Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ρώσος Πρέσβης Μασλόφ υπέρ του Διεθνούς Δικαίου αλλά ΔΕΝ καταδίκασε τη «συμφωνία» Άγκυρας-Τρίπολης

Ο Ρώσος Πρέσβης Μασλόφ υπέρ του Διεθνούς Δικαίου αλλά ΔΕΝ καταδίκασε τη «συμφωνία» Άγκυρας-Τρίπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μήνυμα υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης του ΟΗΕ έστειλε σήμερα Τετάρτη ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέι Μασλόφ, σχολιάζοντας το «μνημόνιο» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ωστόσο, απέφυγε να το καταδικάσει.

Κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα, ο κ. Μασλόφ υποστήριξε πως «το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών χρειάζεται μια σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων συμφερόντων όλων των γειτονικών χωρών».

Δηλαδή, δεν είναι ανυπόστατα, άκυρα και έκνομα;

Χρειάζονται μια «σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση από νομικούς»;

Όχι ότι περιμέναμε κάτι άλλο από τους Ρώσους, απλά το υπογραμμίζουμε για να γίνει σαφές ότι ΔΕΝ καταδίκασε την τουρκική παρανομία.

«Κάναμε έκκληση και στα δυο μέρη των μνημονίων (σ.σ. Άγκυρα και Τρίπολη) να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα» σημείωσε ο ο Ρώσος πρέσβης.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα λεπτομερή σχόλια αυτού του θέματος, το οποίο πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναλύσουν εις βάθος οι ειδικοί.

»Το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982» πρόσθεσε ο κ. Μασλόφ.

Προσέξτε διγλωσσία. Να τηρείται η Συνθήκη της Λωζάνης και η Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι αλλά… περιμένει από ειδικούς να αποφανθούν εάν η παραβίαση τόσο της Λωζάνης όσο και του Μοντέγκο Μπέι, που συνιστούν αυτές οι ψευδοσυμφωνίες Άγκυρας-Τρίπολης, είναι όντως ανυπόστατες.

Όσον αφορά τις έρευνες και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρώσος πρέσβης είπε πως η Ρωσία πιστεύει ότι «όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες, η Κύπρος, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, πρέπει να επιλύσουν αυτά τα θέματα αποκλειστικά με ειρηνικά, και όχι στρατιωτικά μέσα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμβιβασμών.

»Γνώμονας πρέπει να είναι οι κανόνες που θεσπίστηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που είναι θεμελιώδους σημασίας. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μάσλοβ είπε πως «κάποιο θερμό επεισόδιο είτε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων, Ελλάδας-Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατον να συμβεί, επειδή οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα επιτρέψουν καμιά ένοπλη σύγκρουση» και επισήμανε πως οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να αποφύγουν δράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή.

«Σε πολύ υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας»

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ο Αντρέι Μάσλοβ χαρακτήρισε το σημερινό επίπεδο πολύ καλό και πολύ υψηλό και σημείωσε πως η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα, στις 6 Νοεμβρίου, υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι ο διάλογος είναι εξαιρετικός.

«Η συνάντηση στη Μόσχα έδειξε ξεκάθαρα ότι θα συνεχιστεί ο εντατικός πολιτικός διάλογος και η πρακτική συνεργασία με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος του ρωσικού και ελληνικού λαού», επισήμανε ο Ρώσος πρέσβης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Νίκου Δένδια να επισκεφτεί την Ελλάδα το νέο έτος.

Ο κ. Μασλόφ σημείωσε πως η Ρωσία αναμένει τη θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην πρόσκληση εκ μέρους του Ρώσου Προέδρου να συμμετάσχει στους εορτασμούς των 75 χρόνων από τη Νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαΐου 2020 στη Μόσχα.

Ως προς τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως «βλέπουμε ότι υπάρχουν λογικώς σκεπτόμενες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που κατανοούν το αδιέξοδο της σημερινής κατάστασης», και εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για την «πάγια θέση των Ελλήνων, ότι η αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...