Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας και κατοχυρώνει 110% τα εθνικά συμφέροντα

Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας και κατοχυρώνει 110% τα εθνικά συμφέροντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Είναι αυτονόητο ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη στο πολιτικό θάρρος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τη διαπραγματευτική ικανότητα του Νίκου Κοτζιά.

»Είναι μια Συμφωνία επωφελής που ενισχύει το ρόλο της χώρας μας και φέρνει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπεραμυνόμενος της Συμφωνίας των Πρεσπών που, όπως είπε, καλύπτει το 110% των πάγιων εθνικών θέσεων.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία τονίζοντας ότι δικά της στελέχη, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, υποστήριζαν τη σύνθετη ονομασία και σήμερα εμφανίζονται να αλλάζουν θέση.

Απαντώντας σε όλους όσοι, όπως είπε, δηλώνουν περήφανοι ότι δεν έκλεισε το θέμα του ονόματος, αντέτεινε ότι ξεχνούν πως η Ελλάδα έχει ένα ρόλο στα Βαλκάνια, δηλαδή, να επιβεβαιώσει ότι είναι παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας σε όλη την περιοχή.

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για νομική υποχρέωση που είχε η Ελλάδα να κλείσει τις διαφορές της με την πΓΔΜ, οι οποίες απορρέουν και από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και από την Ενδιάμεση Συμφωνία την οποία είχε παραβιάσει.

Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι αποσιωπά το γεγονός αυτό, και προσέθεσε ότι δεν μπορεί η χώρα μας να εμφανίζεται ως διεθνής παραβάτης.

«Οι εθνικοί μας στόχοι όπως καθορίστηκαν από το 2007 ικανοποιήθηκαν κατά 110%. Μόλις τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία είναι υποχρεωμένα τα Σκόπια να αλλάξουν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τη λέξη Μακεδονία και να την αντικαταστήσουν με τον όρο Βόρεια Μακεδονία.

»Στα δύο πάγια εθνικά κριτήρια της χώρας μας, να μην μονοπωληθεί το όνομα και το έδαφος, έχουμε πλήρη κατοχύρωση.

»Ούτε σκιά δεν αφήνει η Συμφωνία για μειονότητα.

»Εμείς με τη συνταγματική αναθεώρηση έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση σε όλα όσα διεκδικούσε η χώρα μας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αδιανόητο να κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, ότι υποτίμησε τους εθνικούς στόχους, τονίζοντας ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός του κόμματος Αντώνης Σαμαράς είχε αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία.

Απαντώντας επίσης, στις αιτιάσεις της ΝΔ περί προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να «εργαλειοποιήσει» το ονοματολογικό για να δημιουργήσει εθνικό διχασμό, ο κ. Κατρούγκαλος τής καταλόγισε προσπάθεια να θολώσει τα νερά.

«Είναι προφανές γιατί η ΝΔ, που είχε αποδεχτεί τη σύνθετη ονομασία, προσπαθεί να θολώσει τα νερά.

»Γιατί ήταν και δική σας θέση η σύνθετη ονομασία και προκύπτει αμάχητα από δηλώσεις στελεχών σας το 2007, της κ. Μπακογιάννη, του κ. Σαμαρά το 2012 στις προγραμματικές του δηλώσεις.

»Όταν λοιπόν σήμερα, εσείς χαρακτηρίζετε απαράδεκτο να υπάρχει η λέξη Μακεδονία, είναι γιατί θέλετε να συσκοτίσετε για την αλλαγή της θέσης σας.

»Και γιατί δεν θέλετε να παραδεχτείτε ότι υπάρχει βαθύς διχασμός στο κόμμα σας με βουλευτές σας που κατηγορούσαν τον Κώστα Καραμανλή ότι ξεπούλησε τη Μακεδονία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Είναι προφανές ότι με τη Συμφωνία λήγει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της ονομασίας και δεν θα ξαναδούμε στις οθόνες της τηλεόρασης να καλύπτεται το όνομα Μακεδονία.

»Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται και δεν μένει ούτε έστω ως σκιά, θέμα για ύπαρξη “μακεδονικής” μειονότητας.

»Με τη Συμφωνία κατοχυρώνονται το απαραβίαστο των συνόρων, απαλείφονται αλυτρωτικές διεκδικήσεις, απαγορεύεται οποιαδήποτε ανάμειξη του άλλου κράτους στα εσωτερικά μας, ενώ αποκλείει μακεδονική μειονότητα», επισήμανε.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «μέγιστη κατάκτηση του Νίκου Κοτζιά» ότι στη διαπραγμάτευση κατάφερε να διεκδικήσει την υποχρέωση των Σκοπίων ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις συνταγματικές τους αλλαγές και μετά η χώρα μας θα κυρώσει τη Συμφωνία.

«Είναι σαφής διαστρέβλωση της πραγματικότητας ότι τάχα παραδίδουμε τα όπλα.

»Η μόνη υποχρέωση μας είναι να υποστηρίξουμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

»Κι αυτό είναι ένα πρόσθετο όπλο που δίνει η Συμφωνία γιατί αν υπάρξει παρέκκλιση από τη γείτονα χώρα, εμείς μπορούμε να επιμείνουμε στην πιστή εφαρμογή της», τόνισε.

«Πρέπει να πάψει η φοβικότητα και η εσωστρέφεια. Πρέπει η χώρα μας να παίξει ρόλο διεύρυνσης και ανάπτυξης.

»Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια ως χώρα που δίνει τον τόνο για ανάπτυξη, ειρήνη και ασφάλεια.

»Έχουμε όλο το διπλωματικό κεφάλαιο και μπορούμε να ανοίξουμε το ρόλο της χώρας μας, η οποία απέδειξε ότι μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...