Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαράκης: Ο Μανιαδάκης λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος – Πώς οργανώθηκε η απόπειρα διαφυγής

Σαράκης: Ο Μανιαδάκης λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος – Πώς οργανώθηκε η απόπειρα διαφυγής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων, για την υπόθεση Novartis, στις Αμερικανικές Αρχές, κος Παύλος Σαράκης μίλησε στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ.

«Ο κ. Μανιαδάκης δεν ήταν προστατευόμενος μάρτυρας από τις Αμερικανικές Αρχές.

»Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, εκείνοι που αποτέλεσαν την αφορμή για την έρευνα των αμερικανικών Αρχών, βρίσκονται υπό την προστασία της αμερικανικής δικαιοσύνης.

»Είναι εντελώς διαφορετικά πρόσωπα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην Ελληνική έρευνα.

»Κατά συνέπεια το συγκεκριμένο πρόσωπο, ο κ. Μανιαδάκης που συνελήφθη, δεν έχει καμία σχέση με την αμερικανική έρευνα η οποία δεν στηρίζεται στις πληροφορίες που είχε δώσει ο συγκεκριμένος.

»Ο συγκεκριμένος είχε μπει στις διατάξεις του ελληνικού νόμου των προστατευομένων μαρτύρων και για την ελληνική έρευνα» είπε αρχικά ο Παύλος Σαράκης.

Άρα οι ελληνικές αρχές τον ενέταξαν στην κατηγορία των προστατευομένων μαρτύρων;

Σωστά. Θα πρέπει όμως να αναφέρω το άρθρο του ΚΠΔ που περιγράφει τους όρους με τους οποίους κάποιος εντάσσεται στο καθεστώς Προστατευομένων μαρτύρων.

«Εκείνος που χωρίς να εμπλέκεται καθοιονδήποτε τρόπο στις πράξεις, χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος και συμβάλλει ουσιωδώς με τις πληροφορίες που παρέχει στις διωκτικές αρχές για την αποκάλυψη και δίωξή τους»

Δηλαδή ο κ. Μανιαδάκης, φαντάζομαι ότι έκρινε ωφέλιμο να εισφέρει στις ελληνικές Αρχές η οποία ερευνούσε τις αθέμιτες πρακτικές στην ελληνική αγορά.

Ήταν ένας άνθρωπος που βρισκόταν σε ευαίσθητο σημείο, τόσο ως κοσμήτορας καθηγητής της Ε.Σ.Δ.Υ, μιας σχολής που συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών στο χώρο της υγείας, αλλά και ως άτυπος σύμβουλος των υπουργών υγείας που είχαν την ευθύνη στο χώρο του φαρμάκου.

Και για την τιμή του φαρμάκου δηλαδή;

Βεβαίως. Είναι ένα σκάνδαλο που μας αφορά όλους και μάλιστα όχι μόνο εμάς στην ελληνική κοινωνία.

Πηγαίνουμε στον γιατρό και μας δίνει ένα φάρμακο όχι για να θεραπεύσει την ασθένειά μας αλλά για να ενισχύσει την τσέπη του και προς όφελος μιας φαρμακοβιομηχανίας, ενώ είναι δικαίωμά μας και έχουμε την απαίτηση να παίρνουμε τα πλέον αξιόπιστα φάρμακα και μάλιστα στην χαμηλότερη τιμή.

Εσείς τι γνωρίζετε για την συγκεκριμένη υπόθεση;

Γνωρίζω ότι ο συγκεκριμένος, και εκεί πρέπει να βρούμε τα κίνητρά του, οικειοθελώς από τα τέλη του 2017, απευθύνθηκε στην ελληνική εισαγγελία και είμαι σίγουρος ότι γνώριζε το συγκεκριμένο άρθρο ότι δηλαδή θα έπρεπε για να λάβει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί προστατευόμενου μάρτυρα, θα έπρεπε να εισφέρει ουσιωδώς στην αποκάλυψη του εγκλήματος και στην δίωξη των δραστών.

Οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές, μιλάνε για αποκάλυψη και δίωξη.

Διάβασα όλη την δικογραφία από τις εφημερίδες και τα Μέσα και διεπίστωσα ότι ο μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου» το μόνο το οποίο εισέφερε ήταν θεωρίες και ενδείξεις γενικές και αόριστες.

Φαντάστηκα ότι στο στάδιο εκείνο που ελήφθησαν οι καταθέσεις και με την επιστροφή της από την βουλή θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία των στοιχείων.

Είναι βέβαιο ότι εκείνος που προσφεύγει στην εισαγγελία και ζητά να υπαχθεί στο καθεστώς κάνει και μια συζήτηση με τους εισαγγελείς, μια συνδιαλλαγή που την προβλέπει ο νόμος.

Είμαι βέβαιος ότι τον ρώτησαν τι γνωρίζει και είμαι βέβαιος ότι οι απαντήσεις του κίνησαν το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών και πρότειναν να υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας.

