Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιταλία έτοιμη να υπογράψει τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed

Η Ιταλία έτοιμη να υπογράψει τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προς υπογραφή της συμφωνίας του EastMed ετοιμάζεται να προχωρήσει και η Ιταλία, μετά την επικύρωσή της από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη διαδικτυακή πύλη «energypress», με βάση διπλωματικές πηγές, η Ιταλία είναι έτοιμη να τοποθετηθεί οριστικά υπέρ του EastMed και να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στο έργο, υπογράφοντας τη συμφωνία κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού.

Όπως επεξηγείται στη βάση των ίδιων διπλωματικών πηγών από το Ισραήλ, υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, ενημέρωσαν ότι οι επικεφαλής του φορέα υλοποίησης του έργου, δηλαδή της IGI Poseidon και της Edison, επιβεβαίωσαν στον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας ότι το ζήτημα της υπογραφής της συμφωνίας κατασκευής του EastMed από την Ιταλία έχει πλέον περιέλθει σε τελική πολιτική διαχείριση.

Το Ισραήλ έχει ενημερώσει σχετικά τους διπλωμάτες που εκπροσωπούν τις εμπλεκόμενες χώρες για το περιεχόμενο αυτών των επαφών.

Όπως σημειώνεται, αυτό που πλέον εκκρεμεί ώστε να οριστικοποιηθεί η ιταλική συμμετοχή είναι να υπάρξουν κυρίως ορισμένα ουσιαστικά οικονομικά δεδομένα υπέρ της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με την «energypress», που επικαλείται πληροφορίες από διπλωματικές πηγές της Αθήνας στα Ιεροσόλυμα, τα στελέχη της IGI Poseidon και της Edison ανέφεραν στον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Στέινιτζ, ότι πλέον το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία έχει αλλάξει υπέρ της εξεύρεσης λύσεων σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρονταν από ορισμένους για το σημείο προσέγγισης του αγωγού βόρεια του λιμένα Οτράντο.

Η Ρώμη είχε εξ αρχής εκφράσει την υποστήριξή της στον αγωγό φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ και θα προχωρά μέσω Ελλάδας προς την Ιταλία, ενώ επιφυλάχθηκε για να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας τον περασμένο Ιανουάριο, κάνοντας επίκληση προβλημάτων και αντιδράσεις για περιβαλλοντικούς λόγους όπως και για περαιτέρω μελέτη των τεχνοοικονομικών δεδομένων.

Όπως τονίζεται, στο βαθμό που οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν και πράγματι η Ιταλία προτίθεται να υπογράψει και αυτή τη συμφωνία κατασκευής του EastMed, τότε πράγματι θα επιβεβαιωθούν και οι εκτιμήσεις που θέλουν τη μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου να ανοίγει, μεταξύ άλλων, τον δρόμο και για την υλοποίηση του East Med, τον οποίο η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να ακυρώσει στην πράξη με το παράνομο μνημόνιο που σύναψε με το καθεστώς Σαράτζ.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο του Ισραήλ κύρωσε τη συμφωνία για την κατασκευή του EastMed τον Ιούλιο, ενώ είχε προηγηθεί η κύρωσή της από τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...