Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο»

Νίκος Δένδιας: «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στη νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ τόνισε ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή.

Στην ίδια συνάντηση, ο Μάικ Πομπέο έστειλε μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις.

«Η χώρα μας μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας, λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον.

»Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή.

»Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα» τόνισε ο κ. Δένδιας.

(.σ.σ Η χώρα κ. υπουργέ έχει βγει από την εσωστρέφεια εδώ και πέντε χρόνια χάρη στον Νίκο Κοτζιά.

Ο Νίκος Κοτζιάς την έκανε πυλώνα, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση σαμαροβενιζέλων την είχε «ελλαδίτσα».

Καλά τα συνεχίζετε και εσείς, αλλά τα συνεχίζετε. Δεν τα φτιάξατε).

Στο σημείο αυτό έκανε μνεία στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Μια απόφαση που, όπως τόνισε, «έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία της στρατηγικής αναβάθμισης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επισήμανε ότι «αυτή καθαυτή, συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας» επισημαίνοντας ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο», καθώς και ότι «το επιστέγασμα όλης αυτής της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει είναι αναμφισβήτητα ο Στρατηγικός Διάλογος, ο Δεύτερος Γύρος του οποίου, εκκινεί τη Δευτέρα».

(σ.σ. επίσης όλα αυτά τα κατάφερε ο Νίκος Κοτζιάς).

Και πρόσθεσε: «Είναι, επίσης, απόδειξη της δέσμευσης Ελλάδος και ΗΠΑ να οδηγηθούμε σε μια ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας μας που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τομείς που μέχρι σήμερα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον».

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται από τα περιφερειακά ζητήματα, την άμυνα και την ασφάλεια, έως την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις των κοινωνιών μας και, φυσικά, τα θέματα ενέργειας.

Ως προς την ενέργεια, όπως υπογράμμισε «το ουσιαστικό διακύβευμα παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας» αποσαφηνίζοντας ότι «για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, συνεργαζόμαστε εντατικά με τους εταίρους μας και τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προάγοντας μαζί τη συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πάντα όμως στη βάση της διεθνούς νομιμότητας».

Ο Ν. Δένδιας θέλησε επίσης να ευχαριστήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την αγαστή συνεργασία και την προσωπική του συμβολή στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε τις τρεις διαφορετικές διαστάσεις της Συμφωνίας.

Με βασική την εθνική της διάσταση. «Θεωρούμε ότι για την Ελλάδα είναι μια απολύτως συμφέρουσα συμφωνία, γιατί αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα», είπε ο Ν. Δένδιας συμπληρώνοντας ότι επίσης αφενός «βοηθάει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» και αφετέρου διότι «αποτελεί έναν ευρύτερο παράγοντα δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της αναβάθμισης του ευρύτερου ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, επανερχόμενη στη διεθνή σκηνή μετά την κρίση (σ.σ. η χώρα έχει επανέλθει εδώ και πέντε χρόνια), σε συνδυασμό με τη συμφωνία ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

«Ενισχύει την Ελλάδα, ενισχύει τις διμερείς σχέσεις, εξυπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά λειτουργεί ως παράγων σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...