Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην αντίδραση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα λόγω της συμφωνίας που υπέγραψαν χθες Ελλάδα και Αίγυπτος για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε τη συμφωνία μεγάλη εθνική επιτυχία που ανταποκρίνεται στις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία 17 χρόνια.

«Η συμφωνία είναι δίκαιη και νόμιμη που καταδεικνύει με τον πιο περιφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ποσό παράνομο εξωπραγματικό έκτος διεθνούς δικαίου και δικαίου θάλασσας ήταν το “τουρκολιβυκό” μνημόνιο» υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε νωρίτερα από τη Ρόδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «εθνική επιτυχία» υποστήριξε πως «η συμφωνία με την Αίγυπτο στέλνει εντός κι εκτός Ελλάδας το μήνυμα ότι όταν η διπλωματία λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

»Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών».

«Η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας, έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για κάποια στιγμή μελλοντική διαπραγμάτευση με Λιβύη, και επίσης έχει πρόβλεψη για συμφωνίες με άλλες χώρες αναφέρομαι στην Κύπρο και κάποια στιγμή και την Τουρκία αν το επιθυμεί, αν και δεν το βρίσκω πολύ κοντινό αν κρίνω από τις αντιδράσεις της» συνέχισε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε έκπληξη.

«Δεν αντιλαμβάνομαι πως μια νόμιμη συμφωνία που συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή – συμφωνία υπόδειγμα μπορεί να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις.

»Καλοδεχούμενη να συζητήσει μαζί μας η Τουρκία, με τους ίδιους όρους όπως η Αίγυπτος και Ιταλία.

»Εμείς δε θέλουμε μια Τουρκία παρία, θέλουμε μια Τουρκία παρούσα ως παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή όπως οι άλλες χώρες, εκείνη επιλεγεί το ρόλο του ταραχοποιού.

»Θα ήταν φρόνιμο να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε πως Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Δένδιας σχολίασε για την Τουρκία:

«Είναι δύσκολο να αντιπαραβάλει κανείς μια νόμιμη, υπαρκτή, πραγματική σοβαρή συμφωνία με ένα ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε υπό το κράτος πίεσης απέναντι στη διοίκηση της Τρίπολης από την Τουρκία.

»Δεν υπάρχει καμία χωρά και Αρχή του διεθνούς δικαίου που να υποστηρίζει ό,τι λέει η Τουρκία, είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός».

Παρόλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για «διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, υπό όρους διεθνούς δικαίου, αλλά βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας.

»Όσοι ελάχιστοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δίνει δικαιώματα στην Τουρκία, τότε η Τουρκία δεν θα αντιδρούσε, θα ήταν πανευτυχής θα μας έστελνε συγχαρητήρια και θα μας έλεγε ελάτε να διαπραγματευτείτε μαζί μας όπως κάνατε με την Αίγυπτο».

Να σημειωθεί ότι χθες το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την συμφωνία «άκυρη και ανυπόστατη» καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, η οριοθετημένη ζώνη βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Απαντώντας η αιγυπτιακή πλευρά δήλωσε επίσης έκπληκτη από την αντίδραση της Τουρκίας καθώς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Χάφεζ, η Άγκυρα αντιδρά σε μία συμφωνία της οποίας δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες.

Συνεχίζοντας ο κ. Δένδιας εκφράζει την ελπίδα του να είναι προσωρινή και «υπό το κράτος ανεξήγητου θύμου» η απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

«Διότι η Ελλάδα προέβη σε μια απολύτως νόμιμη ενέργεια.

»Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με το μοναδικό υπαρκτό θέμα δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις πάνω από την υφαλοκρηπίδα θαλάσσιες ζώνες.

»Με αφήνει έκπληκτο που η Τουρκία εγκατέλειψε τις διερευνητικές υπό το κράτος ανεξήγητης οργής, πιστεύω όμως ότι θα επανέλθει στη λογική και σε διαδικασία επανέναρξης των συζητήσεων» εξήγησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα η συμφωνία να κυρωθεί το συντομότερο δυνατόν από τη Βουλή διότι η Αίγυπτος έχει μπροστά της εκλογές στη Γερουσία, γεγονός που θα καθυστερήσει την κύρωσή της.

Όσον αφορά το παρασκήνιο της συμφωνίας ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι θα έκλεινε τη συμφωνία.

«Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν.

»Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον (Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών) Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες.

»Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα.

»Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη» αποκάλυψε.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων για να τους ενημερώσει, ενώ για τις διαπραγματεύσεις ήταν ήδη ενήμεροι η προεδρεύουσα στην Ε.Ε. Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...