Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας βάζει σε τάξη τους Βαλκάνιους ΥΠΕΞ που «χαλάρωσαν» μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα

Ο Δένδιας βάζει σε τάξη τους Βαλκάνιους ΥΠΕΞ που «χαλάρωσαν» μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα είναι η ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων. Είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά και οικονομικά. Είναι και η μοναδική παραδοσιακά δυτική χώρα. Οι άλλοι, θυμόμαστε, ήταν πίσω από το παραπέτασμα.

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην Αθήνα, οι Βαλκάνιοι φίλοι μας είχαν «χαλαρώσει».

Ο Νίκος Δένδιας τους έδωσε να καταλάβουν, στο περιθώριο του ΟΗΕ, ότι οι «διακοπές τέλος», η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει το γεωπολιτικό σχέδιο που υλοποιούσε και η προηγούμενη, οπότε, τα «κεφάλια μέσα» και τώρα δουλειά.

Διότι έχουν πολλά να γίνουν στα Βαλκάνια και δίχως την καθοδήγηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την Τρίτη το απόγευμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και τα ειδικά θέματα που δημιουργεί η διεύρυνση σχετικά με Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Νομίζω ότι είναι ένα καλό βήμα να μπορούν οι υπουργοί Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών να μιλάνε μεταξύ τους.

»Καταλήγουμε σε κοινές θέσεις που αφορούν το κοινό συμφέρον και την κοινή ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο κ. Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα αφήνει πίσω την εσωστρέφεια στην οποία είχε περιέλθει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν ενεργητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

«Η Ελλάδα, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, βγαίνει ξανά από την απομόνωση -που η κρίση την οδήγησε- με αυτοπεποίθηση στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στον κόσμο», τόνισε.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας (Νέα Υόρκη, 24.09.2019)«Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα, εδώ, στα γραφεία της ελληνικής Αντιπροσωπείας να φιλοξενήσω τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών βαλκανικών χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας.

«Στο πλαίσιο της συνάντησής μας μιλήσαμε για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, για την κοινή μας αντίληψη ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική και τα ειδικά θέματα που δημιουργεί η διεύρυνση όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

»Νομίζω ότι είναι ένα καλό βήμα να μπορούν οι Υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών να μιλάνε μεταξύ τους και να καταλήγουμε σε κοινές θέσεις που αφορούν το κοινό συμφέρον και την κοινή ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα θα συνεχίσει και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, βγαίνει ξανά από την απομόνωση που η κρίση την οδήγησε. Με αυτοπεποίθηση, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στον κόσμο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: «Ελπίζω ότι υπάρχουν κάποια όρια και στον παραλογισμό της γειτονικής μας χώρας»

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Νίκος Δένδιας: Δρομολογείται η δημιουργία αντιαεροπορικού αντι-drone θόλου αλά Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...