Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έχει τελικά πτυχίο ο Κοντολέων της ΕΥΠ; – Όταν το αυτονόητο γίνεται… θρίλερ μυστηρίου

Έχει τελικά πτυχίο ο Κοντολέων της ΕΥΠ; – Όταν το αυτονόητο γίνεται… θρίλερ μυστηρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο διορισμός του Παναγιώτη Κοντολέοντα στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ φαίνεται να αποδεικνύεται προβληματικός. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναρωτιέται «μήπως είναι μουσικός;», ενώ το «Ντοκουμέντο» επιμένει ότι ο τίτλος σπουδών του δεν είναι εκείνος που προβλέπεται.

Μήπως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι μουσικός;

Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται για τους πανεπιστημιακούς τίτλους του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντος.

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει ότι διαθέτει «όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα», άρα και την αναγνώριση του τίτλου του στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται ότι ο μόνος τίτλος του Open University που έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε… μουσικές σπουδές.

Την άποψη ότι ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων έχει τα «τυπικά και ουσιαστικά προσόντα» για να αναλάβει τη θέση της ΕΥΠ επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», αν το πτυχίο του νέου διοικητή της ΕΥΠ έχει αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Αυτό που έχω να πω είναι ότι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μένουν εκτός μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και για την ουσία της υπόθεσης παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση όπου φαίνεται ότι όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας έχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιτελέσει το καθήκον του».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα βιογραφικά όλων όσων επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση να στελεχώσουν καίριες θέσεις στην εθνική ασφάλεια και ειδικά για τον κ. Κοντολέων η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα.

»To 1999 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

»Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών».

Ερωτήματα

Η έρευνα ωστόσο που έκανε η «Εφ.Συν.» αναδεικνύει πολλά προβληματικά σημεία στην πιο πάνω ανακοίνωση τα οποία χρήζουν απάντησης. Ειδικότερα:

– Αν επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, του οργανισμού δηλαδή που αναγνωρίζει ακαδημαϊκούς τίτλους του εξωτερικού, θα διαπιστώσει ότι στη σχετική λίστα με τα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, υπάρχει μία και μοναδική καταχώρηση που αφορά το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το αντικείμενό της δεν είναι το Management αλλά το Department Of Music. Αν μη τι άλλο από τη Μουσική έως τη Διοίκηση υπάρχει μια απόσταση…

– Ως γνωστόν, όποιος έχει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό τίτλο του εξωτερικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο τίτλος αυτός αποτελεί και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της χώρας. Εντύπωση προκαλεί στην κυβερνητική ανακοίνωση η… μάλλον γενική και αόριστη αναφορά ότι ο κ. Κοντολέων «μιλάει αγγλικά».

– Η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας σήμερα ουσιαστικά απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» αν ο τίτλος του κ. Κοντολέοντος είναι όντως αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος, δηλαδή τον ΔΟΑΤΑΠ. Θα επαναλάβουμε λοιπόν το ερώτημα. Έχει ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πανεπιστημιακό τίτλο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα; Τον κατέθεσε ποτέ προκειμένου να πάρει την σχετική έγκριση ή όχι;

Αν ναι, τότε, όντως δεν υπάρχει πρόβλημα στο κομμάτι των τίτλων του. Αν όχι, τίθεται τεράστιο ζήτημα καθώς, αφ’ ενός αυτό σημαίνει ότι ο κ. Κοντολέων δεν έχει τους απαιτούμενους τίτλους για τη θέση που προορίζεται -μιας και ο νόμος για την πλήρωσή της είναι σαφής- αφ’ ετέρου σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλύπτει μια ουσιαστική παρατυπία, διαβεβαιώνοντας ότι ο κ. Κοντολέων έχει τα προσόντα, ενώ δεν τα έχει.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 3649/2008 «ΕΥΠ κι άλλες διατάξεις» είναι ξεκάθαρος ως προς τα προσόντα του εκάστοτε διοικητή. Ειδικότερα, στο άρθρο 9, παράγραφος 3 του νόμου αναφέρεται:

«Για τον διορισμό στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου νόμου αναφέρεται και κάτι άλλο που φαίνεται ότι επίσης παραβίασε η κυβέρνηση:

«Τον διοικητή βοηθούν στο έργο του δύο υποδιοικητές», την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τρεις υποδιοικητές πριν από λίγες μέρες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σάλος με το… πτυχίο που εμφάνισε ο διοικητής της ΕΥΠ του Μητσοτάκη – τι απαιτεί ο νόμος

Πολλά ερωτήματα εγείρει η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης του βιογραφικού του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος σε ότι αφορά τους τίτλους σπουδών που διαθέτει.

