Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρώσικη ρουλέτα Μητσοτάκη: Θα ζητήσει να σταματήσουν να λένε «Μακεδονία» σκέτο;

Ρώσικη ρουλέτα Μητσοτάκη: Θα ζητήσει να σταματήσουν να λένε «Μακεδονία» σκέτο;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ώρα που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιούν το ταξίδι στην Μόσχα για να χτιστεί το διεθνές προφίλ, που θεωρούν ότι είναι απαραίτητο ως αντίβαρο στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα που έχει συναντηθεί τρεις και τέσσερις φορές με όλους τους ηγέτες του κόσμου, γνωρίζουν ότι το θέμα που του άνοιξε την πόρτα στην Ρωσία ίσως είναι και το θέμα που μπορεί να του κλείσει πολλές άλλες και ίσως σημαντικότερες πόρτες στο διεθνές περιβάλλον.

Το θέμα αυτό δεν είναι άλλο από το Μακεδονικό, με τη στάση της ΝΔ να είναι αυτή που «έδωσε» το εισιτήριο για τη Μόσχα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μαζί κατά των Πρεσπών

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρωσία αν και ξεκίνησαν από πολύ διαφορετικές αφετηρίες κατέληξαν να είναι στην ίδια πλευρά της ιστορίας στο Μακεδονικό.

Η Μόσχα προσπάθησε να εμποδίσει την Συμφωνία με όλους τους τρόπους που μπορεί μια μεγάλη δύναμη που έχει μάλιστα ιδιαίτερη ιστορική πολιτισμική και θρησκευτική συγγένεια με την πλειονότητα των χωρών στα Βαλκάνια.

Το ίδιο έκανε κι η ΝΔ προσπάθησε να εμποδίσει με όλους τους τρόπους την Συμφωνία των Πρεσπών στο εσωτερικό της χώρας.

Συμμετείχε στα συλλαλητήρια και σε όλες τις διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης.

Κατήγγειλε μάλιστα τη σημερινή κυβέρνηση ως προδοτική που ξεπούλησε ένα εθνικό θέμα και χρησιμοποίησε όποιο όπλο διέθετε κατά της Συμφωνίας.

Βρέθηκε μάλιστα στο αντίπαλο στρατόπεδο με το σύνολο των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που ήταν άλλοτε σύμμαχοι πολιτικοί της ΝΔ, και τώρα υποστήριξαν την διαδικασία προσέγγισης της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Έτσι λοιπόν το ταξίδι στην Μόσχα ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο και τον απέκρυψε καμία πλευρά ότι συνδέεται με το Μακεδονικό και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το είπαν από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ και το επεσήμαναν όλα τα ρωσικά δικτύα χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που είχαν από την Πειραιώς κι από την Μόσχα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σημαντικότερο δεν είναι τι θα γίνει στο επενδυτικό ή όποιο άλλο κεφάλαιο πιθανόν να συζητηθεί στις επαφές του προέδρου της ΝΔ αλλά τι θα συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες για το Μακεδονικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει να πιστεύει ότι πηγαίνει ως ο επόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Ντ. Μεντβέντεφ και τον Σερ. Λαβρόφ να σταματήσουν να αποκαλούν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σκέτο την γείτονα;

Θα ζητήσει τα ρωσικά δίκτυα να μην δημιουργούν ζήτημα περί δήθεν μακεδονικής μειονότητας όπως έκανε πρόσφατα o κρατικός δημοσιογραφικός όμιλος της Ρωσίας Sputnik που στην ελληνική του έκδοση έδωσε βήμα προβολής στου εκπροσώπους της δήθεν «μακεδονικής μειονότητας»;

Ή το θέμα της ΝΔ είναι μόνο τί γράφουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης όπως το BBC;

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέσης της και η κυβέρνηση όχι μόνο το έκανε ξεκάθαρο αλλά έστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας στο BBC.

Τώρα που ο ίδιος πηγαίνει, και ως «επόμενος πρωθυπουργός» θα μας δώσει άραγε μια γεύση του τι θα κάνει με το Sputnik;

Η Ρωσοτουρκική συμμαχία ως αστάθμητος παράγοντας

Κι επειδή η ατζέντα των ρωσοελληνικών διπλωματικών σχέσεων είναι μεγάλη και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα η στενότατη προσέγγιση της Μόσχας με την Αγκυρα δημιουργεί νέα αγκάθια έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πως ακριβώς θα θέσει το θέμα το ζήτημα της προσέγγισης αυτής.

Θα θέσει το ζήτημα της πυρηνική συνεργασίας των δύο χωρών;

Θα θέσει το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας με ρωσικά όπλα που θα τοποθετηθούν απέναντι από τις ελληνικές ακτές;

Κλειστές πόρτες ή κλειστά στόματα;

Οι καλές σχέσεις είναι ξεκάθαρες σχέσεις. Και χρειάζονται στέρεες βάσεις.

Δεν πρέπει να παραφουσκώνεις τα θετικά και να κρύβεις κάτω από το χαλί τα αγκάθια ή τα αρνητικά σημεία.

Μακρόχρονες και παραγωγικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών χτίζονται με αυτόν τον τρόπο και φυσικά όλα κρίνονται από την ισορροπία όσων λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες και όσων λέγονται στο δημόσιο λόγο.

Δηλαδή το αν έχει θέσει αυτά τα θέματα ο αρχηγός της ΝΔ στους Ρώσους αξιωματούχους θα φανεί από τις δημόσιες δηλώσεις που θα γίνουν μετά.

Γιατί πολιτική δεν γίνεται μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Όπως και τα εθνικά δίκαια δεν τα υποστηρίζεις με… κλειστά στόματα ή με υποννοούμενα ότι τα είπες πίσω από κλειστές πόρτες.

Αν έχεις μια κόκκινη γραμμή την λες και δημόσια εκτός αν φοβάσαι κάτι…

Και κάπως έτσι, η ρωσική ευκαιρία του Κ. Μητσοτάκη μπορεί να μετατραπεί σε ρωσική ρουλέτα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Πέθανε ο Θεοφάνης Δημοσχάκης πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Ζελένσκι: Να δοθεί ενιαία παγκόσμια απάντηση στην «τρομοκρατία» του Ιράν και της Ρωσίας

Βουλευτής ΝΔ Κυριαζίδης: Ομοφοβικό σχόλιο κατά Κασσελάκη – Την απομάκρυνση του ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...