Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάος στη ΝΔ με τον ΕΝΦΙΑ – “Η πρόταση Μητσοτάκη έχει καταντήσει τραγέλαφος”

Χάος στη ΝΔ με τον ΕΝΦΙΑ – “Η πρόταση Μητσοτάκη έχει καταντήσει τραγέλαφος”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για απόλυτο χάος στη ΝΔ με την πρόταση Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, εκμεταλλευόμενο την επαναφορά του θέματος από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και υιοθετώντας την πρόταση που είχαν καταθέσει η Δράση, μέσω του Θόδωρου Σκυλακάκη και του Στέφανου Μάνου, δεσμεύθηκε για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με παράλληλη κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ, πρωτοβουλία την οποία αμέσως μετά την εξαγγελία ωστόσο έσπευσαν να “μαζέψουν” τόσο η Μαρία Σπυράκη όσο και ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ η Μιράντα Ξαφά του ΔΝΤ μοίραζε… συγχαρητήρια.

“Το χάος στη ΝΔ με την πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους έχει καταντήσει τραγέλαφος» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνουν, «ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει, ο κ. Αυγενάκης διορθώνει και η κ. Σπυράκη αναιρεί και αυτοαναιρείται. Για να έρθει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να ξεκινήσει από την αρχή την ιλαροτραγωδία».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν στη ΝΔ, είναι η πρόθεση ελάφρυνσης των οικονομικά ισχυρών» και τονίζουν ότι «με την πρόταση Μητσοτάκη, οι δήμοι με εύπορους δημότες θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους, και οι λαϊκοί δήμοι, ή θα αυξήσουν νομοτελειακά τον ΕΝΦΙΑ για να επιβιώσουν, ή αλλιώς θα καταρρεύσουν».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ ακολούθησε ένα μικρό χάος στη ΝΔ, με αποτέλεσμα ο Λευτέρης Αυγενάκης τρεις μέρες μετά την εξαγγελία να αναγκαστεί να βγει να την… μαζέψει, αφού το χάος που θα επέφερε στους δήμους και η νομοτελειακή αύξηση για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην κοινωνία όσο και εντός της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την είσπραξη και τον καθορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, σε συνδυασμό με ισόποση περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που επιχορηγούνται από το κράτος -όπως υπονοεί η αναφορά του για την περικοπή 2 δισ. ευρώ ΚΑΠ, «όσα δηλαδή προβλέπουμε να εισπράξουμε από τον ΕΝΦΙΑ».

Κάτι που, βασιζόμενο στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), θα προκαλέσει τρομερές ανισότητες μεταξύ των δήμων, με τις πλούσιες περιοχές να πολλαπλασιάζουν τα έσοδά τους, στις δε λαϊκές γειτονιές ή σε ακριτικούς δήμους οι πόροι να μειώνονται έως και κατά 88%.

Τρεις ημέρες μετά την προγραμματική δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Αυγενάκης είχε σπεύσει να μιλήσει για «αναδιανεμητικό μηχανισμό», με τον οποίο -υποστήριξε, χωρίς όμως να γίνεται πιο συγκεκριμένος- «οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα) στους φτωχότερους δήμους».

Προκειμένου να αντικρούσει τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρει η κυβέρνηση, εξήγησε ότι ο φόρος θα επιβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών, «μετά από πρόταση του οικείου δημοτικού συμβουλίου». Σε αντίθεση, όμως, με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Λίγες μέρες μετά τον κ. Αυγενάκη, η κ. Σπυράκη (μιλώντας στον ΑΝΤ1), είχε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ «θα εισπράττεται από τους δήμους» ως ανταποδοτικό τέλος, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τον υπολογισμό του κ. Μητσοτάκη για 2 δισ. ευρώ.

Χαρίτσης: Πρόχειρη η πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ – Ανισότητα υπέρ των πλουσίων

«Η προγραμματική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους είναι πρόχειρη στον σχεδιασμό, αλλά σε σχέση με το ιδεολογικό περιεχόμενο αυτής της εξαγγελίας είναι απολύτως συνεπής στις βασικές προγραμματικές θέσεις της ΝΔ, δηλαδή εκχώρησης βασικών λειτουργιών των δήμων σε ιδιώτες» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η εξαγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εκφράζει μια προχειρότητα και γι’ αυτό δημιουργήθηκε αυτό το αλαλούμ με στελέχη της ΝΔ, κυρίως από τον αυτοδιοικητικό χώρο, να προσπαθούν να αλλάξουν το περιεχόμενο αυτής της εξαγγελίας γιατί καταλαβαίνουν ότι έχουν εκτεθεί με αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι πολιτικά η εξαγγελία αυτή «είναι απολύτως συνεπής με το συνολικό πολιτικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, καθώς θα δημιουργήσει ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών δήμων, οι οποίοι αφού δεν θα έχουν αρκετά έσοδα για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο δρόμων. Είτε να αυξήσουν το ποσό των εσόδων από αυτόν τον φόρο, είτε να παραδώσουν σε ιδιώτες μέρος βασικών λειτουργιών τους, όπως καθαριότητα, προνοιακές υπηρεσίες, πολιτιστικές δραστηριότητες, οδοφωτισμό κ.λπ.

«Η εκχώρηση βασικών λειτουργιών των δήμων σε ιδιώτες, είναι πολύ επικίνδυνη για τις τοπικές κοινωνίες» πρόσθεσε ο υπουργός, αναφέροντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ισοδυναμούσε με απώλεια για τους δήμους της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη η αντιπαράθεση κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) να γίνουν με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους.

Έκανε λόγο για διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο προγραμματικών προτάσεων για την αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στον αντίποδα βρίσκεται «μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αναπτυξιακή ενίσχυση των δήμων με αύξηση κατά 5% φέτος, σε σχέση με το 2017, των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», για έργα τοπικών υποδομών, τα οποία δεν υλοποιούνταν εδώ και δεκαετίες (ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκατάσταση ΧΑΔΑ κ.λπ.)». Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε κρίσιμους τομείς και υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

ΣΥΡΙΖΑ για αποπομπή Παπασταύρου και Μπρατάκου από Μητσοτάκη: Καλή τύχη στους επόμενους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...