Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου

Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η δέσμευση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω εμβάθυνση της στενούς διμερούς τους συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίστηκε «η σημασία των προσπαθειών στην Ευρώπη για διαφοροποίηση ως προς τις ενεργειακές πηγές, προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως σημειώνεται, χαιρετίστηκε ο ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ως περιφερειακού κόμβου (προμήθειας, παροχής) φυσικού αερίου.

Περαιτέρω, όπως γίνεται γνωστό, συζήτησαν γύρω από τις δυνατότητες αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Προς αυτό το σκοπό, επισημαίνεται, αμφότερες πλευρές ανέλαβαν τη δέσμευση για τη διασφάλιση των όρων διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να ενθαρρυνθεί έτι περαιτέρω η πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές Φράνσις Φάνον, όπως γνωστοποιήθηκε, συνεχάρη την Ελλάδα για την επικείμενη ολοκλήρωση του οικείου (ελληνικού, εθνικού) τμήματος του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), τις εν εξελίξει εργασίες κατασκευής του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδος- Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria), καθώς και για τον σχεδιασμό βελτίωσης της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη υποστήριξή τους στη διαφοροποίηση των εξαγωγικών επιλογών για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, που θα είναι εμπορικά βιώσιμες, θα ενισχύουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, και οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομής όπως ο Αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) και ενισχυμένη δυνατότητα (παροχής, αποθήκευσης) φυσικού αερίου, όπως ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Συζήτησαν επίσης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αμερικανικής προέλευσης φυσικό υγροποιημένο αέριο (LNG) σχετικά με την επίτευξη των στόχων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση και γύρω από τις αμερικανικές επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως γίνεται ακόμα γνωστό, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την άδεια πραγματοποίησης ερευνών υπέρ της εταιρείας ExxonMobil σε συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδος και των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς που συζητήθηκαν στην Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, ενόψει του δεύτερου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος –ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά την Ομάδα Εργασίας για ενεργειακά θέματα, η ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως στηρίζεται στη σταθερά αυξανόμενη διμερή συνεργασία σε συνέχεια του εναρκτήριου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος και ΗΠΑ που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο 2018.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...