Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές – Εμπάργκο όπλων

Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές – Εμπάργκο όπλων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε στην αρχή των δηλώσεων του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στη Λευκωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη γειτονική χώρα, έκανε λόγο για ακραία ρητορική από την Τουρκία τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη, ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις κινήσεις της ηγεσίας της Τουρκίας, η οποία «φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο.

»Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε ψηφίζοντας έωλους νόμους, πότε υπογράφοντας αυθαίρετα και παράνομα μνημόνια».

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Άγκυρα ότι τορπίλισε τις προσπάθειες διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Τουρκία επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα»

«Δυστυχώς η Τουρκία επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα.

»Αντί για πρόσκληση επαφών, δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών.

»Αντί του διαλόγου, προτίμησε τον μονόλογο των παράνομων διεκδικήσεων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εμπρηστικές δηλώσεις και στις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας, τόνισε πως η γειτονική χώρα στρατικοποιεί τη διπλωματία ενώ ζήτησε για μία ακόμη φορά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Προχωρούμε σταθερό στο δρόμο της ειρήνης και του διεθνούς Δικαίου» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Άγκυρα ότι ναρκοθετεί τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε την Άγκυρα για απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική, όπως είπε.

«Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

»Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά.

»Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ.

»Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις την ηγετών αμέσως μετά τις εργασίες της 8ης τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας.

Η Τουρκία ναρκοθετεί την προσπάθεια για επίλυση στο Κυπριακό

«Συζητήσαμε και την τουρκική επιθετικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεχίζεται και κλιμακώνεται, με εμπρηστικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή στην Αμμόχωστο, που ναρκοθετεί την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Τόσο στην τριμερή, όσο και στην διμερή μας συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη τόνισα την αταλάντευτη θέση μας στο πλευρό της Κύπρου για την εξεύρεση λύσης».

Δείτε τις δηλώσεις των τριών ηγετών:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...