Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Γυρίσαμε την πλάτη στη μεμψιμοιρία του «ανίσχυρου» και «ανάδελφου» έθνους

Νίκος Δένδιας: Γυρίσαμε την πλάτη στη μεμψιμοιρία του «ανίσχυρου» και «ανάδελφου» έθνους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη κατέστη σαφές ότι στόχος μας ήταν μια εξωτερική πολιτική με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και εθνικής ομοψυχίας, που έχει γυρίσει την πλάτη στη μεμψιμοιρία του «ανίσχυρου» και «ανάδελφου» έθνους.

»Διαμηνύσαμε με αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στην περιοχή και ότι έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε επιβουλή, διαμορφώνοντας μια εθνική στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις», γράφει ο Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στην «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» με τίτλο «Με εθνική στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις» και συνεχίζει:

«Υπό αυτό το πρίσμα, προχωρήσαμε στη δημιουργία συμμαχιών και ενός περίγυρου ασφάλειας και αλληλοκατανοήσεων στην περιοχή, ενώ αναπτύξαμε περαιτέρω τις διμερείς στρατηγικές μας σχέσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ.

»Η υπογραφή της επικαιροποιημένης συμφωνίας MDCA με τις ΗΠΑ, η οποία διευρύνει το αμερικανικό γεωστρατηγικό αποτύπωμα στην Ελλάδα, η υποδοχή του ομολόγου μου, κ. Πόμπεο, στην Αθήνα, όπως και η επιστολή του στον πρωθυπουργό για την ασφάλεια της χώρας μας, ήταν μερικά από τα ορόσημα του πρώτου έτους.

»Προωθήσαμε στο ίδιο πνεύμα τη στρατηγική συνεργασία μας με τη Γαλλία.

»Ενδεικτική της συναντίληψης των δύο κρατών μας είναι και η από κοινού συμμετοχή, από το Παρίσι, με τον Γάλλο ομόλογο μου, κ. Λε Ντριάν, στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο οποίο συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Περαιτέρω, η υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη μιας ενεργού εξωτερικής πολιτικής, που κατευθύνεται από σαφή στρατηγική και βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

»Παράλληλα, ενισχύσαμε τα υφιστάμενα σχήματα τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τη δημιουργία του πενταμερούς σχήματος Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου – Γαλλίας – ΗΑΕ, ενώ παράλληλα καλλιεργήσαμε πολιτικές συναντίληψης με σημαντικές χώρες της περιοχής.

»Στη Βόρεια Αφρική, αναζωογονήσαμε τις σχέσεις μας.

»Επισκέφθηκα την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, εξυφαίνοντας μεθοδικά ένα σημαντικό δίκτυο αλληλοκατανοήσεων στο θέμα της Λιβύης.

»Αναδείξαμε ότι το ζήτημα της εμπλοκής της Τουρκίας στη λιβυκή κρίση και το ανυπόστατο «μνημόνιο» με την κυβέρνηση της Τρίπολης, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του OHE, προβληματίζει όλες τις χώρες της περιοχής.

»Στην κατεύθυνση αυτή αποκτήσαμε έναν αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας με την ηγεσία της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και του LNA.

»Προωθήσαμε, επίσης, την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων – υπό την τεθείσα αιρεσιμότητα – με πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας και τη διοργάνωση του Thessaloniki Summit 2020.

»Ακόμη, η Ελλάδα επανέκαμψε στην πολυμερή διπλωματία, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πέραν της περιοχής μας, όπως στο SAHEL.

»Θα συνεχίσουμε να ασκούμε μια ενεργητική διπλωματία, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών και αμυντικών συνεργασιών, τη βελτίωση των σχέσεων με χώρες της περιοχής (και συζητήσεις, μεταξύ άλλων, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων) και την ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως για την επίλυση του Λιβυκού και του Συριακού.

»Αναπτύσσουμε συστηματικά τις επαφές μας με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE, διευρύνοντας ταυτόχρονα τη διπλωματική παρουσία της χώρας μας με το στοχευμένο άνοιγμα νέων πρεσβειών.

»Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι πιστεύουμε σε μια Ελλάδα εξωστρεφή, ισχυρό σύμμαχο και εταίρο.

»Μια Ελλάδα που με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση κάθε είδους πρόκληση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Νίκος Δένδιας: «Οποιασδήποτε απόπειρα ρεβανσισμού δεν μπορεί να έχει έδαφος στον 21ο αιώνα»

Ο Νίκος Δένδιας στη φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...