Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρευνες για το… διπλό «σορτάρισμα» στις τράπεζες – Το παρασκήνιο – Ποιοι βρίσκονται από πίσω

Έρευνες για το… διπλό «σορτάρισμα» στις τράπεζες – Το παρασκήνιο – Ποιοι βρίσκονται από πίσω
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πολλαπλό επίπεδο επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη χθεσινή κερδοσκοπική επίθεση κατά των ελληνικών τραπεζών η κυβέρνηση, η οποία από το μεσημέρι της Τετάρτης τελεί σε κατάσταση συναγερμού.

Μετά και τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Πέμπτης συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν εκτός του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κύριος Δημήτρης Λιάκος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κύριος Χαράλαμπος Γκότσης και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κύριος Σωκράτης Λαζαρίδης.

Από τη μία τα μηνύματα που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών είναι καθησυχαστικά, κάτι το οποίο φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από τη σημερινή πορεία των τραπεζικών «χαρτιών» που ανακτούν μέρος του χαμένου εδάφους από τη χθεσινή επίθεση με το Χρηματιστήριο να περνά σε θετικό πρόσημο.

Κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις δίνουν έμφαση στη συγκυρία κατά την οποία εκδηλώθηκε η τραπεζική χρηματιστηριακή πτώση, δηλαδή λίγα 24ωρα μετά την άρση των capital controls.

Δεν εκφράζουν, πάντως, φόβους σε σχέση με τη συμπεριφορά των καταθετών, παρότι, όπως είναι προφανές, αυτή θα παρακολουθείται στενά.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δε, σημείωναν ότι η χθεσινή αναταραχή «ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα του Bloomberg» που προκάλεσε «υπεραντίδραση των αγορών», ωστόσο το πρόβλημα «είναι διαχειρίσιμο».

Την ίδια ώρα με συντονισμένες παρεμβάσεις τους τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Τσακαλώτος και Δραγασάκης σε παρεμβάσεις τους έκαναν ευθέως λόγο για κερδοσκοπικές επιθέσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

«Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών Η εκτίμησή μας είναι ότι επρόκειτο για μια κερδοσκοπική επίθεση καθώς δεν θεωρούμε ότι η χθεσινή εικόνα αντιστοιχεί ούτε στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας ούτε στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

»Ωστόσο παίρνουμε πρωτοβουλίες και έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας «Στο Κόκκινο».

«Οι τράπεζες είναι ευαίσθητος χώρος και όλοι πρέπει να τηρούμε προσεκτική στάση.

»Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι όποιοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να επιδείξουν υπευθυνότητα» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, επαναφέροντας το γεγονός ότι «υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στα θεμελιώδη δεδομένα των τραπεζών και στο Χρηματιστήριο» και εξήγησε ότι η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, στον τομέα των τραπεζών με βάση τα stress test υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, ο ELA μηδενίστηκε και στην κατηγορία των κόκκινων δανείων έχουν πιαστεί οι στόχοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στη Βουλή τόνισε πως «οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση» και πως «τα σενάρια κατάρρευσης δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα«.

Οργή για το… πολιτικό σορτάρισμα της ΝΔ

Την ίδια ώρα, σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για τη σπουδή της να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά για να ψέξει την κυβέρνηση τη χθεσινή κερδοσκοπική επίθεση εξαπέλυσαν τα ίδια στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, δεδομένου ότι η Πειραιώς με ανακοίνωσή της έσπευσε να επιβεβαιώσει μέσα από την κερδοσκοπική επίθεση την επιχειρηματολογία της για αποδόμηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και για «έλλειμμα εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, προτάσσοντας την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ένα «ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων» από μία κυβέρνηση υπό τον ίδιον.

Σχολιάζοντας τη σχετική ανακοίνωσή της, είπε ότι «η ΝΔ φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις χθεσινές εξελίξεις.

»Νομίζω ότι με τη στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης για να της βγει το καταστροφολογικό σενάριο που έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν.

»Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ούτε αυτή η υπονόμευση θα της βγει.

»Ωστόσο κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτή η τακτική είναι μια τακτική που ταιριάζει στην αξιωματική αντιπολίτευση και αν λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής».

Σε ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έκανε λόγο για «εγκληματική επιλογή» αναφορικά με τα «πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες».

«Όχι πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

«Οι τράπεζες είναι ευαίσθητος χώρος και όλοι πρέπει να τηρούμε προσεκτική στάση.

»Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι όποιοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να επιδείξουν υπευθυνότητα» σημείωσε.

Έρευνα για το μεγάλο σορτάρισμα

Τον έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες οδήγησαν στις χθεσινές ισχυρές τραπεζικές απώλειες, ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ερευνώντας το ενδεχόμενο χειραγώγησης των μετοχών μέσω του short-selling.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτίμησε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. «υπήρξαν κινήσεις, οι οποίες εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο συγκεκριμένο έκτακτο μεγάλο γεγονός».

Πάντως, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας», ενώ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έλεγχο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω κινήσεων short-selling».

Οι λόγοι που «δείχνουν» κερδοσκοπία σε βάρος των τραπεζών

Η κεντρική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό έγινε μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου και για τον λόγο αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε από τη Βουλή, όπου υπήρχε προγραμματισμένη ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών, αφήνοντας τη διαδικασία στον Γιώργο Χουλιαράκη.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (στον οποίον έχει περάσει, από τις 10 Σεπτεμβρίου, η ευθύνη της παρακολούθησης των τραπεζών) και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Το στοιχείο που τονίστηκε ιδιαίτερα -σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση- είναι ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

* Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο

* Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

* Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018

* Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση

* Σημαντικότατη μείωση του ELA, με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Εξίσου αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

– Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα

– Διαρκής μείωση της ανεργίας

– Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης.

Βάσει των παραπάνω, η σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει την κατάσταση σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου τονίζεται ότι «η κυβέρνηση, σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...