Όπως ανακοινώθηκε χθες και με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είναι κάτοχος πτυχίου από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο απέκτησε το 1999 σε ηλικία 34 ετών.

Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, από το ίδιο πανεπιστήμιο, δύο χρόνια μετά ο κ. Κοντολέων φέρεται να απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA).

Ωστόσο, εάν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλου Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) και ειδικότερα στη λίστα με τα αναγνωρισμένα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού τότε θα διαπιστώσει, ότι το συγκεκριμένο τμήμα του βρετανικού ανοικτού πανεπιστημίου δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο κατάλογο.

Ειδικότερα επισκεφτήκαμε τον ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ και αναζητήσαμε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στη λίστα με τα αναγνωρισμένα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Από τον κατάλογο των χωρών επιλέξαμε τη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια αναζητήσαμε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας (Open University.)

Στο σχετικό κατάλογο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς υπήρχε μόνο μία αναφορά στο Open University of London και ειδικότερα στο τμήμα «FACULTY OF ARTS AND HUMANITIES – Department of Music (Τμήμα Μουσικής).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στον κατάλογο το τμήμα φέρεται να αναγνωρίστηκε από το ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ το 2006.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Open University της Μεγάλης Βρετανίας από το οποίο φέρεται να αποφοίτησε ο κ. Κοντολέων δεν υπήρχε πουθενά.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν και στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, είναι κατά πόσο το πτυχίο του κ. Κοντολέων είναι αναγνωρισμένο ή όχι από τον ΔΟΑΤΑΠ. Και αν είναι γιατί δεν εμφανίζεται στη σχετική λίστα;

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ, «εάν κάποιο συγκεκριμένο ξένο Α.Ε.Ι. δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται αλλά ότι ενδεχόμενα δεν έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να αποφανθεί για το ακαδημαϊκό του επίπεδο».

Η συγκεκριμένη αναφορά εγείρει ένα ακόμη ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί.

Εάν ο κ. Κοντολέων προσκόμισε στον ΔΟΑΤΑΠ τους τίτλους σπουδών του προς αναγνώριση ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΟΑΤΑΠ ιδρύθηκε ως οργανισμός το 2005 από την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και αποτελεί το διάδοχο σχήμα του ΔΙΚΑΤΣΑ το οποίο από το 1979 είχε την αρμοδιότητα της «αναγνώρισης πανεπιστημίων της Αλλοδαπής».

Πληροί τα προσόντα βάσει νόμου;

Nα σημειωθεί ότι με βάσει τη σχετική νομοθεσία ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ πρέπει να διαθέτει πτυχίο Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα το άρθρο 9 παράγραφος 3 του νόμου 3649/2008 περί «ΕΥΠ και άλλες διατάξεις» ορίζει ρητά ότι «για το διορισμό στη θέση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. απαιτείται η κατοχή τουλάχιστον πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και διοικητική πείρα στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

»Ως Διοικητής μπορεί να ορισθεί και δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος του δημόσιου τομέα».

Όμως το γεγονός ότι το πτυχίο του κ. Κοντολέοντα δεν φαίνεται να είναι στη λίστα του ΔΟΑΤΑΠ με τα αναγνωρισμένα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσο η επιλογή του κ. Κοντολέοντα πληρεί τις διατάξεις της νομοθεσίας για την τοποθέτηση του σε μια κρατική υπηρεσία, που απαιτείται πτυχίο.

Εάν δηλαδή ο κ. Κοντολέων όντως διαθέτει «τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα» που υποστήριξε στην χθεσινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση ότι διαθέτει.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις ώστε να μην υπάρχουν και άλλες σκιές γύρω από την επιλογή του κ. Κοντολέοντος για τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Πηγή: Εφημερίδα Ντοκουμέντο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην επικεφαλής Μοσάντ: «Η κυβέρνηση και ο στρατός του Ισραήλ πίστευαν πως η Χαμάς είχε παρακμάσει»

Γάζα: Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA για τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Ουκρανία: «Σταδιακή προέλαση» των Ρώσων προς δυσμάς-Εκτιμήσεις των Βρετανών

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέθανε Ισραηλινός όμηρος λόγω έλλειψης φαρμάκων και τροφής

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στο Κατάρ για συνάντηση με θέμα την απελευθέρωση ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...