Θα με ρωτήσει κάποιος και γιατί δεν κατέθεσε όλα τα στοιχεία στο πρωταρχικό στάδιο;

Γνωρίζω ότι η προτεραιότητα των εισαγγελικών αρχών είναι να προστατεύουν την ταυτότητα του μάρτυρα. Και επειδή γνώριζαν ότι η δικογραφία θα διαβιβαζόταν στη Βουλή, ήθελαν να τον προφυλάξουν.

Δεν μου αρέσει καθόλου να ακούω ότι ο συγκεκριμένος ήθελε να διαφύγει επειδή εκβιαζόταν.

Μα δεν ήταν ένας μάρτυρας που τον προσήγαγαν.

Ο ίδιος πήγε στις ελληνικές αρχές, ο ίδιος ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας, που σημαίνει ότι είχε ασυλία και όλα τα ευεργετήματα της έννομης τάξης που του παρέχονταν, αλλά…. με αντάλλαγμα τα στοιχεία.

Άρα, τι έγινε;

Κατά την άποψή μου και επειδή με ενδιαφέρει η υπόθεση αυτή γιατί οι εντολείς μου ξεκίνησαν τις αποκαλύψεις στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Θεωρώ ότι κάποιοι βολεύτηκαν με αυτή την ασυλία, ότι δεν έλεγε περισσότερα.

Θα περίμενα ταυτόχρονα και από την ελληνική δικαιοσύνη να ζητήσουν και να προσδιορίσουν το έγκλημα ποιος το διέπραξε και να δώσει ο συγκεκριμένος μάρτυρας στοιχεία.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Όπως πληροφορούμαι από τον Τύπο, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή τον κάλεσαν να παραδώσει στοιχεία.

Πότε δηλαδή; Την παραμονή της διαφυγής του.

Η διαφυγή του οργανώθηκε την Παρασκευή ή την οργάνωνε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα;

Διότι η μετεγακτάστασή του στο εξωτερικό, δεν ήταν απόφαση που ελήφθη το τελευταίο διάστημα, την προετοίμαζε.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι ήταν έτοιμα 4 αυτοκίνητα με οικοσκευή να φύγουν προς το εξωτερικό, αλά Χριστοφοράκο…

Έτσι και θα ήταν πλήγμα για το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και για το κύρος του κράτους και φυσικά θα ήταν ένα πλήγμα για την έρευνα.

Γιατί τολμώ να πω ότι πίσω από την δική του ασυλία στοιχήθηκαν και οι υπόλοιποι οι οποίοι γνώριζαν για το έγκλημα.

Πίσω και δίπλα στον συγκεκριμένο, έλαβαν ασυλία και εκείνοι που συμμετείχαν στις αθέμιτες πρακτικές και βολεύονταν με την ασυλία του.

Εξηγήστε μας λίγο τι εννοείτε

Διότι ο ίδιος πήγε και έπεισε τους εισαγγελείς ότι έχει στοιχεία…

Αποδείχθηκε ότι δεν είχε στοιχεία;

Δεν πιστεύω ότι οι εισαγγελείς τον εισήγαγαν στις διατάξεις του προστατευόμενου μάρτυρα χωρίς να είχαν πεισθεί ότι διαθέτει στοιχεία επαρκή.

Γνώριζε ουσιώδη πράγματα για την αποκάλυψη του σκανδάλου της διαφθοράς στο χώρο της υγείας, γνώριζε πάρα πολύ καλά ποιοί συμμετείχαν στο συγκεκριμένο έγκλημα.

Το θέμα είναι αν τα έδωσε τα στοιχεία…

Όφειλε να τα δώσει. Κλήθηκε πολύ αργά να καταθέσει τα στοιχεία και εκεί προκύπτουν τεράστιες ευθύνες από την πλευρά της δικαιοσύνης.

Τα ερωτηματικά είναι: Γιατί περίμεναν τόσους μήνες;

Γιατί άφησαν έναν βασικό μάρτυρα τόσο χρονικό διάστημα χωρίς να του ζητήσουν να προσδιορίσει τα προφορικά στοιχεία που είχε δώσει;

Ξαφνικά, κάποιοι έλεγαν ότι ανυπομονούν να έρθουν στα πράγματα για να βγάλουν τις κουκούλες από τους μάρτυρες, και να τους ξεγυμνώσουν στην κοινή γνώμη.

Και τα τελευταία 24ωρα αυτοί που τα έλεγαν αυτά έχουν μετατραπεί σε συνηγόρους υπερασπίσεως του συγκεκριμένου προσώπου.

Αυτοί δεν ήταν που έλεγαν ότι θα του βγάλουν την κουκούλα και θα τον έφερναν στη Βουλή να λογοδοτήσει και τώρα λένε ότι είναι θύμα του εισαγγελικού αυταρχισμού;;;

Εγώ δεν βλέπω αυταρχισμό. Βλέπω ότι βολεύτηκαν με την αδράνεια των εισαγγελικών αρχών.

Η Δικαιοσύνη δεν έχει δικαιολογίες θα πρέπει να αποδείξει ότι συντρίβει το σύστημα της διαφθοράς.

Πρέπει να πάμε στα επόμενα βήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει όλα εκείνα τα στοιχεία από την αμερικανική έρευνα που δίνουν τη βάση για την άσκηση των ποινικών διώξεων- γιατί απαιτούνται ενδείξεις- σε πληθώρα προσώπων. Έπρεπε να το είχαν κάνει.

