Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύηΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΑλβανίαΚορωνοϊός - Κορονοϊός
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Ιαπωνία ο Κατρούγκαλος για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Στην Ιαπωνία ο Κατρούγκαλος για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιεί από ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η επίσκεψη του Γ. Κατρούγκαλου συμπίπτει με την επέτειο των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και είναι η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών από το 1996.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τάρο Κόνο.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Βαλκανική και στην Κορεατική χερσόνησο.

Επίσης εξετάστηκαν τρόποι αναβάθμισης και εντατικοποίησης των επαφών των δύο χωρών σε πολιτικό-υπηρεσιακό επίπεδο, καθώς και για την εν γένει ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και της συνεργασίας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου με ομόλογό του Ιαπωνίας στο Τόκιο για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος έχει, επίσης, συναντήσεις με επιχειρηματικούς και οικονομικούς φορείς, αλλά και με εκπροσώπους ιαπωνικών ΜΜΕ.

O ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος μιλά σε ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Τόκιο, την 1η Έλληνα ΥΠΕΞ από το 1996

Σε ενίσχυση των διμερών σχέσεων προσβλέπει ο Ιάπωνας πρέσβης

Στο μεταξύ, οι προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων της Ιαπωνίας με την ΕΕ και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μέσα από το πρίσμα της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στην Αθήνα.

Ειδικότερα, υπεύθυνοι πολιτικού σχεδιασμού, ακαδημαϊκοί αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου με θέμα «Η Ιαπωνία ως σημαντικός εταίρος της ΕΕ και της Ελλάδας», συζήτησαν για τη σημασία της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, δύο μήνες αφότου τέθηκε σε ισχύ, την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου με Ιάπωνα Υφυπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκιο

Το πλέγμα της εταιρικής σχέσης της χώρας του με την ΕΕ ξετύλιξε ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Γιασουχίρο Σιμίζου.

«Η Ιαπωνία είναι ο καλύτερος εταίρος της ΕΕ, μοιράζονται τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ελεύθερη οικονομία της αγοράς» σημείωσε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Γιασουχίρο Σιμίζου.

Στη συνέχεια εστίασε στην οικονομική σημασία της εταιρικής σχέσης, σημειώνοντας ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης Ιαπωνίας-ΕΕ (EPA).

»Η συμφωνία αυτή δημιουργεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη στον κόσμο, καλύπτοντας το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 40% του παγκόσμιου εμπορίου» ανέφερε ο Ιάπωνας πρέσβης.

Μιλώντας για τη σημασία της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης Ιαπωνίας-ΕΕ για την Ελλάδα, επισήμανε πως θα της αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ειδική μνεία στην πρόβλεψη της EPA για την προστασία των προϊόντων με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), αναφέροντας ως παράδειγμα πως μόνο οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το όνομα της φέτας στην Ιαπωνία.

Σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των δασμών μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, είπε πως άμεσα αφορά περισσότερο από το 90% του διμερούς εμπορίου, επισημαίνοντας ότι πλέον το ελληνικό κρασί μπορεί να εξάγεται στην Ιαπωνία με μηδενικούς δασμούς.

Εκμυστηρεύτηκε πως από τον Φεβρουάριο γνώρισε πολλούς Ιάπωνες εισαγωγείς που ήρθαν στην Ελλάδα για να αναζητήσουν εμπορικές ευκαιρίες.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις οικονομικές σχέσεις, ανέφερε πως η Ιαπωνία είναι ο 27ος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας με βάση τον όγκο συναλλαγών, δηλαδή τον χαμηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, όπως επισήμανε και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης με βάση την εταιρική οικονομική σχέση ΕΕ-Ιαπωνίας.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών.

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιαπωνία έχουν αρχαίους πολιτισμούς.

»Ο ιαπωνικός πολιτισμός έγινε πολύ δημοφιλής μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» σημείωσε.

Καταληκτικά, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Ελλάδα στάθηκε στο γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, τονίζοντας πως τα δύο αυτά χρόνια προσφέρουν στην Ελλάδα και την Ιαπωνία μεγάλες ευκαιρίες όχι μόνο για την ενίσχυση των πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων αλλά και για την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Από την πλευρά του, ο α’ πολιτικός διευθυντής, πρέσβης Θεόδωρος Γεωργακέλος, εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, εστίασε στη γεωστρατηγική σημασία της Ιαπωνίας σε μία περιοχή που, όπως είπε, θα παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Τείνουμε να ξεχνάμε πως η Ιαπωνία αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μάλιστα σε μία περίοδο που ούτως η άλλως το “αποτύπωμα” της Ασίας έχει μεγεθυνθεί σημαντικά μέσα στα περασμένα 20 χρόνια» τόνισε ο Δρ Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εκκινώντας το πρώτο πάνελ με θέμα «Η Ιαπωνία στην παγκόσμια σκηνή».

Ο ίδιος εκτίμησε επίσης πως «μία πιο ενεργή στην εξωτερική πολιτική Ιαπωνία μπορεί να ωφελήσει σημαντικά όχι μόνο τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ασία», αλλά και να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να βυθιστούν σε μία Θουκυδίδειο παγίδα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Plamen Tonchev, επικεφαλής του Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών, ΙΔΟΣ, ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν από την οικονομική συνεργασία Ιαπωνίας- ΕΕ, το σύνολο των προβλέψεων της οποίας αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά έως το 2035 και η οποία δημιουργεί μία ελεύθερη ζώνη εμπορίου 640 εκατομμυρίων πολιτών.

Επίσης, μίλησε σχετικά με την Πρωτοβουλία (Quality Infrastructure Concept) που ανακοίνωσε το 2015 ο πρωθυπουργός Shinzo Abe, με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονες υποδομές σε όλη την Ασία.

Αφιερωμένο στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στο πλαίσιο των ελληνο-ιαπωνικών επιχειρηματικών σχέσεων ήταν το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το σεμινάριο διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δένδιας: Θα κάνουμε συνομιλίες με την Τουρκία για τους κανόνες των διαπραγματεύσεων

YΠΕΞ: Ξεκινούν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη

Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου

Τη Δευτέρα -εκτός απροόπτου- ανακοινώνεται η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Μάικ Πομπέο έρχεται στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ναύαρχος Χρηστίδης: Η Τουρκία το 1936 αναγνώρισε τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών
Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ, ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, σε κείμενο του με τίτλο «