Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιάννης Χρυσουλάκης: Η σημασία ελληνικής γλώσσας και θρησκείας στη σύγχρονη δημόσια διπλωματία

Γιάννης Χρυσουλάκης: Η σημασία ελληνικής γλώσσας και θρησκείας στη σύγχρονη δημόσια διπλωματία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη σημασία της Δημόσιας Διπλωματίας, ως το κατεξοχήν μέσο προώθησης της «ήπιας ισχύος» της χώρας μας, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας, που διοργάνωσαν το «Foreign Affairs The Hellenic Edition» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι, με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Δημόσια Διπλωματία αποκτά έναν ξεχωριστό και μοναδικό ρόλο στην προώθηση θετικού και ελκυστικού αφηγήματος προς τη διεθνή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Monocle, το οποίο πρόσφατα χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «super-star» της ήπιας ισχύος, μέσα στην πρώτη δεκάδα στην άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας παγκοσμίως, επισημαίνοντας παραδείγματα όπως του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής διασποράς, του ελληνικού τουρισμού, των επιστημών ή ακόμη, αυτό της ελληνικής γλώσσας, της Τέχνης, του κλασικού αξιακού κώδικα, της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, της ελληνικής ναυτιλίας, ακόμα και της γαστρονομίας μας.

Η ελληνική γλώσσα

Τόσο στην κλασική ελληνική παιδεία, όσο και στην ελληνορθόδοξη παράδοση, η γλώσσα ήταν και είναι ο εκφραστής των πανανθρώπινων αξιών που συνδέει την ελληνική διασπορά στις πέντε ηπείρους, υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης, προσθέτοντας ότι, παράλληλα, σε συνδυασμό με την Ορθοδοξία, η γλώσσα αποτελεί συστατικό της ταυτότητας της διασποράς.

Θρησκευτική Διπλωματία

Τόνισε ότι, στο πλαίσιο της θρησκευτικής διπλωματίας, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο.

Με τη συσσωρευμένη εμπειρία που διαθέτει είναι σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε συναφή θέματα που απασχολούν τόσο την περιοχή μας, όσο και τη διεθνή κοινότητα.

Η προστιθέμενη αξία του ρόλου της χώρας μας στη θεματική αυτή έγκειται στο γεγονός ότι το ελληνικό ενδιαφέρον είναι διαχρονικό και γνήσιο.

Οι υποθέσεις αυτές μας αφορούν άμεσα και είναι και άμεσα συνυφασμένες με τη δική μας ασφάλεια και ευημερία, σημείωσε εμφατικά.

Η Ελληνική Δημοκρατία ήταν και είναι αλληλέγγυα σε κάθε δράση που προάγει τον αλληλοσεβασμό στις παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις των λαών της Μεσογείου.

Συγχρόνως όμως καταδικάζει οποιονδήποτε θρησκευτικό ριζοσπαστισμό που μόνο δεινά συνεισέφερε διαχρονικά στην ανθρωπότητα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κατέστησε σαφές ότι, με τα ευγενή όπλα της Δημόσιας και της Θρησκευτικής Διπλωματίας, πιστή στις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου, της ισότητας και ισονομίας, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη φαρέτρα της, η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση στην αυγή της νέας δεκαετίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Χρυσουλάκης: «Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας» – Τσούνης: «Χρειαζόμαστε ηγεσία και η ηγεσία λείπει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...