Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Απόβαση στα Σκόπια»: Η Βόρεια Μακεδονία «προσφέρεται» στην Ελλάδα

«Απόβαση στα Σκόπια»: Η Βόρεια Μακεδονία «προσφέρεται» στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για επιχειρηματική απόβαση στη Βόρεια Μακεδονία κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Η πατριωτική εφημερίδα της δημοκρατικής παράταξης επισημαίνει ότι με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και των Ελλήνων επιχειρηματιών στη γειτονική χώρα, ανοίγουν οι δρόμοι της συνανάπτυξης σχεδόν 35 χρόνια μετά τον οικονομικό αποκλεισμό.

ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ για την ελληνική διπλωματία και επιχειρηματικότητα ανοίγει μεθαύριο, Τρίτη 2 Απριλίου, στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς σχεδόν δύο μήνες μετά την υπερψήφισή της από την ελληνική Βουλή τίθεται σε πλήρη τροχιά υλοποίησης η συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συνοδεία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου σημαίνει ουσιαστικά την εκκίνηση ενός νέου κύκλου διπλωματικών, οικονομικών, στρατιωτικών και ενεργειακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την Ελλάδα σε ρόλο, όχι μόνο στρατηγικού εταίρου της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και ηγέτιδας περιφερειακής δύναμης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπογραφές στις διμερείς συμφωνίες

Στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας αναμένεται να τεθεί η ατζέντα του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, διευρύνοντας το φάσμα επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών προς όφελος και των δύο λαών.

Παράλληλα, κομβικός αναδεικνύεται ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως προς την υλοποίηση των συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της καινοτομίας και των logistics.

Κοινή, άλλωστε, πρόθεση αποτελεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών κατά τη διάρκεια του ΑΣΣ, εμπεδώνοντας το ακριβές περιεχόμενο και επιταχύνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να υπογράψουν:

Σχέδιο δράσης (action plan) για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών.

Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Συμφωνία για την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους με το Majden.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΞ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την πρώτη προσθήκη στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER (της 14ης Οκτωβρίου 2016).

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των δύο χωρών.

Την ισχυρή πολιτική βούληση για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε νευραλγικούς για την ελληνική οικονομία τομείς αποτυπώνουν τόσο η πολυμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία όσο και ο μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που θα μεταβούν μεθαύριο στα Σκόπια.

Στην κατεύθυνση αυτή, τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, και η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται επίσης από πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή [δείτε εδώ όλα τα ονόματα των επιχειρηματιών], όπως προαναφέρθηκε, καθώς θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν και οι δύο πρωθυπουργοί.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά το θετικό momentum που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, κάλεσε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να αδράξει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις με σειρά πρωτοβουλιών.

Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η συμφωνία.

Ποιες επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν

Πληθώρα μεγάλων ονομάτων του ελληνικού επιχειρείν, που καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων, όπως κατασκευές, ενέργεια, τρόφιμα, βιομηχανία και νέες τεχνολογίες, θα συμμετέχουν στην αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία. Σε πείσμα των Κασσανδρών, πάνω από 70 στελέχη ηγέτιδων εταιρειών στον κλάδο τους με σημαντικό κύκλο εργασιών και έντονη δραστηριότητα εκτός συνόρων θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό σε ένα ταξίδι ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος.

Οι προσδοκίες για κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών είναι μεγάλες μετά και την επιτυχημένη προετοιμασία της αποστολής, όπως αποδεικνύεται και από τις συμμετοχές.

Ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών στα Σκόπια αναμένονται τα πλέον «βαριά χαρτιά» του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», ενδιαφέρον να συμμετάσχουν έχουν εκδηλώσει η ΔΕΗ, η ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, ο Όμιλος Μυτιληναίου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΓΕΩΤΕΚ.

Σημαντική, ωστόσο, θα είναι και η παρουσία εκπροσώπων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο και στο εμπόριο τροφίμων και, μάλιστα, με έντονο άρωμα Βόρειας Ελλάδας.

Ανάμεσά τους, η Elbisco, οι εξαγωγείς ελαιολάδου Ελαία Κρήτης και Ευρυπίδης από την Κρήτη και η ΔΙΑΣ από τη Χαλκιδική, η Μαλαματίνα και άλλες οινοποιίες, αλλά και η Βερόπουλος, που ήδη καταγράφει επιχειρηματική δραστηριότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Με βάση πληροφορίες, ενδιαφέρον για συμμετοχή έχουν εκδηλώσει και οι Αλουμίλ, Σιδενόρ και Μάρμαρα Παυλίδης.

«ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ» ΓΙΑ TO FIR ΣΚΟΠΙΩΝ

ΑΝΑΜΕΣΑ στις συμφωνίες αναμένεται να περιληφθεί και αυτή που αφορά στην επιτήρηση του εθνικού εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνδρομή της χώρας μας προς τη γείτονα στην αποτελεσματική φύλαξη του FIR των Σκοπίων, με τη συμβολή των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Και αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει το βάθος της σχέσης που αναπτύσσεται με τη Βόρεια Μακεδονία και, μάλιστα, σε ένα πεδίο, αυτό της αμυντικής συνεργασίας, που μέχρι πρότινος το πάνω χέρι είχε η Άγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν, άλλωστε, και η προσπάθεια εμπλοκής της κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στη φύλαξη του FIR Σκοπίων, κινητοποιώντας ακόμη και τους μηχανισμούς του NATO, όπως πληροφορείται η «Νέα Σελίδα».

Η εξέλιξη αυτή έγινε γρήγορα αντιληπτή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ναύαρχο Αποστολάκη, στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, με τελική έκβαση την κατοχύρωση της εναέριας επιτήρησης από ελληνικά αεροσκάφη, ενώ είναι πιθανό στη συμφωνία να προβλέπεται και η δημιουργία χώρου μεταστάθμευσης και ανεφοδιασμού των ελληνικών αεροσκαφών στη γείτονα.

Διαβάστε ακόμα: Η Ελλάδα «καταλαμβάνει» οικονομικά και στρατιωτικά τη Βόρεια Μακεδονία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...