Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Η Ελλάδα να δείξει πυγμή! Να συλληφθεί το «Grace 1» εάν εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Η Ελλάδα να δείξει πυγμή! Να συλληφθεί το «Grace 1» εάν εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρωτοφανής ιρανική προβοκάτσια εις βάρος της Ελλάδας. Στέλνουν το τάνκερ σε ελληνικό λιμάνι στα τέλη Αυγούστου, με στόχο να «ανατινάξουν» τις σχέσεις της Αθήνας με Ουάσιγκτον και Ιεροσόλυμα, την ίδια ώρα που οι Τούρκοι θα επιχειρούν με το «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο. Να διαμηνυθεί στο ιρανικό τάνκερ ότι εάν εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα θα συλληφθεί. Η Ελλάδα ορίζει την Ανατολική Μεσόγειο, όχι οι «μουλάδες» της Τεχεράνης

Να μην υπάρξουν διευκολύνσεις στο ιρανικό τάνκερ «Grace 1», που άλλαξε όνομα σε «Adrian Darya 1», περιμένουν ως ένδειξη αλληλεγγύης από τους συμμάχους τους στη Μεσόγειο οι ΗΠΑ.

Το εν λόγω τάνκερ, που είχε κατασχεθεί από τους Βρετανούς στο Γιβραλτάρ αρχές Ιουλίου, αφέθηκε ελεύθερο και τώρα πλέει με προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο.

Αξιωματούχος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα επιβεβαίωσε στο TRIBUNE ότι «έχουμε μεταφέρει την ισχυρή μας θέση στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα», όπως και σε «όλα τα λιμάνια της Μεσογείου».

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι, οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση και αυτό έχει καταστεί σαφές και στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα πρόσθεσε ότι «το ιρανικό δεξαμενόπλοιο μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει τις ιρανικές και συριακές εκστρατείες τρομοκρατίας και καταπίεσης» και υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό για τις εταιρείες και τους ναυτικούς να γνωρίζουν ότι οι προσπάθειες για τη συνδρομή αυτών των δεξαμενόπλοιων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως παροχή υλικής υποστήριξης σε μια οργάνωση ξένων τρομοκρατών».

Φρουροί της Επανάστασης

Για τους Αμερικανούς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τάνκερ είναι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά δεν έχει εκφράσει μια σαφή θέση πώς θα αντιμετωπίσει το ιρανικό τάνκερ, που «αποφάσισε» να πιάσει ελληνικό λιμάνι σε μια κατάφωρα προβοκατόρικη ενέργεια.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η Αθήνα παρακολουθεί το θέμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα από το πλοίο:

«To παρακολουθούμε δεν υπάρχει επίσημο αίτημα κατάπλευσης, είναι ένα θέμα που θα το διαχειριστούμε με το υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Η μη επιβεβαίωση ότι το «τάνκερ τρομοκρατών» έχει προορισμό την Καλαμάτα, κάτι που φαίνεται σε όλες τις ιστοσελίδες που παρακολουθούν την πορεία του, είναι επίσης ένα ζήτημα.

Η άποψή μας: Να συλληφθεί το τάνκερ

Η Αθήνα οφείλει να απαντήσει σε αυτή την ιρανική προβοκατόρικη ενέργεια, που επιχειρεί να υπονομεύσει -ακόμα και να καταστρέψει- τις σχέσεις μας με Ουάσιγκτον και Ιεροσόλυμα, με ισχύ και αποφασιστικότητα και να διαμηνύσει στο εν λόγω τάνκερ ότι, εάν εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα συλληφθεί.

Να σημειωθεί εδώ κάτι σημαντικό.

Το «Grace 1» ή «Adrian Darya 1» αναμένεται να φτάσει στην Καλαμάτα στις 25 Αυγούστου.

Δηλαδή, στον ίδιο χρόνο που οι Τούρκοι έχουν αναγγείλει ότι θα στείλουν το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως στο Καστελόριζο.

Το Ιράν είναι σύμμαχος της Τουρκίας. Τι μας «στήνουν» λοιπόν;

Είναι εμφανές: Την ώρα -τέλη Αυγούστου- που κατά μία πιθανότητα οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να «γκριζάρουν» ελληνική ΑΟΖ, η Ελλάδα να είναι «τσακωμένη» με τις ΗΠΑ -και να έχει δυσαρεστήσει το Ισραήλ- εξαιτίας του ιρανικού τάνκερ.

Δηλαδή, σε μια κρίσιμή μας στιγμή, θα έχουμε ψυχρανθεί με τους συμμάχους μας.

Θα μας έχουν παγιδεύσει σε αυτή την ψυχρότητα οι Ιρανοί. Και εμείς γιατί πρέπει να τσιμπήσουμε το δόλωμα;

Αξίζει να ταλανίσουμε τη συμμαχία μας με Ουάσιγκτον και Ιεροσόλυμα;

Και στην τελική, ποιο αλήθεια νομίζει ότι είναι το εν λόγω τάνκερ, το οποίο «αποφάσισε» από μόνο του να πιάσει ελληνικό λιμάνι;

Εάν φανούμε αμήχανοι απέναντι σε μια τέτοια καλοστημένη προβοκάτσια, αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ικανοί για τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ηγέτιδες δυνάμεις δεν ανέχονται τέτοια «ανατολίτικα» κουτοπόνηρα παιχνιδάκια.

Ούτε ψυχραίνονται με τους συμμάχους τους για χάρη των αντιπάλων τους.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να αγχωνόμαστε.

Διαμηνύουμε στο ιρανικό τάνκερ ότι εάν εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα συλληφθεί και τελειώνει εκεί το παιχνίδι.

Τόσο απλά. Τόσο ξεκάθαρα, χωρίς κανένα διπλωματικό θρίλερ.

Εξάλλου, να το θέσουμε και σε αυτή του τη διάσταση, η Ελλάδα είναι που προκαλείται. Δεν προκάλεσε η Ελλάδα το Ιράν.

Το Ιράν προσπαθεί να υπονομεύει στην Ελλάδα. Το Ιράν επιχειρεί ευθέως επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας.

Οι Πέρσες θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα από όλους, από την ιστορία τους, ότι όποτε προκαλούν τους Έλληνες δεν τους βγαίνει σε καλό.

Το ιστορικό

Oι βρετανικές Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του ιρανικού τάνκερ τον Ιούλιο, στη βάση της υποψίας ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.

Ωστόσο η «σύλληψη» του Grace 1, που μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 130 εκατ. δολαρίων προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές Αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στη «σύλληψη» του Stena Impero, δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, στα Στενά του Ορμούζ, την πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο.

Η κατάσχεσή του έληξε τελικά την περασμένη εβδομάδα και η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή για εκ νέου «σύλληψή» του.

Ωστόσο το Γιβραλτάρ απέρριψε το αίτημα.

Το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα εχθές το βράδυ κι άρχισε να κινείται προς Νότο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...