Πόσο καιρό έχουν λάβει αυτά τα στοιχεία που λέτε;

Εξ όσων γνωρίζω η συνεργασία είναι διαρκής και συνεχής και από την αμερικανική πλευρά είναι ειλικρινής και πλήρης.

Καταλαβαίνω ότι υπονοείτε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος για να συγκαλυφθεί η υπόθεση;

Πολύ ορθά αντιλαμβάνεστε. Ο συγκεκριμένος λειτούργησε ως φραγμός στην έρευνα.

Από τη στιγμή που δεν τήρησε τη δέσμευσή του απέναντι στην έννομη τάξη, δηλαδή, με την πλευρά που ήρθε σε συμφωνία με δική του πρωτοβουλία για να λάβει το ευεργετικό καθεστώς και δεν έδωσε τα στοιχεία, αυτός βολεύτηκε, οι φίλοι του και συνένοχοί του βολεύτηκαν.

Δεν σας προβληματίζει ότι αν δεν υπήρχαν τα αντανακλαστικά των Αρχών και δεν τον προλάβαιναν στην πύλη πριν ανέβει στο αεροπλάνο θα ήταν πλήγμα για το ελληνικό κράτος!

Το γεγονός αυτό θα είναι η θρυαλλίδα των εξελίξεων και η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Είναι ένα σκάνδαλο παγκόσμιας εμβέλειας. Διότι μέσω της Ελλάδος οι πρακτικές της εταιρείας επηρέαζαν τις τιμές των φαρμάκων και στις υπόλοιπες χώρες.

Η συγκεκριμένη εταιρεία μάλιστα, έχει αρχίσει και συμμορφώνεται, δίνει οδηγίες στα στελέχη της να έχουν ηθική, επιτέλους ανακάλυψαν την ηθική.

Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να ασκήσει το καθήκον της, να είναι πιστή στον όρκο της, όποιος και αν είναι απέναντί της, όσο ψηλά και αν είναι θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Υπάρχουν κάποιοι που είναι ορκισμένοι να μην αφήσουν αυτή την υπόθεση να κουκουλωθεί.

Και αυτοί ξεκινούν από αυτό εδώ το στούντιο μέχρι την Ουάσινγκτον.

Όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει ή δεν το βλέπει, τότε θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Κάποιοι έχουν επιλέξει σαν στρατηγική να υποτιμήσουν και να απαξιώσουν την συγκεκριμένη υπόθεση.

Μια υπόθεση που περιέργως ή εσκεμμένα αναφέρονται μόνο στην ελληνική έρευνα.

Στην Ελλάδα, ας πούμε ότι υπάρχουν σκοπιμότητες, πολιτικές.

Στην Αμερική τι σκοπιμότητες υπάρχουν;

Πιστεύει κανείς ότι η Αμερικανική δικαιοσύνη ασχολείται με την συγκεκριμένη υπόθεση για πολιτικές σκοπιμότητες της ελληνικής πραγματικότητας;

Δηλαδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει στοχεύσει τη συγκεκριμένη εταιρεία για να εξυπηρετηθούν ελληνικές πολιτικές σκοπιμότητες;

Ακούστε να δείτε, σέβομαι εκείνον που βρίσκεται σε δύσκολη θέση και την στρατηγική που ακολουθεί.

Αλλά να σεβαστούν και εκείνοι την άλλη πλευρά που αγωνίζεται εναντίον της διαφθοράς.

Το δίλημμα είναι, είμαστε εναντίον ή υπέρ της διαφθοράς; Δεν υπάρχει καλή ή κακή διαφθορά.

Η διαφθορά είναι το δηλητήριο που σαπίζει την ελληνική κοινωνία, που αποκεφαλίζει την δημοκρατία, την ισότητα και την ισοτιμία της ελληνικής ζωής.

Διότι όταν το χρήμα συγκεντρώνεται με τέτοιους βρώμικους τρόπους στους ολίγους τους δίνουμε τη δυνατότητα να εξουσιάζουν τις ζωές μας.

Προβληματίζομαι ιδιαιτέρως για αυτούς που ζητούσαν «το κεφάλι των μαρτύρων» και σήμερα είναι υπερασπιστές τους και κακώς δεν τον άφησαν τον Μανιαδάκη να φύγει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο «κερατωμένος» ( ; ) βασιλιάς της Ισπανίας, η βασίλισσα είχε τον ίδιο εραστή με την αδελφή της κι ο ρόλος του πρώην βασιλιά

SPIEGEL: Η Καϊλή διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο Qatargate – Υποψίες και για άλλες παρατυπίες

Η βασίλισσα Λετίθια «κεράτωνε» τον βασιλιά της Ισπανίας με τον πρώην κουνιάδο της

Δ. Αυγέρη για υποκλοπές: Για πόσο ακόμα θα σιωπά και θα κρατά τα στόματα κλειστά ο πρωθυπουργός;

ΠΑΣΟΚ: Οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές εκθέτουν έτι περαιτέρω το παρακράτος του Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...