Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Για εμάς η Ελλάδα είναι το «σχέδιο Α΄» – Δεν είναι τα πρόσωπα αλλά το ελληνικό έθνος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Για εμάς η Ελλάδα είναι το «σχέδιο Α΄» – Δεν είναι τα πρόσωπα αλλά το ελληνικό έθνος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Πολύ σημαντική» για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας που εκκινεί την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στον συγκεκριμένο διάλογο με την Ελλάδα.

«Η δική μας άποψη είναι ότι αυτός (ο διάλογος) με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός…

»Και πραγματικά, δεν συνηθίζεται ο υπουργός Εξωτερικών να συναντάται με κάποιον που εκτελεί χρέη υπουργού.

»Έχει να κάνει με το ποιος κάθεται στην καρέκλα, και για εμάς είναι το ελληνικό έθνος.

»Και έχει έρθει η ώρα γι’ αυτόν (τον διάλογο) και είναι σημαντικό να τον φέρουμε σε πέρας».

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε πως ο στρατηγικός διάλογος δεν θα αναλωθεί απλώς σε θεωρητικές συζητήσεις, καθώς, όπως υπενθύμισε, στηρίζεται σε μια σειρά από συνέργειες που έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην αμερικανική και την ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείς για το πώς η Τουρκία θα εκλάβει τη στενότερη συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μια «εξίσωση μηδενικού αθροίσματός» και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα υπό το πρίσμα μιας συμμαχικής χώρας που έχει αυτοτελή στρατηγική αξία και μπορεί να επιτελέσει έναν εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο.

«Το γεγονός ότι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως απομάκρυνση από τη συνεργασία μας με έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

»Δεν βάζουμε την Ελλάδα σε δεύτερη κατηγορία. Όσον αφορά εμάς, η Ελλάδα είναι το “Plan A”. Και βρίσκεται σε αυτή τη θέση με τη δική της αξία» είπε.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι αυτή αποτελεί ένα δείγμα της ελληνικής ηγεσίας, ενώ για το προσφυγικό αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα για τη διαχείριση του ζητήματος.

Η Ελλάδα ως πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας

Αναλύοντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε πως η χώρα μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς τις πηγές της ενέργειας.

«Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αν η Ελλάδα πάρει τις σωστές αποφάσεις μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η υπόλοιπη περιοχή δεν θα είναι όμηροι εχθρικών δυνάμεων…

»Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και δεν θέλουμε να συμβεί οπουδήποτε αλλού.

»Πρέπει να σταματήσει και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό» είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τα διάφορα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Αθήνα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οικονομική συνεργασία και αμερικανικές επενδύσεις

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι – έχοντας αφήσει πίσω την εσωστρέφεια των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης – πλέον η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στον «αρμόζοντα» περιφερειακό της ρόλο και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ από τη δική τους πλευρά θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

«Προσδοκούμε η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύεται οικονομικά και θα συνεισφέρουμε σε αυτό στον βαθμό που μπορούμε» επισήμανε.

Σχετικά με την πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν ανεξάρτητα τις αποφάσεις τους. Διαβεβαίωσε, όμως, πως η στήριξη της Ουάσιγκτον θα αφορά την ανάδειξη και την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας ως αμερικανική κυβέρνηση είναι να επισημάνουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε κρατικά ελεγχόμενη οικονομία.

»Οι επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις με βάση την εκτίμησή τους για τις ευκαιρίες» σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως η αμερικανική πλευρά θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη αν η ελληνική κυβερνήτη εφαρμόσει το είδος των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που χρειάζεται να κάνει για να καταστήσει την ελληνική αγορά πιο ελκυστική στους επενδυτές.

Συνάντηση Πομπέο-Κατρούγκαλου

Η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί (τοπική ώρα) στην Ουάσιγκτον και θα περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες:

Περιφερειακή Πολιτική και Οικονομία

Άμυνα και Ασφάλεια

Κράτος Δικαίου και Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας

Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία

Ενεργειακή Συνεργασία

Επαφές των Πολιτών

Στις 16.00 θα υπάρξει διμερής συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Έλληνας υπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζόν Μπόλτον.

Την Παρασκευή, ο κ. Κατρούγκαλος θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με φορείς της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο συζήτησης την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία και η καινοτομία, ενώ θα μιλήσει και σε κλειστή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης «American Enterprise Institute».

Η ολοκλήρωση του στρατηγικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα καταγράφει λεπτομερέστερα όλες τις συζητήσεις που διεξήχθησαν.

Το συγκεκριμένο ανακοινωθέν αναμένεται ότι θα επικεντρώνεται στο μέλλον και θα μιλάει για τους τομείς και τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Επιτέλους! Η φιλότουρκη Βικτόρια Νούλαντ ξεκουμπίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτόν τον μήνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...