Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας στο Κάιρο: Ελλάδα και Αίγυπτος οριοθετούν ΑΟΖ

Ο Δένδιας στο Κάιρο: Ελλάδα και Αίγυπτος οριοθετούν ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εντός ωρών, γράφει η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada Elbalad (See.news) και αναμεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Επικαλούμενη ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας μεταβαίνει την Πέμπτη στην Αίγυπτο όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη σχετικά με συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Προσθέτει ότι οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, τονίζοντας ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για μια παρόμοια συμφωνία.

Αναφέρει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω έγκυρων συμφωνιών.

»Όχι μέσω άκυρων και κενού περιεχομένου συμφωνιών, όπως η συμφωνία Τουρκίας και πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ με έδρα την Τρίπολη, και, φυσικά, όχι μέσω της μονομερούς υποβολής συντεταγμένων».

Σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Σαράτζ και του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Εν τω μεταξύ, γράφει το δημοσίευμα, η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής άποψης, προσθέτει, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία έχει σημαντικές συνέπειες στα σχέδια της Τουρκίας για κλοπή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειές της για πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Πέρυσι, γράφει το δημοσίευμα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση Σαράτζ στη Λιβύη για εξόρυξη ελληνικού πετρελαίου χωρίς να αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Αυτές οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αιγύπτου είναι πράγματι μεγάλης σημασίας για την διασφάλιση της ευημερίας και συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιοχή, καταλήγει.

Ελληνικές Διπλωματικές Πηγές:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι», λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές και προσθέτουν ότι, «βασικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου».

Αιφνιδιαστικά στην Αίγυπτο

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να έχει επαφές με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών γίνεται καθώς μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία οι συζητήσεις της ελληνικής με την αιγυπτιακή πλευρά για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πρόκειται ουσιαστικά για «συνέχεια» του ταξιδιού του κ. Δένδια, τον Ιούνιο.

Οι συνομιλίες και οι προοπτικές να καταλήξουν σε συμφωνία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές και ενόψει της επανέναρξης του διαλόγου με την Τουρκία.

Τον Ιούνιο ο κ. Δένδιας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογό του, με τον οποίο είχε συζητήσει το θέμα των οικονομικών ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Σάμεχ Σούκρι.

»Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα.

»Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» είχε δηλώσει τότε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια την Πέμπτη, στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, στο Κάιρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου και Κοινό Ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

Εκτός από την πρόοδο στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα υπάρξει και νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον τουρισμό και το εμπόριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...