Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης – Συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας για το τουρκικό ζήτημα

Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης – Συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας για το τουρκικό ζήτημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον διπλωματικό σχεδιασμό της έναντι των τουρκικών ενεργειών, στον απόηχο και της απόφασης της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ξεδιπλώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Μία ημέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που αποφάσισε να προετοιμάσει πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να επιβληθούν στην Τουρκία, στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ αναμένεται να υπάρξει συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας εν όψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Στις 10.15 το πρωί ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στις 18.00, ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Τον πρόεδρο της Κύπρου συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Κύπριος πρέσβης στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Για το θέμα της Τουρκίας και της απόφασής της για την Αγία Σοφία συνομίλησε χθες ο κ. Μητσοτάκης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. καταδίκασαν χθες την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χοσέπ Μπορέλ, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία.

«Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία και προκαλεί νέες διχόνοιες ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία.

»Καλούμε τις τουρκικές Αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση αυτή» δήλωσε, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Μπορέλ.

Ανέφερε ακόμη πως το Συμβούλιο τού ανέθεσε την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δήλωσε πως υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της.

«Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

»Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της.

»Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...