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον επίτροπο της Ε.Ε Πιερ Μοσκοβισί, όταν ο τελευταίος ξεκαθάριζε πως τα μνημόνια τελείωσαν για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό τον είχε καλέσει να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να διαμορφώσει η ΝΔ σχετικά το κυβερνητικό πρόγραμμά της.

Σφοδρή αντίδραση από το Μαξίμου

Η προτροπή του κ. Χατζηδάκη να μην ανατρέπονται ψηφισμένα μέτρα την ώρα που η ΝΔ «εύχεται»… καλή επιτυχία στην ακύρωση της περικοπής των συντάξεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφηγημά της περί τετάρτου μνημονίου να καταρέει τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις» αναφέρει σε δήλωσή του και συνεχίζει.

«Μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν.

»Χθες ξανά ο κύριος Χατζηδάκης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hans Seidel ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή σε διαρθρωτικές αλλαγές, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις.

»Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της» τονίζει ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης.

«Η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποταζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της» καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος.

To Reuters βλέπει συμφωνία αλλά όχι ακόμα

Με ένα προσεκτικό τηλεγράφημά του το Reuters τονίζει πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές για το ζήτημα των συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο, φαίνεται πως οι δανειστές δεν θα δώσουν σήμερα την έγκρισή τους στο σχέδιο των ελληνικών αρχών να μπουν “στον πάγο” οι προγραμματισμένες περικοπές στις συντάξεις.

Οι εικασίες ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας είναι πρόωρες, είπε στο Reuters πηγή των δανειστών. Πρόσθεσε πως “χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά”.

Άλλη πηγή ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...