ΤζιχαντιστέςΒαλκάνιαΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΑρμενίαΛιβύηΕλληνική Ομογένεια
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (ΙHRA)

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (ΙHRA)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Βίντεο, Γερμανία, Γερμανική Πρεσβεία, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), Διπλωματικό Σώμα, Εβραίοι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραηλινή Πρεσβεία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκη Κεραμέως, Νίκος Δένδιας, Ολοκαύτωμα Εβραίων, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ρομά, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Χριστόδουλος Λάζαρης,

Η Γερμανία παρέδωσε την 1η Απριλίου, την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (ΙHRA) στην Ελλάδα. «Με μεγάλη μου τιμή παραδίδω σήμερα μετά από ένα χρόνο γερμανικής προεδρίας της IHRA τη σκυτάλη στην Ελλάδα» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας της IHRA, πρέσβης Μιχαέλα Κίχλερ (Michaela Küchler).

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι την προηγούμενη χρονιά η Γερμανία έδωσε στο έργο της IHRA έναν αυξημένο ψηφιακό προσανατολισμό, κι ενίσχυσε διεθνώς το ρόλο της στη μνήμη του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του αντιτσιγγανισμού.

Η κα Κίχλερ ανέδειξε ως τις σημαντικότερες επιτυχίες της γερμανικής προεδρίας την υιοθέτηση ενός νομικά μη δεσμευτικού Ορισμού Εργασίας για τον αντιτσιγγανισμό, την παρουσίαση συστάσεων για την καταπολέμηση της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο της «Global Task Force Against Holocaust Distorsion», η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, την αναγνώριση της IHRA ως διεθνούς οργανισμού και την ενίσχυση της συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους της.

Τέλος, ευχήθηκε στον πρέσβη κ. Λάζαρη και την ομάδα του καλή επιτυχία στην άσκηση της ελληνικής Προεδρίας κατά το ερχόμενο έτος και τόνισε πως «προσβλέπει με χαρά στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα ως μέλος της τρόικας».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ τόνισε ότι «η διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος καθώς και ο αντισημιτισμός και ο αντιτσιγγανισμός που επανακάμπτουν, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε ανησυχητικό πρόβλημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε έκκληση «να επαγρυπνούμε και να τοποθετούμαστε με αποφασιστικότητα εναντίον τέτοιων φαινομένων».

Γερμανική Πρεσβεία

Σε ένα συνοπτικό απολογισμό της γερμανικής προεδρίας της IHRA προχωρεί η πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα με ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, σημειώνει πως παρά τα προσκόμματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η γερμανική προεδρία της IHRA κατόρθωσε να κάνει τους τελευταίους δεκατρείς μήνες σημαντικά βήματα στο πλαίσιο των βασικών στόχων της IHRA, στους οποίους ανήκουν η προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της μνήμης αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, αλλά και της γενοκτονίας των Σίντι και των Ρομά.

Ως μέλος της τρόικας, διαμηνύει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται εντός της ΙHRA μαζί με την ελληνική προεδρία και τη Σουηδία.

Εστιάζοντας στα αποτελέσματα της γερμανικής προεδρίας της IHRA, αναφέρει πως στα επιτεύγματά της συγκαταλέγονται η υιοθέτηση ενός Ορισμού Εργασίας για τον «Αντιτσιγγανισμό», η συγκρότηση της «Global Task Force Against Holocaust Distortion», η έκδοση ενός εγχειρίδιου για τη χρήση του Ορισμού Εργασίας «Αντισημιτισμός», καθώς και η διοργάνωση μιας διαδικτυακής εκδήλωσης την 27η Ιανουαρίου 2021, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO.

Σημειώνει ότι το διάστημα 2020/21 το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδότησε με ένα εκατομμύριο ευρώ το έκτακτο πρόγραμμα «Global Taskforce Against Holocaust Distortion», στο πλαίσιο του οποίου, εμπειρογνώμονες της ΙΗRΑ συγκέντρωσαν συστάσεις προς τους φορείς λήψης αποφάσεων για τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζεται και καταπολεμάται η διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι από 21 Ιανουαρίου 2021 έχει ξεκινήσει η διεθνής εκστρατεία #ProtectTheFacts (www.againstholocaustdistortion.org), σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε με την υποστήριξη της γερμανικής προεδρίας της IHRA ένα εγχειρίδιο για την εφαρμογή στην πράξη του Ορισμού Εργασίας «Αντισημιτισμός» στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας και Κοινωνίας των Πολιτών με τη βοήθεια μέσων ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και εργασίας.

Παράλληλα, επισημαίνει πως με αφορμή τη γερμανική προεδρία της IHRA, η πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα διοργάνωσε από 23 έως 25 Οκτωβρίου 2020 σε συνεργασία με την ισραηλίτικη κοινότητα της Κέρκυρας και άλλους εταίρους μια σειρά εκδηλώσεων στην Κέρκυρα.

Συγκινητικό αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν για πολλούς, όπως σημειώνει, το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια τελέστηκε πάλι λειτουργία στη Συναγωγή της Κέρκυρας, παρουσία του Γερμανού πρέσβη Ερνστ Ράιχελ.

Στις εκδηλώσεις συγκαταλέγονταν η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, μια έκθεση για την ιστορία της εβραϊκής ζωής στην Κέρκυρα, μια έκθεση φωτογραφίας με πορτραίτα Κερκυραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος και μια συναυλία.

Η πρεσβεία είχε πλαισιώσει τις ζωντανές εκδηλώσεις με ένα «Facebook-Event», το οποίο ανανεωνόταν συνεχώς.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Η Ελλάδα ανέλαβε σήμερα, 1η Απριλίου 2021, την διαρκείας ενός έτους Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance/IRHA), αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

Διαδεχόμενη την Γερμανική Προεδρία της IRHA, η Ελλάδα με βαθύ αίσθημα ευθύνης δεσμεύεται να προάγει το καίριο έργο της IRHA για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Λόγω της πανδημίας, η εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής της Προεδρίας διεξήχθη διαδικτυακά και από ελληνικής πλευράς απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο αναλαμβάνων χρέη Προέδρου της IRHA, Πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης.

Κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας θα είναι η «Διδασκαλία και μάθηση για το Ολοκαύτωμα: Εκπαίδευση για έναν κόσμο χωρίς ποτέ ξανά γενοκτονία».

Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί σειρά εκδηλώσεων με στόχο την εκπαίδευση των νεότερων γενεών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για το τί σημαίνει το Ολοκαύτωμα, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Προεδρία της IRHA συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία και αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης αφενός ότι η οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας βασίστηκε στις ανθρωπιστικές αξίες και στις βασικές ελευθερίες και αφετέρου ότι η ελληνική κοινωνία δεσμεύεται να παραμείνει σε εγρήγορση ενάντια στο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τη λήθη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την εκδήλωση παραλαβής της Προεδρίας της IRHA από την Ελλάδα:

Ισραηλινή Πρεσβεία

Η Ισραηλινή Πρεσβεία με ανακοίνωσή της και νήμα αναρτήσεων στο Twitter χαιρέτησε την ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας της IHRA:

«Καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει σήμερα, 1η Απριλίου 2021, την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA), η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα εκφράζει τις καλύτερες ευχές της για μια παραγωγική και γόνιμη χρονιά.

»Η IHRA δημιουργήθηκε ως διεθνής συμμαχία αφοσιωμένη στη μνήμη, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση κάθε μορφής μίσους και αντισημιτισμού.

»Το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την ηγεσία της κατά την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στο εσωτερικό και εξωτερικό.

»Η Πρεσβεία του Ισραήλ δεσμεύεται να συνεργαστεί με την ελληνική προεδρία της IHRA και τις ελληνικές αρχές για να γνωστοποιήσουν την ιστορία της ελληνικής εβραϊκής ζωής, τη συμβολή της Εβραϊκής Κοινότητας στη χώρα, τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και τις σημαντικές πράξεις ηρωϊσμού ατόμων που διέσωσαν Εβραίους.

»Πρέπει να μαθαίνουμε, να θυμόμαστε, να τιμούμε τη μνήμη και να ακολουθούμε το ηθικό δίδαγμα του Ποτέ Ξανά», καταλήγει η Ισραηλινή Πρεσβεία.

Αμερικανική Πρεσβεία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας» στην ελληνική προεδρία της IHRA, έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων

Σε πανικό ο Ερντογάν: Θα υπερασπιζόμαστε αλήθειες ενάντια στο ψέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Κεραμέως: Τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα το Σεπτέμβριο

Φίλης: Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού – Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντιδράσει

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τον εαυτό του καθημερινά σε πανελλήνια μετάδοση

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Κεραμέως: 10 Μαΐου ανοίγουν δημοτικά και γυμνάσια – Μέχρι πότε παρατείνεται το σχολικό έτος
Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν δημοτικά και γυμνάσια, όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμέως κατά τη...